Főoldal Hírek Kultúra Közép-európai cirkuszművészeti központot álmodtak Budapestre

Közép-európai cirkuszművészeti központot álmodtak Budapestre

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,655
 ehaccp_topbanner3.jpg

Közép-európai cirkuszművészeti központot álmodtak Budapestre

 

Ezerötszáz férőhelyes, modern technikával felszerelt cirkuszban gondolkodik a magyar cirkuszművészetért felelős miniszteri biztos. Fekete Péter a Rádió Orienten elmondta, egy közép-európai kulturális központot kívánnak kialakítani. Hozzátette, az új épület helyszínét reményei szerint még ebben az évben véglegesítik, ezt követően indulhat a konkrét tervek kidolgozása. 

A cirkuszművészeti központ jelenlegi épülete 45 éves: a nyílászárók nem szigetelnek, a fűtés nem működik, továbbá nincsen komoly technika. A Rádió Orienten Fekete Péter miniszteri biztos kiemelte, a cirkusz kinőtte régi helyét. „A modern cirkusz, egy cirkuszmúzeum, illetve egy kutatótár kialakításához alkalmatlan a jelenlegi épület” – hozzátette, az új helyszín kiválasztásakor felmerült a Nyugati pályaudvar melletti üres terület. 

Egy nemzeti intézmény helyszínének megtalálása hosszú folyamat, amely nagy körültekintést és alaposságot igényel. A magyar cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos elmondta, jelenleg zajlik az alternatívák vizsgálata. A Nyugati tér mellett a Városliget valamikori ELTE Professzorok Háza is felmerült lehetőségként. „A régi épülethez addig nem nyúlnak hozzá, amíg nem áll az új cirkusz” – kiemelte, pár hónapon belül véglegesítik a helyszínt. 

A megújuláshoz meg kell találni a cirkuszművészetben azokat a szeleteket, amelyek értéket képviselnek – emelte ki a miniszteri biztos. „Amennyiben a színházművészetből vesszük a példát, láthatjuk, hogy a nézőknek szüksége van a katarzisra és a gondolatiságra” – rámutatott, a mai felgyorsult világ ingereivel nem kell versenyezniük. „Az emberi teljesítőképesség csodáját kell a középpontba állítanunk’ – jelentette ki. 

A fejlesztések folyamatosan zajlanak: a világ minden pontjáról gyűjtik a tapasztalatokat. „Keressük a legjobb technikákat és megoldásokat. Ebből lassan kialakul, hogy mi milyen cirkuszt álmodtunk meg a magyar közönségnek” – hozzátette, emellett folyamatosan elemzik a jelenlegi épületet. „Nem csak nemzeti, hanem egy közép-európai cirkuszművészeti központot építünk” – utalt a vendég arra, hogy a régióban nincsen más cirkusz. 

OrientPress Hírügynökség (OPH)

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Kultúra

Cikk ajánló

Málna mennyország és az újdonság: Kürtős BEJGLIBON lesz a 4. Kürtőskalács Vigalom fő attrakciója

A mákos és diós bejgliről lehet, hogy először a karácsony jut eszedbe, de mit szólnál, ha …