Főoldal Hírek Utazás Ruszinkó Ádám: idén 5-6 százalékkal nőhetnek a turisztikai bevételek

Ruszinkó Ádám: idén 5-6 százalékkal nőhetnek a turisztikai bevételek

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,237
 ehaccp_topbanner3.jpg

Ruszinkó Ádám: idén 5-6 százalékkal nőhetnek a turisztikai bevételek
 

    Az előzetes várakozások szerint idén legalább 5-6 százalékkal nőhetnek a turisztikai bevételek – válaszolta Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten, az MTI érdeklődésére.

    A helyettes államtitkár a kockázatok között említette a nemzetközi migránshelyzetet, az adatok szerint a terrorcselekményekkel érintett országokból csökkent a látogatószám. Az orosz-ukrán konfliktus miatt csökkent az orosz turisták száma is – tette hozzá. Kiemelte: Magyarország szerencsés helyzetben van, küldőpiaca diverzifikált, nem függ egyetlen nagyobb országtól sem.     

Összességében Ruszinkó Ádám a tavalyi rekordévnél – amikor 10,4 százalékkal nőtt a szálláshelyek bevétele – szerényebb bevétel-növekedést vár idén.

    Emlékeztetett: 2015-ben 10,3 millió vendég 25,77 millió vendégéjszakát töltött el az országban, a szálláshelyek árbevétele 10,5 százalékkal bővülve, 368 milliárd forintot tett ki.

    Ismertette: 2010-2015 között 39 százalékkal bővült a vendégek száma, a vendégéjszakáké pedig közel 32 százalékkal. Figyelemreméltónak nevezte, hogy ebben az időszakban a szálláshelyek összes bruttó árbevétele 50 százalék felett nőtt.

    Hozzátette, a turizmus GDP-hez való hozzájárulása évről évre nő, tavaly az ágazat bevételei 10,4 százalékkal nőttek, ami a GDP növekedési átlagának a 3,6 szerese.

    Kiemelte: a magyarországi fürdők látogatottsága az előzetes adatok szerint 2015-ben meghaladta a 40 milliót, ami 7-8 százalékos bővülés az előző évhez képest. A budapesti repülőtéren minden eddigi utasforgalmi rekord megdőlt, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér termináljain összesen 10,3 millió utas fordult meg tavaly, ami 12,5 százalékos növekedés – közölte. A SZÉP-kártya feltöltések összege is rekordot döntött, 90,5 milliárd forintot tett ki tavaly, ami 20 százalékos bővülés.

    Az ágazat állami átszervezéséről elmondta, a javaslatot a kormány még nem tárgyalta, az NGM véleményezte azt.

    Elmondta: a turisztikai ágazat állami intézményrendszerének jövőjéről egyeztettek a turizmus és a vendéglátás meghatározó szakmai szövetségeivel az NGM-ben pénteken. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az ágazat állami irányítása megfelelő helyen van a gazdasági tárcánál, és előnyösnek nevezték, hogy a lényeges állami feladatokat – igazgatás, szabályozás, marketing, fejlesztéspolitika – egy tárca felügyelje.

    Szatmáry Kristóf, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke arról beszélt, hogy Budapest szerepe nem megkerülhető, a turisták kétharmada ide érkezik először, amikor Magyarországra látogat. Budapestet tavaly majdnem 4 millióan látogatták meg, akik 9 millió vendégéjszakát töltöttek el a fővárosban. Kiemelte: a főváros biztonságos úti cél, ennek a hangsúlyozott kommunikációja fontos, ebben kérik a kormány támogatását. Budapest rekord előtt áll, idén a látogatók száma elérheti a négymilliót, de további fejlesztésekre is szükség van – mondta.

    Ismertette: Ázsiából közel 25 százalékkal nőtt a látogatók száma, ezen belül Indiából 73 százalékkal, Kínából pedig 43 százalékkal többen látogattak Budapestre.

    A kamara folyamatosan együttműködik a tárcával programok, kiállítások szervezésében. Ezek közül kiemelte, hogy a BKIK 15. alkalommal szervezi meg február 25. és 28. között az Idegenvezetői világnapot. Az esemény keretében a budapesti idegenvezetők mutatják be a főváros nevezetességeit és történelmi értékeit az érdeklődők számára.

 

MTI/OrientPressHírügynökség

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Utazás

Cikk ajánló

Az Országos Étterem Hét közönségdíjasai áprilisban fix áras menüvel várják a vendégeket

Az Országos Étterem Hét vendégei által legjobbnak ítélt 22 étteremben április 15. és 21. k…