Főoldal Hírek Színes Nőtt a Föld faállománya az elmúlt évtizedekben

Nőtt a Föld faállománya az elmúlt évtizedekben

3 perc átlagos olvasási idő
0
877
 ehaccp_topbanner3.jpg

Hét százalékkal emelkedett a globális erdőterület a Földön 35 év alatt – derült ki a Nature című tudományos lapban közölt friss tanulmányból. A mérések szerint több mint kétmillió négyzetkilométerrel nőtt a faállománya.

 

A kutatók összegyűjtötték és kielemezték az utóbbi évtizedek műholdképeit, és kifejezetten a magas növényzetre összpontosítottak. Az adatokat 1982 és 2016 között vizsgálták, és arra jutottak, hogy 35 év alatt több mint 2,2 millió négyzetkilométerrel nőtt a Föld faállománya, amely körülbelül 24 magyarországnyi területnek felel meg.

 

A kutatók megállapítása szerint az utóbbi 35 évben a Földön zajló változások 60 százalékát emberi tevékenység okozta, és 40 százalékát külső tényezők, mint például a globális felmelegedés.

 

Forrás: PFixabay.com

 

Bár a fák száma összességében nőtt, a trópusokon ugyanebben az időszakban jelentősen csökkent a fák által borított területek nagysága. Az általános növekedés részben azért ellensúlyozza a veszteséget, mert egy kulcsfontosságú környezetvédelmi régióban, magaslati vidékeken történt.

 

A faállomány magaslatokon történő bővülése rávilágít az éghajlatváltozás hatásaira is. Ahogy a sarki területek, így Szibéria északkeleti része, Alaszka nyugati része és Québec északi oldala melegszik, a fák olyan helyeken is megjelentek, ahol korábban nem voltak elterjedtek.

 

A tanulmány szerint a környezetre irányuló közvetlen emberi beavatkozás több területen is visszatükröződik minden földrészen, ez pedig hatással van az életterekre szerte a világon.

 

 

Nature.com/hirado.hu Kép: pixabay.com
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

A MATE növényvédelmi drónpilótái világszínvonalú tudással bírnak

Tizenhat fő végezte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az ABZ Drone Kft…