Főoldal Hírek Színes Szarvasok garázdálkodnak Sirokon

Szarvasok garázdálkodnak Sirokon

4 perc átlagos olvasási idő
0
785
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az önkormányzat a vadkárelhárítás miatti vadászatra kért engedélyt. A Heves megyei településen ugyanis évek óta gondot okoznak az erdőből lehúzódó szarvasok. Tavaly a játszótér, nemrégiben pedig az óvoda udvarának növényeit vették célba. A nagyvadak rendszeresen bemennek a kertekbe is, ahol ürüléket és lerágott gallyakat hagynak maguk után.

Összetaposott gyep, lerágott bokrok és ürülékkupac – ezt hagyták maguk után a siroki óvoda udvarán a szarvasok a téli szünet után. Azóta több centiméter hó hullott a környéken, de az intézmény mögötti árokban csaknem minden nap látszanak a patanyomok. A nagyvadak több kertbe is bejárnak, megrongálják a kerítést, és összerágják a fákat.

A köztéri kamera felvételein is az látható, hogy több szarvas is bejár a településre, ahol komoly károkat okoznak. Tavaly a játszótér tujáit kopasztották meg, most pedig több mint hetven növényt tettek tönkre. A magasabb kerítés sem állította meg őket, ezért az önkormányzat vadkárelhárító vadászatra kért és kapott engedélyt, amelyről a lakosokat is tájékoztatták. Tuza Gábor polgármester elmondta, számukra az egyetlen cél az, hogy a településen minél kevesebb vad legyen.

A lakott területen való vadászat szigorú szabályokhoz kötött, amelyet csak szakember végezhet. Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, az Egri Rendőrkapitányság által kiadott engedély pontosan meghatározza azt, hogy milyen személy végezheti a kilövést, illetve hogy milyen területen és időintervallumban.

Hozzátette: természetesen maximálisan szem előtt kell tartani az esetlegesen közelben tartózkodó civil lakosság biztonságát.

A falut szinte minden oldalról erdő határolja, ennek ellenére az önkormányzat bízik benne, hogy a rendkívüli intézkedéssel sikerül kiszorítani a vadakat a lakóövezetekből.

OPH/Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Saját kriptovalutát indított egy osztrák szendvicsező

Tokenekkel lehet fizetni az LAMEA Sandwich Corner éttermeibenA komoly üzleti befektetés me…