Főoldal Hírek Színes Nem állunk valami jól hagymafronton

Nem állunk valami jól hagymafronton

3 perc átlagos olvasási idő
0
933
 ehaccp_topbanner3.jpg

Technológiai okokból kevés a hagyma, de ha lenne is elég, az import egyelőre lenyomja a magyart. Sok tennivaló volna az ágazatban, tudják is, mik ezek – írja az Infostart.hu.

Beérett ugyan a hazai hagyma, de drága marad – írja összeállítása legfontosabb következtetéseként a Baon.hu kiskunsági hírportál. Egy kiló vöröshagymáért például kétszer annyit kérnek, mint tavaly ilyenkor.

Az idei évben már januárban elfogyott a hagymatermés, onnantól kezdve a magyar asztalokon importot hámoztak. Az új most érkezik, de már most látszik, hogy az ár csak felfelé változhat, a termesztési költségek ugyanis megugrottak.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai is azt mondják, a hazai fogyasztás csupán felét lehet hazaiból ellátni.

A megyei termesztők egyébként az országon belüli királyok, 11–12 ezer tonnával, igaz, ennél már jóval többet is termett itt.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakemberei közben már hagymamunkacsoportot is felállítottak, amelynek célja azt elérni, hogy amíg van a piacon magyar hagyma, azzal kereskedjenek. Ebben sokat segítene, ha a magyar hagyma áttelelő lenne, ehhez viszont átfogó termelésfejlesztés szükséges – vélik szakemberek.

 OPH/infostart.hu Kép: pixabay.com
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…