Főoldal Hírek Átólzéig Újabb hungarikummal gazdagodott a gyűjtemény

Újabb hungarikummal gazdagodott a gyűjtemény

4 perc átlagos olvasási idő
0
1,042
 ehaccp_topbanner3.jpg

Újabb hungarikummal gazdagodott a gyűjtemény

 

Első ülését tartotta az új összetételű Hungarikum Bizottság, amelyen újabb hungarikummá minősítésről döntött: a tárogató került be csúcsteljesítményeink gyűjteményébe. Magyarországon eddig 368 települési önkormányzat alakította meg saját értéktárát.
 
A tárogatót magyar hangszerként tartják nyilván az egész világon. Külföldön is a magyar helyesírás szerint, ékezetekkel írják. Nemzeti és egyházi ünnepek alkalmából, népzenei és klasszikus hangversenyeken is örömmel hallgatja minden magyar ember. Egyedi hangzása, különleges hangszíne miatt a magyar lélek hangjaként emlegetik. 
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke, az ülést követően elmondta: döntés született a hungarikumok, nemzeti értékek gyűjtésére, dokumentálására, népszerűsítésére és megismerésére fordítható pályázati kiírásról is, annak köszönhetően, hogy a Földművelésügyi Minisztérium félmilliárd forint többletforrást csoportosított át erre a célra.. A pályázat kiírásának az alapkoncepciója a nemzeti értékpiramis rendszer alapjának megerősítése, ellentétben az előző kiírásokkal, amelyek a piramis csúcsán elhelyezkedő nemzeti értékek és hungarikumok népszerűsítését célozták. A rendelkezésre álló forrásból támogatják a megyei és a külhoni értéktár munkáját is.
Magyarországon eddig 368 települési önkormányzat alakította meg saját értéktárát. A Hungarikum Bizottság célja, hogy ez a szám bővüljön, határon túli értékekkel is. 
A miniszter arról is beszámolt, hogy tervezik egy Hungarikum Archívum létrehozását, amelybe a hungarikumokkal kapcsolatos kiadványokat és könyveket gyűjtenék. 
 
 

OrientPress Hírügynökség (OPH)/ Internet

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Év Fagylaltja verseny 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fag…