Főoldal Hírek Átólzéig Teltségérzetet kiváltó táplálékkiegészítőt kísérleteztek ki brit kutatók

Teltségérzetet kiváltó táplálékkiegészítőt kísérleteztek ki brit kutatók

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,047
 ehaccp_topbanner3.jpg

Teltségérzetet kiváltó táplálékkiegészítőt kísérleteztek ki brit kutatók
 

    Teltségérzetet kiváltó táplálékkiegészítőt kísérleteztek ki brit tudósok, az Imperial College London és a Glasgow-i Egyetem kutatói, akik vizsgálataikról a Gut című szaklapban számoltak be. A kutatók úgy vélik, hogy az adalékanyag rendszeres alkalmazása révén csökkenthető az elfogyasztott étel mennyisége, s lassítható a korral járó súlygyarapodás.

    A táplálékkiegészítő egy természetben is előforduló anyag, a propionát, amely a rostok mikroorganizmusok általi erjesztése (fermentálása) során keletkezik a belekben. E vegyület hatására szabadulnak fel a bélrendszerben az étvágyat csökkentő hormonok. 

    Az új anyag, az inulin-propionát észter (IPE) segítségével lényegesen nagyobb mennyiségekben vihető be a szervezetbe propionát, mint ami természetes úton, átlagos étrend mellett a rostos táplálékból képződik a bélrendszerben – olvasható a BBC hírei között.

    “A propionát és a hozzá hasonló molekulák az étvágycsökkentő hormonok kiválasztódását szabályozzák, ám óriási mennyiségekben kell rostos anyagokat elfogyasztani a kellő hatás eléréséhez. Egy sokkal hatékonyabb módszert kívántunk kidolgozni, hogy a belekbe juttassunk kellő mennyiségű propionátot” – hangsúlyozta a vizsgálatokat irányító Gary Frost, az Imperial College London kutatója.

    A kutatások során legnagyobb nehézséget az jelentette, hogyan juttassák el a propionátot a vastagbélbe, hiszen önmagában a vegyület túl korán, már a vékonybélben felszívódik. Végső soron a kutatók a számos növényben előforduló poliszacharidot (nagy molekulájú szénhidrátot), az inulint választották ki a “postás” szerepére. E vegyülethez kötve a propionát már biztonságosan eljuthatott rendeltetési helyére, ahol a bélbaktériumok segítségével kiszabadult, s kifejthette hatását.

 Az elsődleges vizsgálatok során 20 önkéntes vagy önmagában inulint, vagy IPE-t kapott, emellett a résztvevők annyit ehettek, amennyit csak akartak. Mint kiderült, azok, akik inulin-propionát észtert kaptak, 14 százalékkal kevesebb ételt fogyasztottak, mint az inulinos csoport tagjai, s vérükben magasabb volt az étvágycsökkentő hormonok szintje is.

    A kutatás második szakaszában 60 túlsúlyos önkéntes vett részt, akik 24 héten keresztül táplálékkiegészítőként inulint, vagy IPE-t kaptak. A vizsgálatot 49-en csinálták végig: az inulin-propionát észtert szedő 25 önkéntes közül mindössze egynek növekedett a súlya a testtömegének 3 százalékát meghaladó mértékben, míg az inulinos csoportban hatnál.

    “A felnőttek súlya évente átlagosan 0,3-0,8 kilóval növekszik, szükség van olyan stratégiákra, amelyekkel megelőzhető a folyamatos súlygyarapodás” – fogalmazott Gary Frost, aki szerint jelenleg az a cél, hogy kidolgozzák, milyen élelmiszerekhez keverhetik az étvágyat csökkentő adalékanyagot.
https://www.bbc.com/news/health-30411251?print=true

 

MTI/PIxabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Szabadka központjában megnyílt az Öt Kenyér Pékség és Blaha Lujza Cukrászda

2021. szeptember 20-án, néhány hétnyi próbaüzem után hivatalosan is megnyílt a valamikori …