Átólzéig Fenntarthatóság: a vendéglátás jövője Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2015-03-03 6 perc átlagos olvasási idő 0 1,023 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Fenntarthatóság: a vendéglátás jövője 2015. március 3-ával új kapu tárul ki a fenntarthatósági elveket szem előtt tartó vendéglátóhelyek előtt. A 2012-ben indult és az elmúlt évek során országos szintre kiterjedt Fenntartható Étterem minősítési rendszer mostantól új, online formátumban várja a környezetileg és társadalmilag felelős vendéglátóhelyek jelentkezését. “Az újításokkal a célunk egy átláthatóbb, könnyen kezelhető és racionális elvárásokon alapuló minősítési rendszer kidolgozása volt, amely integrálja az elmúlt három év technológiai fejlesztéseit és környezetvédelmi innovációit, tudományos eredményeit.” – mondta Varga Judit, a kezdeményezés egyik ötletgazdája. A Fenntartható Étterem minősítéscélja továbbra is az, hogy elismerje és segítse azokat a vendéglátóhely-tulajdonosokat és -vezetőket, akik erőfeszítést tesznek az éttermük, kávézójuk vagy bárjuk környezeti hatásának csökkentése érdekében; illetve irányt mutasson és motivációul szolgáljon a fejlődésre mind az aktuális, mind a jövőbeli fenntartható vendéglátóhelyek számára. A környezetvédelmet szem előtt tartó vendéglátóhely tulajdonosok és -vezetők a www.gasztrohos.huoldalon egy online kérdőív kitöltésévelnyújthatják be jelentkezésüket a Minősítésre. A jelentkezőnek teljesítenie kell hét minimum követelményt, majd válaszolnia kell a három szekcióban (Kínálat és Beszerzés, Működés, Társadalom) feltett kérdésekre. A Fenntartható Étterem minősítés két évig érvényes. A minősítést megszerzett vendéglátóhelyek számára a minősítő szervezet megjelenést biztosít a magyar és angol nyelvű honlapjain, blogján, és a közösségi média felületein. A vendéglátóhely emellett tagságot nyer a Felelős Gasztrohős Hálózatba, amelyen keresztül további előnyökben részesül. Néhány évvel ezelőtt talán még megkérdőjelezhető volt, hogy a cégeknek, vállalatoknak megtérül-e a felelős működés. Ma már azonban egyértelmű, hogy a helyi, szezonális és minimális vegyszertartalmú élelmiszerek iránt egyre nagyobb a kereslet – ezeket pedig az emberek nem csak otthon, hanem az éttermekben is keresik. A vendégek ráadásul egyre tudatosabbak és odafigyelnek rá, hogy hol költik el a pénzüket: a Fenntartható Étterem minősítés segít nekik abban, hogy megtalálják a valóban felelős vendéglátóhelyeket. A megújulás örömére az első tíz vendéglátóhely számára, amely jelentkezik a Fenntartható Étterem minősítésre és megfelel a kritériumoknak (korábban pedig még nem nyert minősítést), a szervezet egy hónapnyi kedvezményt ajánl fel az első év minősítési díjából!
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Upfield – Nyári receptinspiráció A nyári szezon beindultával szeretnénk nektek egy kis receptinspirációval kedveskedni az Upfield Professional jóvoltából. …
A gyümölcs- és zöldségárusok tevékenységét ellenőrzik A szüret és az őszi gyümölcsbetakarítási időszak beköszöntével zöldség- és gyümölcskereskedőket ellenőriz a Nemzeti …
Ruszinkó Ádám: forgalomélénkítő kampány indul az orosz piac megőrzése érdekében Ruszinkó Ádám: forgalomélénkítő kampány indul az orosz piac megőrzése érdekében Forgalomélénkítő …