Főoldal Hírek Átólzéig Ünnepek után már csak sósat kívánunk

Ünnepek után már csak sósat kívánunk

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,455
 ehaccp_topbanner3.jpg

Ünnepek után már csak sósat kívánunk

 

Harmadával több snacket fogyasztunk decemberben, mint az év többi hónapjában, a karácsonynak és az év végi ünneplésnek is külön kedvencei vannak. Míg a szilveszteri bulik sztárjai a burgonyachips és a ropi, kréker, addig a karácsonyi készülődéshez dió- és mogyoróféléket választanak a magyarok. A vendégváró időszakban a sós mixek viszik a prímet, ezekből ilyenkor akár 30 %-kal is több fogy az év más időszakaihoz képest.-írja az Intersnack közleményében. 

Mogyoróünnep
Télen, különösen decemberben ötödével többet ropogtatunk, mint az év többi időszakában. A sós-pálcikák, chips-ek fogyasztása 15 százalékkal magasabb decemberben, de leginkább a mogyorófélék forgalma nőhet, akár 40 százalékkal is. Ez annak köszönhető, hogy a hideg időben a szervezetünk jobban igényli a magas energiatartalmú élelmiszereket, erre pedig ideálisak a jól eltartható és tápanyagban gazdag olajos magvak. Gondoljunk csak a Mikulás-csomagok elengedhetetlen kellékére, a földimogyoróra, vagy a diós, mogyorós, mandulás karácsonyi süteményekre! 

Nem bűnös élvezet
Az utóbbi évek trendje az egészséges táplálkozás terén különösen kedvezett a magok és szárított, aszalt gyümölcsök fogyasztásának. Ezeket egymással keverve is szívesen veszik a hazai vásárlók. „A hagyományos diákcsemegék mellett feltűntek az olyan keverékek is, amelyek ritkább magvak – makadám-, kesu-, para- és pekándió – valamint különféle szárított gyümölcsök felhasználásával készültek. A legfelső kategóriát azok a mixek jelentik, amelyek csokoládéval vagy joghurttal bevont magvakat is tartalmaznak” – mondta Szabó Gábor, a Chio termékeket gyártó Intersnack Magyarország Kft. piackutató munkatársa. 

Sósat, jó ropogósat
Bár az ünnepi asztalnak nem tipikus eleme a sós snack, a karácsony utáni rokonlátogatásoknak és a hosszú, képernyő előtt töltött téli estéknek már annál inkább. A burgonyachipsért például valóságos roham indul a boltokban év végén, egy átlagos novemberi héthez képest egyes boltokban akár hatszoros is lehet a fogyás. A krékerekből, perecekből, ropikból készült keverékek számítanak az egyik fő terméknek az Intersnack győrszentiváni gyárában, amelyben az év utolsó heteiben gőzerővel folyik a termelés, hiszen nem csak a hazai, hanem az exportrendelések is ilyenkor érik el csúcspontjukat. Úgy tűnik, hogy a sok karácsonyi bejgli után nem csak mi magyarok, hanem a szomszédaink is szívesebben nyúlnak a sós ropogtatnivalókért. Szüksége is van az iparnak erre a kiemelt időszakra, hiszen a népegészségügyi termékadó bevezetése óta különösen fontosak a gyártásban az ünnepi forgalmak.

 

OrientPress Hírügynökség (OPH)/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Szekérfesztivál Budapesten – A zene ereje összehoz

Az idén már 28. alkalommal tér vissza Krisna szekere Budapestre a Ratha-játrá Szekérfeszti…