Főoldal Hírek Csőposta Kenyérlelke újratöltve!

Kenyérlelke újratöltve!

7 perc átlagos olvasási idő
0
73
 ehaccp_topbanner3.jpg

Augusztus 20-án új helyszínen és megújult tartalommal, a Magyar Kézműves Kenyér Társaság szervezésében jelentkezik a Kenyérlelke Fesztivál, a kézműves pékszakma egyik legrangosabb hazai összejövetele.

A 10., jubileumi eseménynek augusztus 20-án, 10 órától Budajenő és annak ikonikus műemlék épülete, a Magtár ad otthont. A természetközeli helyszínen az otthonsütők és a szakma krémje versenyez, ez idő alatt a szervezők szakmai és családi programokkal készülnek a látogatóknak.

Jó hír, hogy idén rekordmennyiségű pékség jelezte részvételi szándékát az ország számos pontjáról, termékeik mellett számos ínyenc portéka jelenik meg a társkiállítók standjain. A festői szépségű helyszínen pódiumbeszélgetések, workshopok, zenei programok, kreatív gyerekjátékok, kemencés élménysütés színesíti a programot.

Fontos újítás, hogy a fesztivál szellemiségében visszatér az gyökerekhez, szlogenje, a „Tiszta élelmiszert, tiszta lelkiismerettel!” is ezt tükrözi. Az ingyenes rendezvény azok számára lesz hiánypótló, akik termelőként, pékként vagy fogyasztóként a szívükön viselik mind a földünk sorsát, mind az élelmiszereink minőségét. „A fesztivál a gyakorlatban mutatja be azt, hogy ipari körülmények között is megvalósítható olyan vegyszermentes gazdálkodás, élelmiszerkészítés, amely hosszú távon fenntartható, a termőföld, a kisipar és a fogyasztók egészsége szempontjából egyaránt” – húzta alá a sajtótájékoztatón Kovács Beáta, az eseményt szervező Magyar Kézműves Kenyér Társaság elnöke. Hozzátette, véleményünk szerint az ország ellátásbiztonsága a kistermelők és a kézműves pékségek kezében van, amelyet a Covid időszaka is megfelelően illusztrált.

Újdonság továbbá, hogy a hagyományokkal szakítva a pékségek mostantól nem versenyeznek, hanem profi zsűri által minősíttethetik termékeiket. Idén fehér/félbarna és teljes kiőrlésű kategóriában várják a kenyereket, amelyeket a zsűri külalak, bélzet és íz alapján három minőségi osztályba sorol: ennek értelmében arany, ezüst és bronz minősítés jár az arra érdemes kenyereknek. A kenyerek kizárólag az alábbi alapanyagokból készülhetnek: liszt, víz, kovász (liszt és víz) valamint só.

Az otthonsütő hobbipékek is megmérettethetik magukat a fenti két kategóriában, munkáikat a hazai kézműves pékek értékelik, a nyertesek és a helyezettek értékes díjazásban részesülnek. (Jelentkezni augusztus 19-ig lehet: kenyerlelkefesztival.hu/otthonsutok/)

KENYÉRLELKE FESZTIVÁL 2024

  1. augusztus 20. 10:00 – 18:00, Budajenő, Magtár
    Megközelítés (autó nélkül): a Széll Kálmán térről a 795-ös Volánbusszal

További információ és részletes program:

www.kenyerlelkefesztival.hu

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

Világbajnok borválogatás a kétszeres világbajnoki aranyérmes Thummerer Pincészettől

Különleges borválogatással ünnepli 40 éves fennállását a Thummerer Pincészet. Az exkluzív …