Főoldal Hírek Színes Az otthoni internetezést segíti tanácsaival az NMHH

Az otthoni internetezést segíti tanácsaival az NMHH

8 perc átlagos olvasási idő
0
470
 ehaccp_topbanner3.jpg

Április 14-étől érhető el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) lakosságnak szóló, az otthoni internethasználatot támogató információs microsite-ja. Az nmhh.hu/gyorsabbnet oldalon a hatóság azokat a lehetőségeket gyűjtötte össze, amelyek segíthetnek a stabil, gyors internet biztosításában. A microsite-ot online felületeken, valamint a helyi televíziókban és rádiókban népszerűsíti az NMHH.

Az elmúlt hetekben jelentősen átalakult az életünk: otthonról dolgozunk, tanulunk, vásárolunk, szórakozunk és mindehhez szélessávú internetet veszünk igénybe. A személyes jelenlét híján megnövekedett videohívások és videós konferenciabeszélgetések, az online tanórák, a filmletöltés és videojáték fokozott terhelést jelentenek a hálózatnak. Az NMHH új microsite-ja azokat a lehetőségeket veszi számba, amelyeket bárki megtehet otthon is azért, hogy a meglévő előfizetése mellett a legbiztosabb és leggyorsabb internet álljon rendelkezésére.

Elhelyezés, frekvenciasáv, újraindítás: mire figyeljünk a wifirouter kapcsán?

A kilenc tanácsot részletező microsite gerincét a routerrel kapcsolatos információk adják: annak típusa, a kommunikációra használt frekvencia beállítása, az eszköz lakáson belüli elhelyezése, a kapcsolódó kábelek csatlakozásának ellenőrzése, esetenként a felmelegedett berendezés újraindítása mind segíthet a gyorsabb és biztosabb internetkapcsolat megvalósításában. A wifirouter elhelyezése alapkérdés is lehet, ugyanis a gömb alakban sugárzó eszköz a lakás középpontjából működik a leghatékonyabban, ott, ahol minél jobban „rálát” az őt gyengítő falakon az ajtóknak kihagyott helyre. Fontos továbbá, hogy a wifirouter lehetőleg szabadon legyen, tehát ne rejtsük el egy szekrénybe és tartsuk távol a nagyobb háztartási gépektől és a nagy tömegű fémtárgyakról is. Érdemes ellenőrizni a wifirouter tulajdonságait is: az újabbak többnyire képesek a rövid távon gyorsabb netet biztosító 5 gigahertzen való kommunikációra is. Nem minden esetben érdemes azonban átállítani a wifiroutert, a távolabbi felhasználók ugyanis stabilabb internetet tapasztalhatnak a 2,4 gigahertzes frekvencián. A két sáv előnyéről, hátrányáról, valamit a beállítás menetéről is olvasható bővebb információ a microsite-on.

Ami még segíthet: alkalmazkodó napirend és mérés

Az akadozó internetelérés esetén a hatóság javasolja a felmelegedett router újraindítását, a kábelek csatlakozásának ellenőrzését. Fontos lenne azonban először is átgondolni, hogy a családtagoknak mely eszközökre van szükségük valójában. Egy három-négytagú családban sok készülék kapcsolódhat a wifirouterhez párhuzamosan: egy (vagy több) tévé, két-három okostelefon, két-három számítógép, táblagépek, XBOX és esetleg még hangszórók, okosórák. A munkavégzés és a tanulás idejére érdemes korlátozni a tévé, a mikrohullámú sütő, a táblagépek, a vezeték nélküli hangszórók és az XBOX használatát. Ha a routernek tíz eszköz helyett csak a három valóban szükséges számítógépet kell kiszolgálnia, nagyobb eséllyel működik zökkenőmentesebben az internet. További segítség, ha sikerül összeegyeztetni a konferenciabeszélgetéseket az online tanrenddel, így talán egymást is kevésbé zavarják a családtagok.

Az akadozó internetszolgáltatást érdemes mérni is több napon át, különböző időpontban, ehhez a szelessav.net oldalát javasolja a hatóság. Aki úgy érzi, díjcsomagot váltana, ehhez is kap segítséget a microsite-on, mint ahogyan a témában megjelenő cikkek gyűjteményében is elmélyülhet a látogató.

OPH/NMHH Kép: Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Saját kriptovalutát indított egy osztrák szendvicsező

Tokenekkel lehet fizetni az LAMEA Sandwich Corner éttermeibenA komoly üzleti befektetés me…