Főoldal Hírek Színes Parlagi sasok fészkeinek őrzésére várnak önkénteseket

Parlagi sasok fészkeinek őrzésére várnak önkénteseket

3 perc átlagos olvasási idő
0
1,368
 ehaccp_topbanner3.jpg

Parlagi sasok fészkeinek őrzésére várnak önkénteseket

 

A Jászság, a Borsodi-Mezőség és a Dévaványai-sík Különleges Madárvédelmi Terület parlagisas-fészkeinek őrzésére várja újra önkéntesek jelentkezését a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A szervezet közleménye szerint az április 15. és július 22. zajló akció célja kettős: egyrészt a legfontosabb feladat a globálisan veszélyeztetett, hazánkban fokozottan védett parlagi sas magyarországi költőállományának – mely egyben az európai uniós állomány kétharmadát teszi ki – megóvása a fészkelési időszakban az emberi zavarástól, valamint az esetleges bűncselekményektől, mérgezéstől, lelövéstől és fészekrablástól.

Amennyiben az önkéntes sasőrök bármilyen zavarást tapasztalnak, mobiltelefonon azonnal értesítik a védelmi program munkatársait, akik megteszik a szükséges intézkedéseket. Másrészt a folyamatos megfigyelés fontos adatok összegyűjtését is lehetővé teszi a sasok viselkedéséről.

Az önkéntesek félnomád, expedíciós körülmények között, heti váltásban végzik a fészekőrzési feladatokat, amit minden helyszínen 2-4 fő lát el. A madarak nyugalmának biztosítása érdekében a fészekmegfigyelés mintegy egy kilométeres távolságból, távcsővel és teleszkóppal történik.

A Helicon Life+ projekt keretében zajló kezdeményezésben az MME mellett a Hortobágyi, a Bükki és a Kőrös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság is részt vesz – olvasható a közleményben.

 

MTI/OPH

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Év Fagylaltja verseny 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fag…