Főoldal Hírek Színes Idén is lesz HalMajális Kőbányán

Idén is lesz HalMajális Kőbányán

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,146
 ehaccp_topbanner3.jpg

Május 1-je Kőbányán nem csak a munka ünnepe, hanem a halételek ünnepe is. Úgy tűnik a helyiek megszerették, sőt már izgalommal várják a HalMajálisra keresztelt munka ünnepét. A szervezők szakítottak a hagyományos virsli-sör hangulattal, és ma már nem lehet halászlé és a halételek nélküli majális Kőbányán.

A helyszín is évek óta változatlan, vagyis az egész napos eszem-iszom és szórakozás a Csősz Torony melletti Óhegy parkban lesz. A Szegedi Halászcsárda jóvoltából a gigantikus méretű, 1000 literes óriásbográcsban rotyog majd a piros leves.

Talán nem véletlen a kőbányai emberek halak és halételek iránti vonzalma. Egy kis történeti visszatekintés… A halászléről híres, óbudai Sipos étterem alapítója, Sipos Ferenc Kőbányán nyitotta meg első vendéglőjét a Martinovics téren. Felismerte, hogy a halászcsárdának nem kell feltétlenül a folyók, tavak közelében lenni. Az emberek hajlandók kisebb-nagyobb kirándulást is tenni egy jó halászléért, sült halért, viszont a kellemes környezet, a kiszolgálás és a jó közlekedés nagyon fontos számukra. A 26-os, 28-as és 37-es villamosok, amelyek megállója a vendéglő közelében volt, 10-15 perc alatt kihozták az embereket a belvárosból. A korabeli tudósítások szerint a kalauzok az utcanevek helyett „Halászkert megálló, leszállás” mondták.

A korábbi évekhez hasonlóan most is lesz „Kié a legjobb kőbányai halászlé?” főzőverseny, amelyre idén több, mint 30 csapat jelentkezett. A csapatok többnyire az évek alatt már összeszokott családi, munkahelyi, baráti társaságok, akik minden évben újabb receptúrákat vetnek be a győzelem érdekében. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján bátran kijelenthető, hogy a zsűrinek idén sem lesz könnyű dolga. A kőbányai csapatok rendkívül ötletes, kreatív halászlét készítettek. Zsűritagok többek között Bay Éva, Bényi Ildikó televíziós műsorvezetők, a zsűri elnöke Gyarmati Károly mesterszakács.

A rendezvény valamennyi programja ingyenes.

 
OPH/KörKult Kép: Illusztráció, Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Saját kriptovalutát indított egy osztrák szendvicsező

Tokenekkel lehet fizetni az LAMEA Sandwich Corner éttermeibenA komoly üzleti befektetés me…