Főoldal Hírek Életmód Békés vármegye az öntözésfejlesztés és a rizstermesztés nemzetközileg elismert tudásbázisa

Békés vármegye az öntözésfejlesztés és a rizstermesztés nemzetközileg elismert tudásbázisa

6 perc átlagos olvasási idő
0
128
 ehaccp_topbanner3.jpg

A növényvédelmi drónpilótaképzés folytonossága, valamint a nappali tagozatos mezőgazdasági mérnöki alapképzés idei sikeres újraindulása alapján kijelenthető, hogy Szarvason stabilizálódik az oktatás és a felnőttképzés – hangzott el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem november 17-i sajtótájékoztatóján. Emellett folyamatosak a kutatás-fejlesztési projektek is, így Békés vármegye az öntözésfejlesztésnek és a rizstermesztésnek egyaránt fontos, nemzetközileg elismert tudásbázisa.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem – a vidék népességmegtartó képességének növelése és az agrárszakember-utánpótlás biztosítása érdekében – hatékonyan kívánja szolgálni a Békés vármegyében élők és a helyi munkaerőpiac igényeit. Ennek értelmében indította el a közelmúltban a növényvédelmi drónpilótaképzését, idén szeptemberben pedig a nappali munkarendű mezőgazdasági mérnöki alapképzését, valamint folyamatosan fejleszti a felnőttképzést és a szaktanácsadást is.

„Az elmúlt időszakban a MATE számos fejlesztéssel bizonyította, hogy Békés vármegyében és azon belül kimondottan Szarvason továbbra is aktív szerepet kíván vállalni mind az oktatás, mind a kutatás terén. Idén januárban például 800 millió forintos infrastrukturális beruházást adtunk át, óriási érdeklődés mellett indítottuk el a növényvédelmi drónpilótaképzést, idén ősszel pedig újra elindult a nappali tagozatos mezőgazdasági mérnöki alapképzés is” – hangsúlyozta Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a november 17-i szarvasi sajtótájékoztatón.

„Szarvas város és a térség fejlődése szempontjából kiemelt jelentőségű, hogy a helyi felsőoktatási képzés elindult. Az évszázados hagyományokkal rendelkező mezőgazdaságnak ugyanis jól képzett szakemberekre van szüksége, akik számára helyben biztosított az alapszintű képzés és a továbbképzés” – mondta Dankó Béla országgyűlési képviselő.

„Jelenleg a 4. ipari forradalom korát éljük, melyben a ma gőzgépe a mesterséges intelligencia, elektromos izzója pedig a digitalizáció. Ahogy az élet minden területén, úgy az agráriumban is jelen van az MI és a digitális fejlődés, amihez elengedhetetlenek az újszerű képzések és a társadalmi-gazdasági összefogás” – emelte ki beszédében Dr. Takács Árpád, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főispánja.

„Európai tendencia, hogy az oktatás és a kutatás kézen fogva jár. A MATE fejlesztéseivel lehetőség adódik arra, hogy a két terület aktívan támogassa egymást Szarvason is és jelentős tudományos eredmények születhessenek. Többek között az Egyetemnek köszönhetően biztosak vagyunk abban, hogy Szarvasnak van jövőképe” – mutatott rá Babák Mihály, Szarvas város polgármestere.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

Tavaszköszöntő Gasztrohét

A tavasz első napsugaraival érkezik a METRO Nagykereskedelem szezonnyitó kulináris kampány…