Főoldal Hírek Átólzéig Két év múlva eltörlik a roamingdíjakat

Két év múlva eltörlik a roamingdíjakat

3 perc átlagos olvasási idő
0
1,334
 ehaccp_topbanner3.jpg

Két év múlva eltörlik a roamingdíjakat

 

Kedd hajnalra, 12 órán át tartó maratoni tárgyalás után megszületett a megállapodás Brüsszelben az EU soros lett elnöksége és az Európai Parlament között arról, hogy az Európai Unióban eltörlik a roaming díjakat 2017. június 15-től. Ehhez az alkuhoz még a tagállamoknak is hozzá kell járulniuk, és az egyetértés ‘beszerzéséről’ már nem a lett, hanem a július elsején hivatalba lépő luxemburgi EU-elnökségnek kell majd gondoskodnia.

A 2017-es eltörlés a kompromisszum értelmében annyiban nem lesz teljes és feltétlen, hogy az uniós tagországok közötti mobil távközlési szolgáltatást nyújtó vállalkozásoknak megmarad a joguk az úgynevezett ’tisztességes felhasználási irányelvek’ alkalmazására, amelyek alapján továbbra is díjkötelezettséggel sújtható a ‘visszaélésszerű barangolás’. Az olyan mobilhasználat, amelyet nem a mobilkészüléket regisztráló tagországban folytatnak, akkor nem minősül visszaélésszerűnek, ha ‘időnkénti utazáshoz’ kapcsolódik.

Az országhatárokat átlépő, ‘barangolásos’ mobilhasználat különdíját lépcsőzetesen számolják fel. Már az elmúlt években is fokozatosan csökkentek a roamingdíjak az EU-n belül. Jövő április 30-án újabb díjcsökkentést hajtanak végre, akkortól legfeljebb percenként 5 eurócent roamingdíj felszámítása válik majd lehetővé telefonálás esetén, 2 centet sms-enként, illetve adatforgalomban minden megabyte után 5 centet lehet majd csak felszámítani.

Az Európai Parlament a roamingdíjak mielőbbi eltörlése mellett lett volna, a tagállami kormányokat megjelenítő Tanácsban azonban ezt nem sikerült keresztülvinni, ezért került sor az uniós intézményközi egyezetésre, amely a mostani megállapodáshoz vezetett.

MTI/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…