Főoldal Hírek Színes Parlagi sasok fészkeinek őrzésére várnak önkénteseket

Parlagi sasok fészkeinek őrzésére várnak önkénteseket

3 perc átlagos olvasási idő
0
1,324
 ehaccp_topbanner3.jpg

Parlagi sasok fészkeinek őrzésére várnak önkénteseket

 

A Jászság, a Borsodi-Mezőség és a Dévaványai-sík Különleges Madárvédelmi Terület parlagisas-fészkeinek őrzésére várja újra önkéntesek jelentkezését a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A szervezet közleménye szerint az április 15. és július 22. zajló akció célja kettős: egyrészt a legfontosabb feladat a globálisan veszélyeztetett, hazánkban fokozottan védett parlagi sas magyarországi költőállományának – mely egyben az európai uniós állomány kétharmadát teszi ki – megóvása a fészkelési időszakban az emberi zavarástól, valamint az esetleges bűncselekményektől, mérgezéstől, lelövéstől és fészekrablástól.

Amennyiben az önkéntes sasőrök bármilyen zavarást tapasztalnak, mobiltelefonon azonnal értesítik a védelmi program munkatársait, akik megteszik a szükséges intézkedéseket. Másrészt a folyamatos megfigyelés fontos adatok összegyűjtését is lehetővé teszi a sasok viselkedéséről.

Az önkéntesek félnomád, expedíciós körülmények között, heti váltásban végzik a fészekőrzési feladatokat, amit minden helyszínen 2-4 fő lát el. A madarak nyugalmának biztosítása érdekében a fészekmegfigyelés mintegy egy kilométeres távolságból, távcsővel és teleszkóppal történik.

A Helicon Life+ projekt keretében zajló kezdeményezésben az MME mellett a Hortobágyi, a Bükki és a Kőrös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság is részt vesz – olvasható a közleményben.

 

MTI/OPH

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Négy országból 1763 pálinka és párlat

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatversen…