Főoldal Hírek Átólzéig Újabb hungarikummal gazdagodott a gyűjtemény

Újabb hungarikummal gazdagodott a gyűjtemény

4 perc átlagos olvasási idő
0
1,015
 ehaccp_topbanner3.jpg

Újabb hungarikummal gazdagodott a gyűjtemény

 

Első ülését tartotta az új összetételű Hungarikum Bizottság, amelyen újabb hungarikummá minősítésről döntött: a tárogató került be csúcsteljesítményeink gyűjteményébe. Magyarországon eddig 368 települési önkormányzat alakította meg saját értéktárát.
 
A tárogatót magyar hangszerként tartják nyilván az egész világon. Külföldön is a magyar helyesírás szerint, ékezetekkel írják. Nemzeti és egyházi ünnepek alkalmából, népzenei és klasszikus hangversenyeken is örömmel hallgatja minden magyar ember. Egyedi hangzása, különleges hangszíne miatt a magyar lélek hangjaként emlegetik. 
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke, az ülést követően elmondta: döntés született a hungarikumok, nemzeti értékek gyűjtésére, dokumentálására, népszerűsítésére és megismerésére fordítható pályázati kiírásról is, annak köszönhetően, hogy a Földművelésügyi Minisztérium félmilliárd forint többletforrást csoportosított át erre a célra.. A pályázat kiírásának az alapkoncepciója a nemzeti értékpiramis rendszer alapjának megerősítése, ellentétben az előző kiírásokkal, amelyek a piramis csúcsán elhelyezkedő nemzeti értékek és hungarikumok népszerűsítését célozták. A rendelkezésre álló forrásból támogatják a megyei és a külhoni értéktár munkáját is.
Magyarországon eddig 368 települési önkormányzat alakította meg saját értéktárát. A Hungarikum Bizottság célja, hogy ez a szám bővüljön, határon túli értékekkel is. 
A miniszter arról is beszámolt, hogy tervezik egy Hungarikum Archívum létrehozását, amelybe a hungarikumokkal kapcsolatos kiadványokat és könyveket gyűjtenék. 
 
 

OrientPress Hírügynökség (OPH)/ Internet

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Már lehet asztalt foglalni az Országos Étterem Hét őszi programjában résztvevő éttermekbe

Szerdától lehet asztalt foglalni az Országos Étterem Hét őszi programjában résztvevő étter…