Főoldal Hírek Átólzéig Saját bora lesz Debrecennek

Saját bora lesz Debrecennek

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,014
 ehaccp_topbanner3.jpg

(MTI) – Ismét lesz Debrecennek saját bora: a november végén megrendezésre kerülő bormustrán mutatják be azt a fehér- és vörösbort, amely viselheti a város bora címet – jelentette be Debrecen polgármestere kedden, a Déri Múzeumban tartott sajtótájékoztatón. Papp László elmondta: Debrecentől nem idegen a borkultúra. Emlékeztetett rá, hogy Trianon előtt a várostól mintegy 40 kilométerre lévő érmelléki terület a fehér borok tekintetében Tokaj és Balaton-felvidék után a harmadik legjelentősebb bortermelő terület volt.

    Rangot jelentett a debreceni gazdáknak, ha Érmelléken volt szőlőbirtokuk – jegyezte meg a polgármester.
    Az Érmellék akkori leghíresebb bora, a Bakator Debrecen borának számított, s most újra megélhetjük, hogy saját bora lesz a városnak, amely viselheti a Debrecen címerével ellátott, magyar és angol nyelvű címkét – tette hozzá.
    Papp László kiemelte: a város rendezvényein ezeket a borokat szolgálják majd fel, de várhatóan a helyi éttermek kínálatába is bekerülnek, s a debreceni családok ünnepi asztalán is ott lesznek majd Debrecen város borai.
    Kovács Pál, a Debreceni Borbarátok Társasága Egyesület elnöke, a Debreceni Borozó borászati szaklap kiadója elmondta: a III. Debreceni Bormustrán az újság tesztjein legjobban szereplő TOP20 borászat 75 kimagasló minőségű borát kóstolhatják meg az érdeklődők.
    E borok közül kerül ki Debrecen város 2015-ös fehér és vörösbora, amelyet a bormustrán mutatnak majd be – tette hozzá.
    Kerekes Sándor bortanácsadó, a Debreceni Borozó szerkesztője felidézte: a Bakator volt Széchenyi István kedvenc bora, amely Zichy gróf közreműködésével a kínai császár asztalára is lejutott.
    Hozzátette: Érmelléken, Bihardiószegen újratelepítették az egykori Bakatort, ami remélhetőleg egyszer ismét Debrecen bora lesz.
    Heit Loránd bihardiószegi gazda a sajtótájékoztatón elmondta: 2013-ban telepítették újra az első ezer Bakator-vesszőt, s jövőre további egy hektáron folytatják a telepítést.
    Az új venyigék az idén már megmutatták a termésüket, s jövőre már kóstolgatható lesz a Bakator – tette hozzá.
    A III. Debreceni Bormustra, a város borainak bemutatója november 29-én délután lesz a Déri Múzeumban – hangzott el a sajtótájékoztatón.

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Magyarország étele 2023 elődöntő, egy titkos összetevővel

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étel…