Csőposta Útjára indult a tavaszi sertéskampány Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2019-03-23 9 perc átlagos olvasási idő 0 708 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Értékes vitaminok és ásványi anyagok tárháza a sertéshús, mégis sokan ódzkodnak a vörös húsok fogyasztásától. Pedig változatos receptekkel, könnyű köretekkel és kevés zsiradék felhasználásával remek, – és nem utolsó sorban egészséges – fogások készíthetők belőle. Bár a vörös húsokat sokan mellőzik étrendjükből a rettegett koleszterin miatt, megfelelően elkészítve igenis be lehet illeszteni a kiegyensúlyozott étrendbe. A vörös húsokra éppúgy szüksége van szervezetünknek, mint a zöldségekre, gyümölcsökre, vagy magvakra. A húsfélében található fehérjék és ásványi anyagok speciális – például vegetáriánus – étrenddel nehezen pótolhatók, mértékkel fogyasztva pedig a koleszterintől sem kell félni. A táplálkozási szakemberek az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) aktuális ajánlása szerint naponta 2-3 egység hús fogyasztását javasolják: egy egység például 10 dkg sovány sertéshúsnak, 5 dkg sovány felvágottnak, vagy 4 dkg közepes zsírtartalmú felvágottnak felel meg. Miért fontos ez? Mert ezek a húsok a megfelelő arányban tartalmazzák a szervezetünknek szükséges esszenciális aminosavakat és fehérjéket. A vörös húsok, így a sertéshús is, számos ásványi anyag tárháza, amelyre szervezetünknek nagy szüksége van. A sertéshúsok jelentős mennyiségben tartalmazzák a B-vitamin csoport tagjait (B1, B2, niacin, B6, B12) is. A B-vitaminok biztosítják testünk sejtjeiben a normális zsír és fehérje anyagcserét és támogatják az idegrendszert például a stresszkezelésben. A sertéshúsnak magas az ún. hem-vas tartalma is. A vas élelmiszerekkel jut a szervezetünkbe, ám nem mindegy, milyen formában. A növényekben található vasvegyületek kémiai szerkezete eltér egymástól. A húsokban található vas ún. hem-vas, amely akár 35-50%-ban is hasznosul a szervezetben, míg a növényekben található vas ennél kisebb mértékben, 5-15%-ban. Hasznos zsírokat tartalmaz A közhiedelemmel ellentétben a fehérjék mellett a zsiradékok fogyasztása is nélkülözhetetlen, hiszen feladatuk közé tartozik a sejtépítés, vagy a zsírban oldódó vitaminok tárolása. Helyesen elkészítve a vörös húsok sem tartalmaznak sok koleszterint. Köretként ajánlott a könnyebb, rostokban és vitaminokban bővelkedő zöldségféléket fogyasztani, valamint fontos tudnunk, hogy a többlet zsír- és koleszterin felvétel nem a húsok, húskészítmények fogyasztásából adódik, hanem többek között az étel készítéshez felhasznált zsiradék mennyiségéből. Ezzel a szlogennel és az „Egy kiváló minőségű sertéshús minden ízében különleges” alszlogennel kampányol az Agrármarketing Centrum az Agrárminisztérium és a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával. A 2019. április 18-ig tartó promócióban arra hívják fel a figyelmet, hogy a friss, kiváló minőségű sertéshús korszerűen elkészíthető és az egészségtudatos étrendbe is bátran beilleszthető. A sertéshús fogyasztásról további információkat a amc.hu/serteskampany/ linken olvashatnak. Az Agrármarketing Centrum idén is megrendezi a tavaly már nagy sikert aratott „Hazai ízek, hazai asztalokon” elnevezésű, szakácstanulók számára szervezett szakácsversenyt. A verseny során sertéscombból, valamint további öt kiemelt alapanyagból (vaj, Tokaji Furmint, bébi laskagomba, napraforgó méz, édesburgonya) kell olyan ételkreációt alkotniuk a csapatoknak, amely mind a közétkeztetésben, mind az éttermi kínálatban megállja a helyét. A verseny elődöntője 2019. március 28-29-én, a döntő pedig 2019. április 12-én lesz, ahol az induló csapatok közül az első négy helyezett mérkőzik meg egymással. A versenyt az érdeklődők a agrarmarketingcentrum oldalon, élő adásban követhetik majd nyomon. Az Agrármarketing Centrum szakmai konferenciát is szervez a kampány keretében, „Merre tovább sertéságazat?” címmel. Az esemény 2019. április 11. lesz a Budapest Bálna Rendezvényhelyszínen. amc.hu Kép: Pixabay Négy országból 1763 pálinka és párlat A legnépszerűbb egyetemek között a MATE a keresztféléves felvételin A budapesti büfés, aki senkit sem hagy éhezni Világhódító útjára indul a prémium- és luxusdobozokat gyártó magyar cég Megjelent az Oldalas magazin 2023. februári száma
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Upfield – Nyári receptinspiráció A nyári szezon beindultával szeretnénk nektek egy kis receptinspirációval kedveskedni az Upfield Professional jóvoltából. …
Csökkentsd, használd többször, töltsd újra! – Ma van a Nemzetközi Újratöltés Napja Június 16-a minden évben az Újratöltés napja, vagyis a World Refill Day. A naphoz …
Egyre többen fizetnek akár magasabb árat is hazai termékekért Az élelmiszeripar kiemelkedő stratégiai ágazat, melynek fejlesztése komoly felelősséget jelent számunkra – jelentette ki …