Átólzéig Saját bora lesz Debrecennek Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2014-11-20 5 perc átlagos olvasási idő 0 1,072 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr (MTI) – Ismét lesz Debrecennek saját bora: a november végén megrendezésre kerülő bormustrán mutatják be azt a fehér- és vörösbort, amely viselheti a város bora címet – jelentette be Debrecen polgármestere kedden, a Déri Múzeumban tartott sajtótájékoztatón. Papp László elmondta: Debrecentől nem idegen a borkultúra. Emlékeztetett rá, hogy Trianon előtt a várostól mintegy 40 kilométerre lévő érmelléki terület a fehér borok tekintetében Tokaj és Balaton-felvidék után a harmadik legjelentősebb bortermelő terület volt. Rangot jelentett a debreceni gazdáknak, ha Érmelléken volt szőlőbirtokuk – jegyezte meg a polgármester. Az Érmellék akkori leghíresebb bora, a Bakator Debrecen borának számított, s most újra megélhetjük, hogy saját bora lesz a városnak, amely viselheti a Debrecen címerével ellátott, magyar és angol nyelvű címkét – tette hozzá. Papp László kiemelte: a város rendezvényein ezeket a borokat szolgálják majd fel, de várhatóan a helyi éttermek kínálatába is bekerülnek, s a debreceni családok ünnepi asztalán is ott lesznek majd Debrecen város borai. Kovács Pál, a Debreceni Borbarátok Társasága Egyesület elnöke, a Debreceni Borozó borászati szaklap kiadója elmondta: a III. Debreceni Bormustrán az újság tesztjein legjobban szereplő TOP20 borászat 75 kimagasló minőségű borát kóstolhatják meg az érdeklődők. E borok közül kerül ki Debrecen város 2015-ös fehér és vörösbora, amelyet a bormustrán mutatnak majd be – tette hozzá. Kerekes Sándor bortanácsadó, a Debreceni Borozó szerkesztője felidézte: a Bakator volt Széchenyi István kedvenc bora, amely Zichy gróf közreműködésével a kínai császár asztalára is lejutott. Hozzátette: Érmelléken, Bihardiószegen újratelepítették az egykori Bakatort, ami remélhetőleg egyszer ismét Debrecen bora lesz. Heit Loránd bihardiószegi gazda a sajtótájékoztatón elmondta: 2013-ban telepítették újra az első ezer Bakator-vesszőt, s jövőre további egy hektáron folytatják a telepítést. Az új venyigék az idén már megmutatták a termésüket, s jövőre már kóstolgatható lesz a Bakator – tette hozzá. A III. Debreceni Bormustra, a város borainak bemutatója november 29-én délután lesz a Déri Múzeumban – hangzott el a sajtótájékoztatón.
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Január óta a legmagasabb szintre nőttek a világpiaci élelmiszerárak Októberben már az ötödik egymást követő hónapban emelkedtek, január óta a legmagasabb szintre nőttek …
Év fagylaltja verseny 2023. A Magyar Cukrász Ipartestület 2023-ban is megrendezte az idén 25 éves, nagy népszerűségnek örvendő Év Fagylaltja versenyt.A verseny célja …