Főoldal Hírek Utazás Ruszinkó Ádám: idén 5-6 százalékkal nőhetnek a turisztikai bevételek

Ruszinkó Ádám: idén 5-6 százalékkal nőhetnek a turisztikai bevételek

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,192
 ehaccp_topbanner3.jpg

Ruszinkó Ádám: idén 5-6 százalékkal nőhetnek a turisztikai bevételek
 

    Az előzetes várakozások szerint idén legalább 5-6 százalékkal nőhetnek a turisztikai bevételek – válaszolta Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten, az MTI érdeklődésére.

    A helyettes államtitkár a kockázatok között említette a nemzetközi migránshelyzetet, az adatok szerint a terrorcselekményekkel érintett országokból csökkent a látogatószám. Az orosz-ukrán konfliktus miatt csökkent az orosz turisták száma is – tette hozzá. Kiemelte: Magyarország szerencsés helyzetben van, küldőpiaca diverzifikált, nem függ egyetlen nagyobb országtól sem.     

Összességében Ruszinkó Ádám a tavalyi rekordévnél – amikor 10,4 százalékkal nőtt a szálláshelyek bevétele – szerényebb bevétel-növekedést vár idén.

    Emlékeztetett: 2015-ben 10,3 millió vendég 25,77 millió vendégéjszakát töltött el az országban, a szálláshelyek árbevétele 10,5 százalékkal bővülve, 368 milliárd forintot tett ki.

    Ismertette: 2010-2015 között 39 százalékkal bővült a vendégek száma, a vendégéjszakáké pedig közel 32 százalékkal. Figyelemreméltónak nevezte, hogy ebben az időszakban a szálláshelyek összes bruttó árbevétele 50 százalék felett nőtt.

    Hozzátette, a turizmus GDP-hez való hozzájárulása évről évre nő, tavaly az ágazat bevételei 10,4 százalékkal nőttek, ami a GDP növekedési átlagának a 3,6 szerese.

    Kiemelte: a magyarországi fürdők látogatottsága az előzetes adatok szerint 2015-ben meghaladta a 40 milliót, ami 7-8 százalékos bővülés az előző évhez képest. A budapesti repülőtéren minden eddigi utasforgalmi rekord megdőlt, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér termináljain összesen 10,3 millió utas fordult meg tavaly, ami 12,5 százalékos növekedés – közölte. A SZÉP-kártya feltöltések összege is rekordot döntött, 90,5 milliárd forintot tett ki tavaly, ami 20 százalékos bővülés.

    Az ágazat állami átszervezéséről elmondta, a javaslatot a kormány még nem tárgyalta, az NGM véleményezte azt.

    Elmondta: a turisztikai ágazat állami intézményrendszerének jövőjéről egyeztettek a turizmus és a vendéglátás meghatározó szakmai szövetségeivel az NGM-ben pénteken. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az ágazat állami irányítása megfelelő helyen van a gazdasági tárcánál, és előnyösnek nevezték, hogy a lényeges állami feladatokat – igazgatás, szabályozás, marketing, fejlesztéspolitika – egy tárca felügyelje.

    Szatmáry Kristóf, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke arról beszélt, hogy Budapest szerepe nem megkerülhető, a turisták kétharmada ide érkezik először, amikor Magyarországra látogat. Budapestet tavaly majdnem 4 millióan látogatták meg, akik 9 millió vendégéjszakát töltöttek el a fővárosban. Kiemelte: a főváros biztonságos úti cél, ennek a hangsúlyozott kommunikációja fontos, ebben kérik a kormány támogatását. Budapest rekord előtt áll, idén a látogatók száma elérheti a négymilliót, de további fejlesztésekre is szükség van – mondta.

    Ismertette: Ázsiából közel 25 százalékkal nőtt a látogatók száma, ezen belül Indiából 73 százalékkal, Kínából pedig 43 százalékkal többen látogattak Budapestre.

    A kamara folyamatosan együttműködik a tárcával programok, kiállítások szervezésében. Ezek közül kiemelte, hogy a BKIK 15. alkalommal szervezi meg február 25. és 28. között az Idegenvezetői világnapot. Az esemény keretében a budapesti idegenvezetők mutatják be a főváros nevezetességeit és történelmi értékeit az érdeklődők számára.

 

MTI/OrientPressHírügynökség

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Utazás

Cikk ajánló

Magyarország étele 2023 elődöntő, egy titkos összetevővel

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étel…