Főoldal Hírek Átólzéig Sokan utaznak el karácsonykor

Sokan utaznak el karácsonykor

3 perc átlagos olvasási idő
0
1,157
 ehaccp_topbanner3.jpg

Sokan utaznak el karácsonykor

 

Sokan nem tudják másként elképzelni a karácsonyt, mint otthon, családi körben, mások azonban úgy vélik, sokkal jobban tudnak egymásra figyelni, ha kimozdulnak otthonról, pihennek, és az ünnepek előtti hetek sem bevásárlással, takarítással, sütés-főzéssel telnek.

Szabó Melinda szociológus, pszichiáter szerint összetett oka van annak, hogy divatba jött a karácsonyi utazás. Egyrészt a fogyasztói társadalom bombázza az embereket különféle ajánlatokkal, másrészt pedig az emberek nagyon sokat dolgoznak, év végére kimerültség vesz erőt rajtuk, és jólesik egy kis pihenés.

Szabó Melinda hozzáfűzte, a húszas-harmincas fiatal házaspárok töltik legnagyobb arányban wellness-szállodában az ünnepet. Náluk ráadásul nagyon gyakori az a vita, hogy melyik szülőhöz menjenek karácsonykor, így inkább egy semleges helyet választanak.

Szabó Melinda hozzátette: az egyedülállóknak kifejezetten pozitív, ha inkább wellness-szállodában töltik az ünnepet, mint otthon, magányosan.

Puczkó László, a Turizmus Intézet vezetője a Kossuth Rádióban elmondta, az emberek úgy próbálnak megfelelni a tradícióknak, hogy közben teljesen megváltozott az életük, s ez egy nagyon stresszes szituáció. Emiatt sokan inkább elmenekülnek pihenni. A hagyomány és az újonnan létrejövő hagyomány ambivalens helyzetet teremt, ezért nagyon megosztóak a vélemények a karácsonyi utazással kapcsolatban.

Puczkó László hozzátette: az együtt töltött pihenés az ajándékozást is kiválthatja, így az üzletekbe rohangálást is meg lehet spórolni, és a közösen eltöltött idő, élmény talán nagyobb örömet is okoz, mint egy rosszul megválasztott ajándék.

OrientPressHírügynökség/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Év Fagylaltja verseny 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fag…