Főoldal Hírek Átólzéig Skandinávia a boldogság központja

Skandinávia a boldogság központja

10 perc átlagos olvasási idő
0
1,272
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az Észak-Európában taláható Dániát tartották évekig a világ legboldogabb országának, azonban az ENSZ által kiadott lista szerint Norvégia át vette a vezető szerepet ebben az évben. Az 5,7 millió lakosságú Dánia elégedett az ország által kialakított oktatási rendszerrel, a poltikai szabadsággal, egészségüggyel közbiztonsággal, de még a jövedelmükkel is. Azonban azt tudni kell, hogy az egész világon itt az egyik legmagasabb az egy főre jutó jövedelem és a világ összes országát összevetve itt az egyik legkisebb a korrupció mértéke. Munkahelyükön biztonságban érzik magukat az emberek, nem aggódnak, hogy elveszítik az állásukat, hiszen ha mégis erre kerülne sor, a munkanélküliségre is nagy összeget fordít az állam.

 

Az Észak-európai emberek a Skandináv mentalitást gondolják boldogságuk forrásának, hiszen mindig megvannak elégedve a jelennel, nem akarnak tökéletesek lenni és másoknak megfelelni. Legtöbbször a hosszútávú célok heleyett inkább több kisebb célt tűznek ki maguknak ezáltal könnyebben érik el azokat és közben több sikerélményük is van. A dán emberekről fontos tudni, hogy minden helyzetben hihetetlen őszinték, sosem tartják vissza érzéseiket. Legyen egy pozitív vagy egy negatív vélemény, mindig megmondják, hogy mit gondolnak az adott dologról. Munkahelyükön száz százalékosan teljesítenek, azonban sohasem töltenek plusz órákat munkával, hétvégenként pedig nem dolgoznak, ezáltal sokkal több időt tudnak a családjukkal tölteni. Egy átlagos dán ember hetente 37 órát dolgozik és a hét utolsó napján rengeteg munkahelyen ebéd után vagy kora délután  befejezik a munkát és élvezik a várva várt hétvégét. Ha a lehetőségek adottak, sok helyen padokat és asztalokat tesznek ki az irodák kertjébe, hogy a szabadban tudjanak ebédelni az ott dolgozók. Ennek köszönhetően sokkal frissebben és kevésbe stresszesen tudják folytatni a munkát az ebédszünet után.

 

Mostanában egyre többször találkozhatunk a “hygge” szóval, hiszen egyre népszerűbb kifejezés lett mindenhol a világon. A hygge nem más, mint egy nyugodtság, boldogság, pihenés egy szóval egy jó érzés, amikor élvezed az életet úgy ahogy van.

 

A legtöbb skandináv ember hygge gyanánt beszélget egy tea vagy kávé mellett, eszik egy süteményt vagy néz egy filmet közösen a családjával.

 

A legfontosabb dolog amit a skandináv emberek vallanak a hyggeről, hogy legyen minél egyszerűbb és természetközelibb.

 

Sok sztereotípia szerint a dánok befelé forduló, zárkózott emberek. Ezzel ellentétben inkább a legjobb megfogalmazás, hogy nagy tiszteletben tartják a másik magánéletét és szerintük társadalmi szempontból sokkal értékesebb a magánélet tisztelete, minthogy minden bizalmas információt megosszanak a külvilággal.

 

Természetesen a boldog, életvidám életükhöz nagy részben hozzájárul a megfelelő, egészséges táplálkozás és a rendszeres sportolás is. A legtöbb közértben mindenféle bio termékeket lehet kapni, amelyeknek az ára nem sokkal több kerül többe, mint a hagyományos élelmiszereknek.

 

A dán időjárásról mindenkinek a csapadékos, hideg idő jut eszébe, hiszen még egy melegebb nyári napon is az átlagos hőmérséklet 20 fok. Legyen esős, havas, hideg idő a dánok akkor is biciklivel járnak dolgozni és ugyanúgy sportolnak rossz időben is, mint a kellemes, napos időben.

 

(x)

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Málna mennyország és az újdonság: Kürtős BEJGLIBON lesz a 4. Kürtőskalács Vigalom fő attrakciója

A mákos és diós bejgliről lehet, hogy először a karácsony jut eszedbe, de mit szólnál, ha …