Főoldal Hírek Átólzéig Fenntarthatóság: a vendéglátás jövője

Fenntarthatóság: a vendéglátás jövője

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,146
 ehaccp_topbanner3.jpg

Fenntarthatóság: a vendéglátás jövője

 

2015. március 3-ával új kapu tárul ki a fenntarthatósági elveket szem előtt tartó vendéglátóhelyek előtt. A 2012-ben indult és az elmúlt évek során országos szintre kiterjedt Fenntartható Étterem minősítési rendszer mostantól új, online formátumban várja a környezetileg és társadalmilag felelős vendéglátóhelyek jelentkezését.

“Az újításokkal a célunk egy átláthatóbb, könnyen kezelhető és racionális elvárásokon alapuló minősítési rendszer kidolgozása volt, amely integrálja az elmúlt három év technológiai fejlesztéseit és környezetvédelmi innovációit, tudományos eredményeit.” – mondta Varga Judit, a kezdeményezés egyik ötletgazdája.

A Fenntartható Étterem minősítéscélja továbbra is az, hogy elismerje és segítse azokat a vendéglátóhely-tulajdonosokat és -vezetőket, akik erőfeszítést tesznek az éttermük, kávézójuk vagy bárjuk környezeti hatásának csökkentése érdekében; illetve irányt mutasson és motivációul szolgáljon a fejlődésre mind az aktuális, mind a jövőbeli fenntartható vendéglátóhelyek számára.

A környezetvédelmet szem előtt tartó vendéglátóhely tulajdonosok és -vezetők a www.gasztrohos.huoldalon egy online kérdőív kitöltésévelnyújthatják be jelentkezésüket a Minősítésre. A jelentkezőnek teljesítenie kell hét minimum követelményt, majd válaszolnia kell a három szekcióban (Kínálat és Beszerzés, Működés, Társadalom) feltett kérdésekre. A Fenntartható Étterem minősítés két évig érvényes. A minősítést megszerzett vendéglátóhelyek számára a minősítő szervezet megjelenést biztosít a magyar és angol nyelvű honlapjain, blogján, és a közösségi média felületein. A vendéglátóhely emellett tagságot nyer a Felelős Gasztrohős Hálózatba, amelyen keresztül további előnyökben részesül.

Néhány évvel ezelőtt talán még megkérdőjelezhető volt, hogy a cégeknek, vállalatoknak megtérül-e a felelős működés. Ma már azonban egyértelmű, hogy a helyi, szezonális és minimális vegyszertartalmú élelmiszerek iránt egyre nagyobb a kereslet – ezeket pedig az emberek nem csak otthon, hanem az éttermekben is keresik. A vendégek ráadásul egyre tudatosabbak és odafigyelnek rá, hogy hol költik el a pénzüket: a Fenntartható Étterem minősítés segít nekik abban, hogy megtalálják a valóban felelős vendéglátóhelyeket.

A megújulás örömére az első tíz vendéglátóhely számára, amely jelentkezik a Fenntartható Étterem minősítésre és megfelel a kritériumoknak (korábban pedig még nem nyert minősítést), a szervezet egy hónapnyi kedvezményt ajánl fel az első év minősítési díjából!

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Megjelent az Oldalas magazin 2024. decemberi száma!

Ez <mint ahogyan magazinunk korábbi számai is>, mindenki számára ingyenesen és azonn…