Főoldal Hírek Átólzéig Szuperélelmiszer a húsok közt

Szuperélelmiszer a húsok közt

7 perc átlagos olvasási idő
0
406
 ehaccp_topbanner3.jpg

A vadhús a régi magyar konyha egyik legelőkelőbb alapanyaga volt, azonban fogyasztása az elmúlt évtizedekben egyre ritkábbá vált és ritkán kerül vadétel az tányérra vagy az étlapokra. Pedig, ha egy kicsit tájékozódunk és nyitottan, érdeklődve nézünk a (sokak számára kevésbé ismert, éppen ezért gyakran megosztó) felszín mögé, bizony kiderül, hogy a vadhús nemcsak izgalmas, hanem igazán egészséges, újra felfedezendő alapanyag. Pechtol Patrik a Fiwi-Hűt Kft. ügyvezető igazgatója harmadik generációs erdész családból származik és jelenleg az ország egyik legnagyobb vadfeldolgozó üzemét vezeti. Az ő szakmai- és véleménycikke következik szenvedélyéről, a vadhúsról.

Szuperélelmiszer a húsok közt

Miért illetjük szakmai berkekben a vadhúst általában nagyon hízelgő jelzőkkel? Többek között azért, mert magas az ásványianyag- és vastartalma, miközben a zsírtartalma igazán alacsony. A húsban nincs semmilyen antibiotikum, illetve gyógyszer, hiszen az állatok étrendje közvetlenül a természetből származik. További előny, hogy – míg pl. köztudottan a marhahúsnak a legmagasabb az ökológiai lábnyoma, addig – a vadgazdálkodás esetében nincs plusz környezeti terhelés. A húsok között tehát a vad igazi szuperélelmiszernek számít, mely a marhahúsnak egy kiváló, környezetbarát alternatívája lehet.

Pechtol Patrik a Fiwi-Hűt Kft. ügyvezető igazgatója

Ökológiai szempontok

Kutatások is alátámasztják, hogy a vadgazdálkodás egy rendkívül fenntartható és környezetkímélő gazdálkodás. A gyarapodó nagyvadállomány és az élőhely-átalakulás miatt mára vadgazdálkodás nélkül nem lenne fenntartható sem a természet, sem a mezőgazdaság. A hús minőségére kifejezetten pozitív befolyásoló tényező, hogy az állatok nincsenek stresszhelyzeteknek kitéve, boldogan élnek saját természetes közegükben, azzal táplálkoznak, szezonálisan, amit szervezetük igényel, természetes vizekből isznak. A komoly mezőgazdasági károk elkerülése végett pedig elkerülhetetlen, sőt, kiemelkedően fontos, hogy a populáció kordában legyen tartva.

Fenntartható és hazai, a vadhús kerüljön tehát újra méltó helyére

Mivel a fogyasztók körében egyre népszerűbb a hazai, fenntartható forrásokból származó alapanyagok felfedezése, adja magát a lehetőség, hogy az éttermi gasztronómiai kínálat is igazodjon a trendekhez. A séfek ezt biztosan jobban meg tudják ítélni, de saját tapasztalataink szerint a vadhússal a tradicionális ízek (gulyás, pörkölt, sültek) kedvelőit és a fine dining fogásokra (BBQ-, steak ételek, francia és olasz konyha fogásai) vadászó fogyasztókat is könnyen meg lehet szólítani. Gazdaságossági szempontból mindemellett az sem elhanyagolható, hogy más vörös húsok elveszítették korábbi ár-előnyüket. Magyarország vadhús nagyhatalomnak mondható, miért ne élnénk ezzel a rendkívüli lehetőséggel.

Fiwi-Hűt Kft.

2890 Tata, Molnár u. 2.

telefon: +36 34 483 550

e-mail: info@fiwi.hu

A cikk az Oldalas magazin 2023. márciusi számában jelent meg.
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Együtt ünneplik idén Debrecenben a város és a költészet napját, valamint a Függetlenségi nyilatkozat évfordulóját

Hármas ünnepre készülnek Debrecenben: április közepén első alkalommal együtt ünneplik meg …