Főoldal Hírek Színes Hogyan lesz egy fiatalból művész?

Hogyan lesz egy fiatalból művész?

4 perc átlagos olvasási idő
0
860
 ehaccp_topbanner3.jpg

A tehetség adott, de egy művész kibontakozásához nagyon sok ismeret és tanulási folyamat szükséges. Nemcsak technikai, de lelki oldalon is. A Rádió Orienten Szmetana Lívia üvegművésszel beszélgettünk.

Szmetana Lívia rajztehetsége már óvodás korában megmutatkozott, amikor is készített egy három dimenziós rajzot, amin az édesapjával töltött egy napját ábrázolta. Az óvodapedagógus javaslatára benevezték egy nemzetközit rajzversenyre, ahol 3. helyezést ért el. Később az általános és a középiskolában is a rajz volt az erőssége, érettségi után pedig üvegművész szakra iratkozott be.

„Az üveg az élet számos területén jelen van és sok mindent képes kifejezni. Lényegileg az idők folyamán nem változott,

az ember és az üveg maradt, csak a korok változtak és változnak”

– mondja. Lívia művészi hitvallása az őszinteség, egyszerűen hisz abban, amit csinál. „Úgy vélem az ember tegye bele a műveibe a lelki világát, a pszichéjét, a lelket, amit éltetni kell, ez juttatja egy művész munkájában kifejezésre az életérzését.”

Mentora Török Sára szerint az alkotó művészek rengeteg technológiát el tudnak sajátítani, de az attitűd és a tehetség adott. „Ennek kibontakozásához sok energia és családi támogatás kell, ami Líviának adott és mivel napi szinten foglalkozik a művészettel, egyedülálló fejlődést mutat” – mondta.

A művész nemrég egy mini oltárt készített üvegből a pécsi bazilikának, valamint egy mozaikképet, Olofsson Károly Placid OSB atya emlékére, amit majd a Korányi Intézetben fognak elhelyezni. „Vannak most kistéri és köztéri plasztika terveim is, de az igazi kihívást a Karátson Gábor lakásgyűjteményi munkájában való részvétel jelenti” – mondta jövőbeli terveiről a művész.

 
OPH Kép: Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…