Főoldal Hírek Színes Nőtt a Föld faállománya az elmúlt évtizedekben

Nőtt a Föld faállománya az elmúlt évtizedekben

3 perc átlagos olvasási idő
0
610
 ehaccp_topbanner3.jpg

Hét százalékkal emelkedett a globális erdőterület a Földön 35 év alatt – derült ki a Nature című tudományos lapban közölt friss tanulmányból. A mérések szerint több mint kétmillió négyzetkilométerrel nőtt a faállománya.

 

A kutatók összegyűjtötték és kielemezték az utóbbi évtizedek műholdképeit, és kifejezetten a magas növényzetre összpontosítottak. Az adatokat 1982 és 2016 között vizsgálták, és arra jutottak, hogy 35 év alatt több mint 2,2 millió négyzetkilométerrel nőtt a Föld faállománya, amely körülbelül 24 magyarországnyi területnek felel meg.

 

A kutatók megállapítása szerint az utóbbi 35 évben a Földön zajló változások 60 százalékát emberi tevékenység okozta, és 40 százalékát külső tényezők, mint például a globális felmelegedés.

 

Forrás: PFixabay.com

 

Bár a fák száma összességében nőtt, a trópusokon ugyanebben az időszakban jelentősen csökkent a fák által borított területek nagysága. Az általános növekedés részben azért ellensúlyozza a veszteséget, mert egy kulcsfontosságú környezetvédelmi régióban, magaslati vidékeken történt.

 

A faállomány magaslatokon történő bővülése rávilágít az éghajlatváltozás hatásaira is. Ahogy a sarki területek, így Szibéria északkeleti része, Alaszka nyugati része és Québec északi oldala melegszik, a fák olyan helyeken is megjelentek, ahol korábban nem voltak elterjedtek.

 

A tanulmány szerint a környezetre irányuló közvetlen emberi beavatkozás több területen is visszatükröződik minden földrészen, ez pedig hatással van az életterekre szerte a világon.

 

 

Nature.com/hirado.hu Kép: pixabay.com
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a for…