Főoldal Hírek Utazás Téli csodák a nemzeti parkokban

Téli csodák a nemzeti parkokban

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,599
 ehaccp_topbanner3.jpg

Transzbükki átkeléssel, madárgyűrűzéssel a Jági-tónál, erdei sétával a Vendvidéken, hortobágyi saslessel, vagy éppen téli dzsungeltúrával várják a természetkedvelőket január 21-én a „Téli túrák nemzeti parkjainkban” program keretében a Magyar Nemzeti Parkok.

A téli időszakban nemzeti parkjaink egészen más arcukat mutatják felénk. Akik a friss időben is csatlakoznak az erdei túrákhoz, megismerhetik a természet igazi csendjét, a téli erdők és rétek varázsát. Ilyenkor, mikor a túrázók száma kevesebb, az erdők, mezők és a vízpartok lakói is bátrabban előjönnek rejtekhelyükről. A nemzeti parkok természetvédelmi szakemberei ezeken a napokon olyan fokozottan védett területekre is elkalauzolnak minket, ahova más időszakban – az élővilág nyugalmának megőrzése érdekében – nem juthatnánk el.

A Magyar Nemzeti Parkok színes programajánlataikkal mind az állatvilág, mind a földtani értékek és magyar tájak szerelmeseinek a kedvében járnak.

A madárvilág kedvelőinek különös figyelmébe ajánlják a Madárgyűrűzés a Jági-tónál rendezvényt, ahol a kihelyezett madáretetőknél hatalmas a sürgés-forgás, vagy a Vadludak útján a Fertő-tájon című programot, hiszen a Fertő és Fertőzug szikes tavai fontos gyülekező- és telelőhelyei több ezer, a költőterületükről télen délre húzódó vadlúd és réce fajnak. Az Északi madárvendégeink túra a Biharugrai-halastavak mentén is izgalmas pillanatokat ígér.

A földtani értékek iránt érdeklődők biztosan maradandó élményeket szerezhetnek a Téli túra Jósvafőn programon, ahol a Vass Imre-barlang egy szakasza is megtekinthető lesz. E barlangunk kiemelkedő értékét mutatja, hogy már 1958-ban védelem alá került, 1982 óta pedig fokozottan védett természeti érték, amit a képződmények gazdagsága, különleges tektonikai és hidrológiai viszonyai indokolnak. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egy vidám időutazásra is buzdít az Eperjes-hegyi tanösvényen, ami 2015-ben az Év Földtani Értéke címet nyerhette el.

A táji értékek szerelmeseinek jó szívvel ajánlják a minden évben sikeres Transzbükki Átkelés programot, ahol a Nagy-völgyet és az Ablakos-kő völgyet végigjárva résztvevőink feljutnak a Bükk-fennsíkra. A Fekete-sár-rét érintésével a túrázók felkeresik az ország legmagasabban elhelyezkedő rombarlangját, a fokozottan védett Kőrös-barlangot, majd gyönyörködhetnek a Vörös-kő bércről eléjük táruló lélegzetelállító látványban.

Az érdeklődők a Téli túrák nemzeti parkjainkban programsorozat részleteit megtalálhatják a magyarnemzetiparkok.hu/ teliturak weboldalon.

 

OPH/FM Kép: Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Utazás

Cikk ajánló

Év Fagylaltja verseny 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fag…