Főoldal Hírek Kultúra Összművészeti zsongás a Zsidó Művészeti Napokon

Összművészeti zsongás a Zsidó Művészeti Napokon

7 perc átlagos olvasási idő
0
940
 ehaccp_topbanner3.jpg

Immár harmadik alkalommal rendezik meg a rendezvényt május 28. és június 10.-e között a fővárosban. A Zsidó Művészeti Napok először 2016 tavaszán került megrendezésre Budapesten. A programsorozat célja, hogy változatos művészeti produkciók által, több belvárosi helyszínen mutassa be a zsidó kultúra sokszínűségét érdeklődő közönségnek. A Rádió Orienten dr. Vadas Vera arról beszélt,minél szélesebb körben szeretnék megismertetni a zsidó kultúra gazdagságát.

 

Az egykori Zsidó Nyári Fesztivál megálmodója és létrehozója elmondta, a programokat a Kultúr Produkciós Iroda, szervezte, amely ezzel a márkanévvel nincs korlátozva sem időben, sem térben. 17 éves szervezői tapasztalatával egy olyan kulturális-turisztikai rendezvénysorozatot kívánt 3 évvel ezelőtt útjára indítani, amely kilép a tradicionális zsidó kultúrterekből, és szélesebb ablakot nyit erre a világra. Vadas Vera kiemelte: a fiatalok a jövő közönsége, így nagyon fontos volt az ő megszólításuk is, amiben egyébként Erzsébetváros önkormányzata is segíti őket.

 

„Májusra egyre hosszabbak és melegebbek a nappalok, önkéntelenül nyitottabbá válunk az újra, befogadóbbá mindarra, ami feltölt minket. Mi ennek a szellemében rendezzük meg ezt a kivételesen különleges tavaszi programsorozatot” ‒ olvasható a rendezvény hivatalos oldalán.

 

Vadas Vera ugyanakkor hozzátette, a tavaszi időpont mellett akár más, megfelelő időpontokkal is tudnak majd kalkulálni a jövőben, hiszen a Zsidó Nyári Fesztiválhoz képest már nincsenek évszakhoz kötve: nem véletlen a programsorozat neve: a Zsidó Művészeti Napok ugyanis mint brandnév lehetőséget teremt arra, hogy az év bármely szakában tudnak majd alkalmat teremteni a közös együttlétekre.

 

Az ismert és népszerű kulturális terek közül a Bethlen színház, a Colombus Hajó és a MomKult is fogad be eseményt, de lesznek programok például az Izraeli Kulturális Intézetben, Óbudai Társaskörben, és a Hatszín Teátrumban is. Budapest 13 nívós színhelye csatlakozott a Zsiműhöz ‒ mondta el a Vadas Vera valamint természetesen a lazább atmoszférájú erzsébetvárosi kulturális, gasztronómiai és szórakoztató terekben is különleges programok várják a látogatókat, köztük a Mazel Tov-ban, a Fogasban is lesznek találkozási pontok.

 

A szervező kiemelte: a Zsidó Művészeti Napok egy multikulturális befogadó tér, ahol nemcsak keresztezik egymást, hanem a zsidó kultúra fókuszba állításával eggyé válnak a különböző művészeti ágak. Lesz színház, komoly-, és könnyűzene, irodalom (Alföldi Róbert felolvasóestje – Zoltán Gábor: Orgia című regényéből), portrébeszélgetés (Alinda – portrébeszélgetés Mácsai Pállal), film, kortárs tánc, és különböző kiállítások, sőt jubileum ünneplés is, a Sabbathsong Klezmer Band ünnepli fennállásának 20. évfordulóját.

 

A műfajok mindegyike hangsúlyos a programsorozatban. Ezek a sokféleséget, az alkotók pedig a nyitott, és kreatív szellemiséget képviselik a produkcióikban. A minőségre pedig garancia a felkért művészek névsora.

 

nyitó program egy különleges Requiem lesz, amelyet Giuseppe Verdi művére írt és rendezett Murry Sidlin, aki a karmester is lesz egyben.

 

 

A jegyvásárlásra vonatkozó információkat a Zsimü jegyirodában (1072 Budapest, Akácfa u. 47., tel.: 344 5409 – e-mail: info@zsidomuveszetinapok.hu) kaphatnak, illetve a honlapon találhatnak az érdeklődők, ahol a részletes programbontást is megtalálják..

 

Az Zsidó Művészeti Napok programjai és eseményei a rendezvény hivatalos Facebook-oldalán is követhetőek.

 

 

OPH/ZsiMü Kép: Budapest Nightlife Guide
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Kultúra

Cikk ajánló

A MATE növényvédelmi drónpilótái világszínvonalú tudással bírnak

Tizenhat fő végezte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az ABZ Drone Kft…