Főoldal Hírek Átólzéig Új cukorfogyasztási irányelveket fogalmazott meg a WHO

Új cukorfogyasztási irányelveket fogalmazott meg a WHO

5 perc átlagos olvasási idő
0
779
 ehaccp_topbanner3.jpg

Új cukorfogyasztási irányelveket fogalmazott meg a WHO

 

Új irányelvet adott ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a cukorfogyasztásáról, a nemzetközi szervezet azt javasolja, hogy a felnőttek és gyermekek csökkentsék napi hozzáadott cukorfogyasztásukat teljes kalóriabevitelük kevesebb mint 10 százalékára.

Az egészséges életmód számára további előnyökkel járna további csökkentés, 5 százalék alá, ami körülbelül 25 gramm (6 teáskanál) cukor fogyasztásával egyenlő – olvasható a WHO szerdán kiadott közleményében.

Az új irányelvek az élelmiszerekhez, italokhoz, az ipari feldolgozás, a főzés során és a fogyasztó által hozzáadott cukor – a monoszaharidok (mint a glükóz, a fruktóz,) és a diszaharidok (mint a nád-, a maláta- és a répacukor) valamint a mézben, a szirupokban és a gyümölcslevekben, gyümölcslé koncentrátumokban lévő cukrok fogyasztására vonatkozik.

‘Szilárd bizonyítékaink vannak arra, hogy a hozzáadott cukor fogyasztásának korlátozása a kalóriabevitel kevesebb mint 10 százalékára csökkenti a túlsúly és az elhízás, és a fogszuvasodás kockázatát ‘ – idézte a közlemény Francesco Brancát, a WHO egészséges táplálkozás részlegének igazgatóját.

A WHO irányelvei nem vonatkoznak a friss gyümölcsökből és zöldségekből származó cukorra, a tejben természetesen lévő cukorra, mivel nincs bizonyíték arra, hogy ezeknek a fogyasztása károsan hatna az egészségre. A naponta elfogyasztott cukor többségét a feldolgozott ételek ‘rejtik’, amelyeket általában nem sorolnak az édességek körébe. Egy nagykanál ketchup mintegy 4 gramm (kb. egy teáskanálnyi) hozzáadott cukrot tartalmaz. Egy doboz cukorral édesített üdítőital akár 40 grammnyi (10 teáskanálnyi) hozzáadott cukrot is tartalmazhat – hívták fel a figyelmet a szakemberek.

Világszerte különböző nagyságú a hozzáadott cukorfogyasztás kortól, környezettől, országtól függőn. Európában például a felnőttek fogyasztása a teljes kalóriabevitel mintegy 7-8 százalékát teszi ki olyan országokban, mint Magyarország és Norvégia, viszont eléri a 16-17 százalékot például Spanyolországban és az Egyesült Királyságban. 

A gyermekek körében még nagyobb a hozzáadott cukorbevitel: Dániában, Szlovéniában és Svédországban 12 százalék, míg Portugáliában majdnem 25 százalék. Létezik a város/vidék különbség, Dél-Afrika vidéki közösségeiben 7,5 százalék, míg a városlakók körében 10,3 százalék a hozzáadott cukorfogyasztás.

OrientPressHírügynökség/MTI/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a for…