Átólzéig Szuperélelmiszer a húsok közt Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 3 hét ezelőtt 7 perc átlagos olvasási idő 0 165 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A vadhús a régi magyar konyha egyik legelőkelőbb alapanyaga volt, azonban fogyasztása az elmúlt évtizedekben egyre ritkábbá vált és ritkán kerül vadétel az tányérra vagy az étlapokra. Pedig, ha egy kicsit tájékozódunk és nyitottan, érdeklődve nézünk a (sokak számára kevésbé ismert, éppen ezért gyakran megosztó) felszín mögé, bizony kiderül, hogy a vadhús nemcsak izgalmas, hanem igazán egészséges, újra felfedezendő alapanyag. Pechtol Patrik a Fiwi-Hűt Kft. ügyvezető igazgatója harmadik generációs erdész családból származik és jelenleg az ország egyik legnagyobb vadfeldolgozó üzemét vezeti. Az ő szakmai- és véleménycikke következik szenvedélyéről, a vadhúsról. Szuperélelmiszer a húsok közt Miért illetjük szakmai berkekben a vadhúst általában nagyon hízelgő jelzőkkel? Többek között azért, mert magas az ásványianyag- és vastartalma, miközben a zsírtartalma igazán alacsony. A húsban nincs semmilyen antibiotikum, illetve gyógyszer, hiszen az állatok étrendje közvetlenül a természetből származik. További előny, hogy – míg pl. köztudottan a marhahúsnak a legmagasabb az ökológiai lábnyoma, addig – a vadgazdálkodás esetében nincs plusz környezeti terhelés. A húsok között tehát a vad igazi szuperélelmiszernek számít, mely a marhahúsnak egy kiváló, környezetbarát alternatívája lehet. Pechtol Patrik a Fiwi-Hűt Kft. ügyvezető igazgatója Ökológiai szempontok Kutatások is alátámasztják, hogy a vadgazdálkodás egy rendkívül fenntartható és környezetkímélő gazdálkodás. A gyarapodó nagyvadállomány és az élőhely-átalakulás miatt mára vadgazdálkodás nélkül nem lenne fenntartható sem a természet, sem a mezőgazdaság. A hús minőségére kifejezetten pozitív befolyásoló tényező, hogy az állatok nincsenek stresszhelyzeteknek kitéve, boldogan élnek saját természetes közegükben, azzal táplálkoznak, szezonálisan, amit szervezetük igényel, természetes vizekből isznak. A komoly mezőgazdasági károk elkerülése végett pedig elkerülhetetlen, sőt, kiemelkedően fontos, hogy a populáció kordában legyen tartva. Fenntartható és hazai, a vadhús kerüljön tehát újra méltó helyére Mivel a fogyasztók körében egyre népszerűbb a hazai, fenntartható forrásokból származó alapanyagok felfedezése, adja magát a lehetőség, hogy az éttermi gasztronómiai kínálat is igazodjon a trendekhez. A séfek ezt biztosan jobban meg tudják ítélni, de saját tapasztalataink szerint a vadhússal a tradicionális ízek (gulyás, pörkölt, sültek) kedvelőit és a fine dining fogásokra (BBQ-, steak ételek, francia és olasz konyha fogásai) vadászó fogyasztókat is könnyen meg lehet szólítani. Gazdaságossági szempontból mindemellett az sem elhanyagolható, hogy más vörös húsok elveszítették korábbi ár-előnyüket. Magyarország vadhús nagyhatalomnak mondható, miért ne élnénk ezzel a rendkívüli lehetőséggel. Fiwi-Hűt Kft. 2890 Tata, Molnár u. 2. telefon: +36 34 483 550 e-mail: info@fiwi.hu A cikk az Oldalas magazin 2023. márciusi számában jelent meg. II. Magyar Gasztronómia napja: Mérföldkő és országokat átölelő siker Magyarország étele 2023. eredmények Szamos Mátyás-tányérdesszert verseny eredmények Befordúltam a konyhára rajzverseny erdmények Elindult a nevezés a Chaine Ifjúsági Szakácsverseny nemzeti válogatójára
Koronavírus – Rendhagyó idegenforgalmi kampányfilmben hív fel összefogásra a Magyar Turisztikai Ügynökség
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Upfield – Nyári receptinspiráció A nyári szezon beindultával szeretnénk nektek egy kis receptinspirációval kedveskedni az Upfield Professional jóvoltából. …
Dietetikus: túl sok cukrot esznek a gyerekek Túl sok cukrot esznek a gyerekek; felmérések szerint a 2 és 18 év közötti …
Már elérhetőek a hazai primőr zöldségek a piacokon, üzletekben A piacokon, üzletekben már nagy mennyiségben kaphatók a hazai termelésű, friss primőr (fóliás illetve …