Főoldal Hírek Színes Nem állunk valami jól hagymafronton

Nem állunk valami jól hagymafronton

3 perc átlagos olvasási idő
0
398
 ehaccp_topbanner3.jpg

Technológiai okokból kevés a hagyma, de ha lenne is elég, az import egyelőre lenyomja a magyart. Sok tennivaló volna az ágazatban, tudják is, mik ezek – írja az Infostart.hu.

Beérett ugyan a hazai hagyma, de drága marad – írja összeállítása legfontosabb következtetéseként a Baon.hu kiskunsági hírportál. Egy kiló vöröshagymáért például kétszer annyit kérnek, mint tavaly ilyenkor.

Az idei évben már januárban elfogyott a hagymatermés, onnantól kezdve a magyar asztalokon importot hámoztak. Az új most érkezik, de már most látszik, hogy az ár csak felfelé változhat, a termesztési költségek ugyanis megugrottak.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai is azt mondják, a hazai fogyasztás csupán felét lehet hazaiból ellátni.

A megyei termesztők egyébként az országon belüli királyok, 11–12 ezer tonnával, igaz, ennél már jóval többet is termett itt.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakemberei közben már hagymamunkacsoportot is felállítottak, amelynek célja azt elérni, hogy amíg van a piacon magyar hagyma, azzal kereskedjenek. Ebben sokat segítene, ha a magyar hagyma áttelelő lenne, ehhez viszont átfogó termelésfejlesztés szükséges – vélik szakemberek.

 OPH/infostart.hu Kép: pixabay.com
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a for…