Főoldal Hírek Átólzéig Sokan utaznak el karácsonykor

Sokan utaznak el karácsonykor

3 perc átlagos olvasási idő
0
1,113
 ehaccp_topbanner3.jpg

Sokan utaznak el karácsonykor

 

Sokan nem tudják másként elképzelni a karácsonyt, mint otthon, családi körben, mások azonban úgy vélik, sokkal jobban tudnak egymásra figyelni, ha kimozdulnak otthonról, pihennek, és az ünnepek előtti hetek sem bevásárlással, takarítással, sütés-főzéssel telnek.

Szabó Melinda szociológus, pszichiáter szerint összetett oka van annak, hogy divatba jött a karácsonyi utazás. Egyrészt a fogyasztói társadalom bombázza az embereket különféle ajánlatokkal, másrészt pedig az emberek nagyon sokat dolgoznak, év végére kimerültség vesz erőt rajtuk, és jólesik egy kis pihenés.

Szabó Melinda hozzáfűzte, a húszas-harmincas fiatal házaspárok töltik legnagyobb arányban wellness-szállodában az ünnepet. Náluk ráadásul nagyon gyakori az a vita, hogy melyik szülőhöz menjenek karácsonykor, így inkább egy semleges helyet választanak.

Szabó Melinda hozzátette: az egyedülállóknak kifejezetten pozitív, ha inkább wellness-szállodában töltik az ünnepet, mint otthon, magányosan.

Puczkó László, a Turizmus Intézet vezetője a Kossuth Rádióban elmondta, az emberek úgy próbálnak megfelelni a tradícióknak, hogy közben teljesen megváltozott az életük, s ez egy nagyon stresszes szituáció. Emiatt sokan inkább elmenekülnek pihenni. A hagyomány és az újonnan létrejövő hagyomány ambivalens helyzetet teremt, ezért nagyon megosztóak a vélemények a karácsonyi utazással kapcsolatban.

Puczkó László hozzátette: az együtt töltött pihenés az ajándékozást is kiválthatja, így az üzletekbe rohangálást is meg lehet spórolni, és a közösen eltöltött idő, élmény talán nagyobb örömet is okoz, mint egy rosszul megválasztott ajándék.

OrientPressHírügynökség/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Magyarország étele 2023 elődöntő, egy titkos összetevővel

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étel…