Főoldal Hírek Kultúra Nemzetközi díjat alapítottak a világ egyik legjobb séfjének javaslatára

Nemzetközi díjat alapítottak a világ egyik legjobb séfjének javaslatára

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,073
 ehaccp_topbanner3.jpg

Nemzetközi díjat alapítottak a világ egyik legjobb séfjének javaslatára
 

Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti: A gasztronómia társadalomformáló erejének elismerését szolgáló nemzetközi díjat alapított a Baszk Kulináris Központ Joan Roca, a világ egyik legjobb szakácsa kezdeményezésére.

    A 100 ezer euró (31 millió forint) értékű Basque Culinary World Prize odaítéléséről minden évben a világ meghatározó séfjeiből álló szakmai zsűri fog dönteni.

    “A humanista konyha a jövő konyhája” – indokolta a kezdeményezést Joan Roca, a három Michelin-csillagos séf, akinek testvéreivel közös geronai étterme, az El Celler de Can Roca kétszer is megkapta a világ legjobb étterme címet a tekintélyes Restaurant magazintól.

    Joan Roca az ENSZ jószolgálati nagyköveteként fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a séfek egyre inkább elkötelezettek a fenntartható társadalom mellett, és így képesek befolyásolni környezetüket. Úgy véli, valóságos forradalmat indíthatnak el, hogy az emberek tudatában lehessenek annak, mennyire fontos, hogy mit vesznek, hogyan főznek, és mekkora jelentősége van az újrahasznosításnak is.

    Ezt a társadalmi hozzájárulást, az újító kezdeményezéseket kívánják elismerni a díjjal, legyen az kulináris innováció vagy olyan projekt, amely a társadalmi felelősségvállalásról, a fenntarthatóságról, a gazdasági vagy a kulturális fejlődésről szól. A lényeg, hogy megfeleljen annak a szellemiségnek, miszerint a gasztronómia révén jobbá lehet tenni a világot.

    A díjra nem lehet jelentkezni, a kollégák jelölik egymást, akik lehetnek séfek, vendéglősök vagy gasztronómiai újságírók is. A nevezéseket a világ minden tájáról várják április 30-ig.

    Egy nemzetközileg elismert szakemberekből álló testület kiválasztja a 20 legígéretesebb jelöltet, a végső döntést július elején hozza meg a világhírű séfek alkotta zsűri, amelynek Joan Roca mellett tagja a brit Heston Blumenthal, az olasz Massimo Bottura, a francia Michael Bras, a dán René Redzepi, a brazil Alex Atala, a perui Gastón Acurio és a szintén spanyol Ferran Adriá.

    A győztesnek olyan projektre kell fordítania a százezer eurót, amelyről úgy gondolja, hogy kifejezi a gasztronómia társadalomformáló erejét.

 

MTI/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Kultúra

Cikk ajánló

Év Fagylaltja verseny 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fag…