Főoldal Hírek Színes A vendéglátóiparban a legerősebb a munkahelyi stressz, amiért leginkább a gyors munkatempó a felelős.

A vendéglátóiparban a legerősebb a munkahelyi stressz, amiért leginkább a gyors munkatempó a felelős.

10 perc átlagos olvasási idő
0
2,211
 ehaccp_topbanner3.jpg

A vendéglátóiparban a legerősebb a munkahelyi stressz, amiért leginkább a gyors munkatempó a felelős.

 

A Munkahelyi Stressz Felmérést országos szinten végezték el. A kérdőív kitöltése a jelenleg is elérhető online felületen, a www.munkahelyistresszkerdoiv.hu oldalon keresztül történt. 19 282 fő kezdte meg a kitöltést, melyből 13 104 fő adatai voltak alkalmasak az elemzésre. Bár a minta nem reprezentatív, a jelentős adatmennyiségnek köszönhetően minden foglalkozási ágazatból, korcsoportból, munkakör típusból és iskolai végzettség szerint is voltak kitöltők, az ország minden megyéjéből.

Mitől stresszesek a magyar munkavállalók?

100-as skálán 63-at kapott a gyors munkatempó, 47-et a jelentős mennyiségi elvárás, 41-et az igazságosság és tisztelet alacsony mértéke, valamint komoly problémát okoz a szekálás.

 

A kitöltők 40%-a szenved a munkahelyén a szekálástól:

Azok a munkavállalók, akik rendszeresen ki vannak téve szekálásnak, jóval magasabb stressz szintről, gyakoribb munka-család konfliktusról és alacsonyabb elégedettségről számolnak be. A szekálás gyakoriságának előfordulása összefüggést mutat a munka jellegével, a segédmunkások, szakdolgozók és irodai, ügyviteli dolgozók körében figyelhető meg legtöbbször. A szekálás leggyakrabban a felettes és a munkatársak részéről éri a dolgozókat. Minden ágazatban minimum 28%-ban előfordult, leggyakrabban a Szálloda, vendéglátás, idegenforgalom (48%) és az Egészségügy, szociális ellátás (48%) területén.

A nők gyakrabban számolnak be szekálásról, szexuális zaklatásról és fizikai erőszakról, az erőszakkal való fenyegetés pedig a férfiak körében volt gyakoribb.

 

Szexuális zaklatás:

A munkatársak és az ügyfelek, páciensek, vendégek részéről éri a munkavállalókat. A Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, idegenforgalom ágazatában fordult elő kimagaslóan nagy arányban, minden 5. kitöltő valamilyen rendszerességgel elszenvedi a szexuális zaklatást.

 

Erőszakos fenyegetés:

A munkavállalók az ügyfelek, páciensek, vendégek részéről szenvedik el. Az Egészségügy, szociális ellátás (24%), a Személyszállítás (21%) és a Védelem (21%) területeken fordult elő legnagyobb arányban.

 

Fizikai erőszak:

Fizikai erőszaktól szintén az Egészségügy, szociális ellátásban dolgozók szenvedtek a leggyakrabban (7%) és a munkavállalók az ügyfelek, páciensek, vendégek részéről szenvedik el leginkább.

 

Érzelmi megterhelés:

Az országos átlagnál (43) jóval nagyobb mértékben veszélyezteti a munkakörrel járó érzelmi megterhelés az oktatás (67), valamint az egészségügyi és szociális ellátás (69) területén dolgozókat.

 

A vendéglátás a legstresszesebb:

FÉRFIAK: A munkahelyi stressz mértéke a Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, idegenforgalom ágazatban volt a legjelentősebb (56), ezt követi a Kereskedelem, gépjárműjavítás, ingatlan ügyek ágazat (55), és a Személyszállítás, közlekedés, postai szolgáltatás ágazat (54). Ugyanakkor az országos átlaghoz képest (52) némileg alacsonyabb stressz szint volt mérhető az Egyéb szolgáltatás (érdekképviselet, nonprofit szervezet, szépségápolás stb.), Energiaipar, bányászat, víz- és hulladékgazdálkodás (50), valamint a Művészet, szórakoztatás, sport, szabadidő (50) ágazati kategóriában dolgozók körében.

NŐK: A Személyszállítás, közlekedés, postai szolgáltatások (59) és a Szálláshely szolgáltatás, vendéglátás, idegenforgalom (58) a legstresszesebb ágazatok, míg az Oktatásban (52) és az Egyéb szolgáltatások (érdekképviselet, politika, egyház) ágazatokat élik meg legkevésbé stresszesnek. A férfiak ezzel szemben az Energia ipar, bányászat, víz- és hulladék gazdálkodás (52), a Szakmai, tudományos, műszaki tevékenység (51) ágazatában, valamint az Oktatás (51) számolnak be a legnagyobb stressz terhelésről. Számukra a legkevéssé stresszes ágazatok a Védelem (igazságügy, bíróság, büntetés végrehajtás)(45), valamint a Pénzügyi, biztosítási tevékenységek (45).

 

Stresszfaktorok:

  • – iskolai végzettség: minél magasabb, annál kevesebb a stressz
  • – beosztás: minél magasabb, annál kevesebb a stressz
  • – jövedelem: legkevésbé az Egészségügyi és szociális ellátás, a Személyszállítás, közlekedés, postai szolgáltatások, valamint a Védelem (igazságügy, bíróság, büntetésvégrehajtás is ide tartozik) területen dolgozók elégedettek a jövedelmükkel és ez jelentősen zavarja őket.

 

Összességében a magyar nők nagyobb stresszről számolnak be, mint a férfiak, a kiégés, az alvászavarok, a munka és a család közötti konfliktus is nagyobb arányban fordul elő a nők körében és a munkahelyükkel is elégedetlenebbek, mint a férfiak.

 

Forrás: Adó online

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

MTÜ: erősebb félévet zártak a vidéki szálláshelyek, mint tavaly

A turizmus 2023-ban vett lendülete továbbra is érezteti hatását. A Nemzeti Turis…