Főoldal Hírek Csőposta Turisztikai ügynökség: egyszerűsödik a bejelentkezés a szálláshelyeken

Turisztikai ügynökség: egyszerűsödik a bejelentkezés a szálláshelyeken

5 perc átlagos olvasási idő
0
471
 ehaccp_topbanner3.jpg

A digitalizálásnak köszönhetően jövőre jelentősen egyszerűsödik a bejelentkezés a szálláshelyeken – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel szerdán.

    Az okmányolvasókon keresztül digitálisan rögzülnek a szálláshelykezelő szoftverekbe a vendégadatok, majd bekerülnek a titkosítással védett Vendég Információs Zárt Adatbázisba (VIZA), amely a bűnüldözést, a bűnmegelőzést, a közrendet, a közbiztonságot szolgálja majd. A rendőrség az államhatár rendje érdekében, vagy körözési eljárásokban is hasznosíthatja a rendszert – írták.

    A közlemény hangsúlyozta, hogy a VIZA kizárólag titkosított adatot fogad, és szigorúan zárt adattárként mindenki biztonságához hozzájárul. Az adatállományban kizárólag a jogszabályban meghatározott esetekben és módon végezhet keresést az erre feljogosított rendvédelmi szerv. Okmányolvasót Európa sok államában, többek Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Olaszországban, Németországban és Franciaországban is használnak, megkönnyítve a bejelentkezést a sokszor hosszú és fárasztó utazás után – tették hozzá.

    Magyarországon a kötelező adatszolgáltatás április 1-jén kezdődik, addig minden érintett meg fog kapni a szükséges tájékoztatást. Az MTÜ információs honlapot is készít a VIZA-ról a szálláshely-szolgáltatók számára.
    A közlemény szerint a kormány a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiában különös hangsúlyt fektet a szálláshely-szolgáltatói szektor digitalizálására, amelynek a szálláshelykezelő szoftverek bevezetésével kezdődött. Ma már minden szolgáltató ezzel kezeli az érkezéseket és távozásokat, a foglalásokat és a költéseket, így jelentősen egyszerűsödött a szálláshelyek adminisztrációja.

    Magyarország az elmúlt években is biztonságos úti cél maradt, és többek között ennek köszönheti a tavalyi rekordot, amikor 16,5 millió vendég szállt meg a belföldi szálláshelyeken. Ahhoz, hogy az ország a járvány után is a legkedveltebb turistacélpontok közé tartozzon, az MTÜ szerint a digitális érkeztetésre is szükség lesz – olvasható a közleményben.

OPH/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

Málna mennyország és az újdonság: Kürtős BEJGLIBON lesz a 4. Kürtőskalács Vigalom fő attrakciója

A mákos és diós bejgliről lehet, hogy először a karácsony jut eszedbe, de mit szólnál, ha …