Főoldal Hírek Színes A vendéglátóiparban a legerősebb a munkahelyi stressz, amiért leginkább a gyors munkatempó a felelős.

A vendéglátóiparban a legerősebb a munkahelyi stressz, amiért leginkább a gyors munkatempó a felelős.

10 perc átlagos olvasási idő
0
1,855
 ehaccp_topbanner3.jpg

A vendéglátóiparban a legerősebb a munkahelyi stressz, amiért leginkább a gyors munkatempó a felelős.

 

A Munkahelyi Stressz Felmérést országos szinten végezték el. A kérdőív kitöltése a jelenleg is elérhető online felületen, a www.munkahelyistresszkerdoiv.hu oldalon keresztül történt. 19 282 fő kezdte meg a kitöltést, melyből 13 104 fő adatai voltak alkalmasak az elemzésre. Bár a minta nem reprezentatív, a jelentős adatmennyiségnek köszönhetően minden foglalkozási ágazatból, korcsoportból, munkakör típusból és iskolai végzettség szerint is voltak kitöltők, az ország minden megyéjéből.

Mitől stresszesek a magyar munkavállalók?

100-as skálán 63-at kapott a gyors munkatempó, 47-et a jelentős mennyiségi elvárás, 41-et az igazságosság és tisztelet alacsony mértéke, valamint komoly problémát okoz a szekálás.

 

A kitöltők 40%-a szenved a munkahelyén a szekálástól:

Azok a munkavállalók, akik rendszeresen ki vannak téve szekálásnak, jóval magasabb stressz szintről, gyakoribb munka-család konfliktusról és alacsonyabb elégedettségről számolnak be. A szekálás gyakoriságának előfordulása összefüggést mutat a munka jellegével, a segédmunkások, szakdolgozók és irodai, ügyviteli dolgozók körében figyelhető meg legtöbbször. A szekálás leggyakrabban a felettes és a munkatársak részéről éri a dolgozókat. Minden ágazatban minimum 28%-ban előfordult, leggyakrabban a Szálloda, vendéglátás, idegenforgalom (48%) és az Egészségügy, szociális ellátás (48%) területén.

A nők gyakrabban számolnak be szekálásról, szexuális zaklatásról és fizikai erőszakról, az erőszakkal való fenyegetés pedig a férfiak körében volt gyakoribb.

 

Szexuális zaklatás:

A munkatársak és az ügyfelek, páciensek, vendégek részéről éri a munkavállalókat. A Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, idegenforgalom ágazatában fordult elő kimagaslóan nagy arányban, minden 5. kitöltő valamilyen rendszerességgel elszenvedi a szexuális zaklatást.

 

Erőszakos fenyegetés:

A munkavállalók az ügyfelek, páciensek, vendégek részéről szenvedik el. Az Egészségügy, szociális ellátás (24%), a Személyszállítás (21%) és a Védelem (21%) területeken fordult elő legnagyobb arányban.

 

Fizikai erőszak:

Fizikai erőszaktól szintén az Egészségügy, szociális ellátásban dolgozók szenvedtek a leggyakrabban (7%) és a munkavállalók az ügyfelek, páciensek, vendégek részéről szenvedik el leginkább.

 

Érzelmi megterhelés:

Az országos átlagnál (43) jóval nagyobb mértékben veszélyezteti a munkakörrel járó érzelmi megterhelés az oktatás (67), valamint az egészségügyi és szociális ellátás (69) területén dolgozókat.

 

A vendéglátás a legstresszesebb:

FÉRFIAK: A munkahelyi stressz mértéke a Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, idegenforgalom ágazatban volt a legjelentősebb (56), ezt követi a Kereskedelem, gépjárműjavítás, ingatlan ügyek ágazat (55), és a Személyszállítás, közlekedés, postai szolgáltatás ágazat (54). Ugyanakkor az országos átlaghoz képest (52) némileg alacsonyabb stressz szint volt mérhető az Egyéb szolgáltatás (érdekképviselet, nonprofit szervezet, szépségápolás stb.), Energiaipar, bányászat, víz- és hulladékgazdálkodás (50), valamint a Művészet, szórakoztatás, sport, szabadidő (50) ágazati kategóriában dolgozók körében.

NŐK: A Személyszállítás, közlekedés, postai szolgáltatások (59) és a Szálláshely szolgáltatás, vendéglátás, idegenforgalom (58) a legstresszesebb ágazatok, míg az Oktatásban (52) és az Egyéb szolgáltatások (érdekképviselet, politika, egyház) ágazatokat élik meg legkevésbé stresszesnek. A férfiak ezzel szemben az Energia ipar, bányászat, víz- és hulladék gazdálkodás (52), a Szakmai, tudományos, műszaki tevékenység (51) ágazatában, valamint az Oktatás (51) számolnak be a legnagyobb stressz terhelésről. Számukra a legkevéssé stresszes ágazatok a Védelem (igazságügy, bíróság, büntetés végrehajtás)(45), valamint a Pénzügyi, biztosítási tevékenységek (45).

 

Stresszfaktorok:

  • – iskolai végzettség: minél magasabb, annál kevesebb a stressz
  • – beosztás: minél magasabb, annál kevesebb a stressz
  • – jövedelem: legkevésbé az Egészségügyi és szociális ellátás, a Személyszállítás, közlekedés, postai szolgáltatások, valamint a Védelem (igazságügy, bíróság, büntetésvégrehajtás is ide tartozik) területen dolgozók elégedettek a jövedelmükkel és ez jelentősen zavarja őket.

 

Összességében a magyar nők nagyobb stresszről számolnak be, mint a férfiak, a kiégés, az alvászavarok, a munka és a család közötti konfliktus is nagyobb arányban fordul elő a nők körében és a munkahelyükkel is elégedetlenebbek, mint a férfiak.

 

Forrás: Adó online

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Áprilisban 9,5 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest

Áprilisban 9,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz viszonyítva. L…