Főoldal Hírek Átólzéig Fenntarthatóság: a vendéglátás jövője

Fenntarthatóság: a vendéglátás jövője

6 perc átlagos olvasási idő
0
801
 ehaccp_topbanner3.jpg

Fenntarthatóság: a vendéglátás jövője

 

2015. március 3-ával új kapu tárul ki a fenntarthatósági elveket szem előtt tartó vendéglátóhelyek előtt. A 2012-ben indult és az elmúlt évek során országos szintre kiterjedt Fenntartható Étterem minősítési rendszer mostantól új, online formátumban várja a környezetileg és társadalmilag felelős vendéglátóhelyek jelentkezését.

“Az újításokkal a célunk egy átláthatóbb, könnyen kezelhető és racionális elvárásokon alapuló minősítési rendszer kidolgozása volt, amely integrálja az elmúlt három év technológiai fejlesztéseit és környezetvédelmi innovációit, tudományos eredményeit.” – mondta Varga Judit, a kezdeményezés egyik ötletgazdája.

A Fenntartható Étterem minősítéscélja továbbra is az, hogy elismerje és segítse azokat a vendéglátóhely-tulajdonosokat és -vezetőket, akik erőfeszítést tesznek az éttermük, kávézójuk vagy bárjuk környezeti hatásának csökkentése érdekében; illetve irányt mutasson és motivációul szolgáljon a fejlődésre mind az aktuális, mind a jövőbeli fenntartható vendéglátóhelyek számára.

A környezetvédelmet szem előtt tartó vendéglátóhely tulajdonosok és -vezetők a www.gasztrohos.huoldalon egy online kérdőív kitöltésévelnyújthatják be jelentkezésüket a Minősítésre. A jelentkezőnek teljesítenie kell hét minimum követelményt, majd válaszolnia kell a három szekcióban (Kínálat és Beszerzés, Működés, Társadalom) feltett kérdésekre. A Fenntartható Étterem minősítés két évig érvényes. A minősítést megszerzett vendéglátóhelyek számára a minősítő szervezet megjelenést biztosít a magyar és angol nyelvű honlapjain, blogján, és a közösségi média felületein. A vendéglátóhely emellett tagságot nyer a Felelős Gasztrohős Hálózatba, amelyen keresztül további előnyökben részesül.

Néhány évvel ezelőtt talán még megkérdőjelezhető volt, hogy a cégeknek, vállalatoknak megtérül-e a felelős működés. Ma már azonban egyértelmű, hogy a helyi, szezonális és minimális vegyszertartalmú élelmiszerek iránt egyre nagyobb a kereslet – ezeket pedig az emberek nem csak otthon, hanem az éttermekben is keresik. A vendégek ráadásul egyre tudatosabbak és odafigyelnek rá, hogy hol költik el a pénzüket: a Fenntartható Étterem minősítés segít nekik abban, hogy megtalálják a valóban felelős vendéglátóhelyeket.

A megújulás örömére az első tíz vendéglátóhely számára, amely jelentkezik a Fenntartható Étterem minősítésre és megfelel a kritériumoknak (korábban pedig még nem nyert minősítést), a szervezet egy hónapnyi kedvezményt ajánl fel az első év minősítési díjából!

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Elemzők: a korlátozások megszűnése után gyorsan élénkülhet a turizmus

A járványügyi korlátozások megszűntetése után gyorsan élénkülhet a turizmus belf…