Főoldal Hírek Színes Idén is lesz HalMajális Kőbányán

Idén is lesz HalMajális Kőbányán

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,684
 ehaccp_topbanner3.jpg

Május 1-je Kőbányán nem csak a munka ünnepe, hanem a halételek ünnepe is. Úgy tűnik a helyiek megszerették, sőt már izgalommal várják a HalMajálisra keresztelt munka ünnepét. A szervezők szakítottak a hagyományos virsli-sör hangulattal, és ma már nem lehet halászlé és a halételek nélküli majális Kőbányán.

A helyszín is évek óta változatlan, vagyis az egész napos eszem-iszom és szórakozás a Csősz Torony melletti Óhegy parkban lesz. A Szegedi Halászcsárda jóvoltából a gigantikus méretű, 1000 literes óriásbográcsban rotyog majd a piros leves.

Talán nem véletlen a kőbányai emberek halak és halételek iránti vonzalma. Egy kis történeti visszatekintés… A halászléről híres, óbudai Sipos étterem alapítója, Sipos Ferenc Kőbányán nyitotta meg első vendéglőjét a Martinovics téren. Felismerte, hogy a halászcsárdának nem kell feltétlenül a folyók, tavak közelében lenni. Az emberek hajlandók kisebb-nagyobb kirándulást is tenni egy jó halászléért, sült halért, viszont a kellemes környezet, a kiszolgálás és a jó közlekedés nagyon fontos számukra. A 26-os, 28-as és 37-es villamosok, amelyek megállója a vendéglő közelében volt, 10-15 perc alatt kihozták az embereket a belvárosból. A korabeli tudósítások szerint a kalauzok az utcanevek helyett „Halászkert megálló, leszállás” mondták.

A korábbi évekhez hasonlóan most is lesz „Kié a legjobb kőbányai halászlé?” főzőverseny, amelyre idén több, mint 30 csapat jelentkezett. A csapatok többnyire az évek alatt már összeszokott családi, munkahelyi, baráti társaságok, akik minden évben újabb receptúrákat vetnek be a győzelem érdekében. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján bátran kijelenthető, hogy a zsűrinek idén sem lesz könnyű dolga. A kőbányai csapatok rendkívül ötletes, kreatív halászlét készítettek. Zsűritagok többek között Bay Éva, Bényi Ildikó televíziós műsorvezetők, a zsűri elnöke Gyarmati Károly mesterszakács.

A rendezvény valamennyi programja ingyenes.

 
OPH/KörKult Kép: Illusztráció, Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

MATE oktató-kutató kollégái is részt vettek az V. Tisza-tavi PET Kupán

2023. vége és 2024. márciusa között hét árhullám vonult le a Tiszán, jelentős mennyiségű h…