Főoldal Hírek Csőposta Vitamin kisokos: ezeket a vitaminokat pótold tavasszal!

Vitamin kisokos: ezeket a vitaminokat pótold tavasszal!

7 perc átlagos olvasási idő
0
520
 ehaccp_topbanner3.jpg

Télen jelentősen lecsökken szervezetünkben a vitamin szint, ami a tavaszi fáradtságban mutatkozhat meg. A jó idő beköszöntével fontos pótolni az elengedhetetlen vitaminokat és az ásványi anyagokat. Így van ez kora tavasszal is, amikor még kevesebb a napsütés. Számos vitamin létezik, amelyek nagyon fontos szerepet játszanak a testünkben lejátszó folyamatok koordinálásában. Ők a rend őrei, csapatban együttműködve a leghatékonyabbak.  Íme a vitamin kisokos.

A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek többek között elengedhetetlenek az immunrendszer megfelelő működéséért, a sejtek regenerálódásáért, a csontok és a fogak tartósságáért, a véralvadásért és nem utolsó sorban a szem egészségéért. Éppen ezért az év minden időszakában, de különösen, télen, tél végén érdemes pótolni.

Kevés a tápanyag a zöldségben, gyümölcsben, fontos az utánpótlás

A modern élelmiszeripari technológiák megjelenésének köszönhetően, valamint a termőföldek alacsony tápanyag szintje miatt már a zöldségek és a gyümölcsök sem tartalmaznak annyi vitaminforrást, amelyek hozzájárulnának a megfelelő vitamin szinthez, testünk viszont csupán csak néhány vitamint képes előállítani.  Különösen ebben a jelenlegi vírushelyzetben fokozottan oda kell figyelnünk az egészségünkre, ezt pedig a legkönnyebben úgy tehetjük, ha pótoljuk a szükséges vitaminokat, amit tehetünk odafigyelő táplálkozással és étrendkiegészítőkkel is.

„Sajnos a vitaminban és tápanyagban szegényebb élelmiszerek, valamint a nem megfelelő táplálkozási szokások miatt az étrend kiegészítése már nem egy lehetőség, inkább kötelesség lenne mindenki számára” – véli Katus Attila.

Vitamin kisokos: ezek a vitaminok nélkülözhetetlenek a mindennapokban

Az A-vitamin főként a szem épségéért felel, de hozzájárul a bőr és a csontok felépítéséhez is. Hiánya esetén látásromlás, farkasvakság alakulhat ki, a bőr pedig szárazzá és pikkelyessé válhat. Az A-vitamin főként állati eredetű ételekben található, a Harvard Health Publishing listája szerint érdemes naponta legalább 3000 nemzetközi egységet bevinni a szervezetünkbe, így különösen javasolt a máj, tojás, garnélarák, hal, tej és tejtermékek fogyasztása.

A vitaminhiány gyakori jelei közé sorolható a hajtöredezés, hajhullás és a korpásodás. A niacin (B3-vitamin) és a biotin (B7-vitamin) szükséges a haj egészségének a megőrzéséhez. A B1-, B2-, B6- és B12-vitaminok alapvetően az idegrendszer megfelelő működéséért felelnek. B1-vitamin hiányában keringési zavarok következhetnek be, B2-vitamin következtében bőrproblémák, korpásodás is jelentkezhet. A B-vitaminok többsége húsokban, tej és tejtermékekben, zöld levelű zöldségekben és gabonafélékben is megtalálhatók.

Sajtóközlemény/Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

Elkészült a Magyarország étele – A nemzet egy darabja című dal

Íme a Magyarország étele – A nemzet egy darabja című dal     Az ötletgazda…