Főoldal Hírek Átólzéig Önmagában a szintetikus vitamin nagyon kevés

Önmagában a szintetikus vitamin nagyon kevés

7 perc átlagos olvasási idő
0
1,200
 ehaccp_topbanner3.jpg

Önmagában a szintetikus vitamin nagyon kevés

 

A vitaminok esetében azzal szinte mindenki tisztában van, hogy azok a szervezet számára nélkülözhetetlenek. De sajnos ezek az anyagok egyre kisebb mennyiségben találhatóak meg manapság a táplálékokban, így a megnövekedett szükségletet máshonnan is kell pótolni. Az orvostudomány egyik nagy áttörése – amihez Szentgyörgyi Albert is nagyban hozzájárult – hogy szintetikus úton elő lehet állítani a vitaminok egy részét. 
Ez pedig tökéletes megoldás akkor, ha a mindennapokban szeretnénk egy kicsit többet tenni az egészségünkért. 
Az előállított anyagok egyik nagy hátránya, hogy a felszívódásuk nehézkes, a hasznosulásuk nem túl jó. Ez nem gond abban az esetben, ha egy egészséges ember mindennapi támogatás gyanánt szedi őket, de egy kismama megnövekedett igényeinek már nem feltétlenül tesznek eleget. A kémiailag előállított anyagok mellé ezért a felszívódásukat segítő más anyagokat kapcsolnak. Ez azonban még mindig nem teszi lehetővé azt a mértékű hasznosulást, amit a szerves formában felhasznált vegyületek adnak.

„A vitaminok felszívódásának rendszere igen bonyolult, és egymásra épülő. Ahhoz, hogy valóban nagy mennyiségben hasznosulhassanak, egy sor más anyag jelenléte is szükséges. Ez persze nem jelenti azt, hogy az egyszerű vitaminkészítmények haszontalanok, csupán azt, hogy ennél jóval nagyobb mértékben is hasznosulhatnának a bennük lévő anyagok. A vitaminok felszívódása sokkal jobb, ha azokat természetes formában veszi magához az ember, hiszen ebben az esetben a gyümölcsben vagy zöldségben már eleve benne vannak azok a segédanyagok, amik segítik a hasznosulást. Sajnos azonban ez ma már nem ilyen egyszerű.

Napjainkban a gyermekvállalás ideje kitolódott, ez vitathatatlan tény. És az is igaz, hogy egy húszonegy-két éves hölgy sokkal nagyobb mértékben képes szükségleteit az élelmiszerekből fedezni – még terhesség alatt is – mint 30 hoz közeli, vagy azon túli társaik. Az ő esetükben a megfelelően hasznosuló, az élelmiszerek mellett bevitt vitaminok és ásványi anyagok sokszor szükségesek, elkerülhetetlenek.” – mondja Ratkó Tünde szülésznő. 

Biológiailag aktív egy anyag akkor, ha el is jut a neki rendelt célállomásra. A legtöbb készítmény azonban ezt nem tudja olyan mértékben prezentálni, ahogyan azt kellene. Persze a piac széles, és sok termékkel találkozhatunk, ám azok, melyek a vitaminok szempontjából kiemelkedően jól hasznosulnak, nem tartalmaznak ásványi anyagokat és nyomelemeket, amik azonban szintén elengedhetetlenül fontosak a gyerekvárás időszakában.

„Természetes, hogy a vitaminok a saját közegükben, vagyis a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása közben képesek a legjobb hatékonysággal beépülni, ráadásul itt sok ásványi anyag is bejut a szervezetbe. Sajnos azonban sokszor ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztása nem elég ahhoz, hogy megfelelő mennyiségben jussunk a létfontosságú anyagokhoz. Ez fokozottan igaz a terhesség alatt, hiszen az anyának megnövekedett, mindig a terhességi trimeszterekben változó vitamin és ásványi anyag igénnyel kell számolnia. Éppen ezért az erre az időszakra javasolt készítmények közül is érdemes azokat keresni, amik természetes formában és a természetes fejlődési szakaszokhoz igazodva tartalmazzák, a létfontosságú anyagokból, amiket csak lehet. – fűzi hozzá a szakértő.

OrientPressHírügynökség/Pixabay/Trimeszter

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…