Színes Agrárminisztérium: elegendő mennyiségű bor került a pincékbe Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2020-12-11 6 perc átlagos olvasási idő 0 178 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A borászati igények kielégítése szempontjából elegendő mennyiségű szőlőt szüreteltek le idén a gazdák, a kereslet és a kínálat egyensúlyban van – jelentette ki Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a Mezőgazdasági bizottság Szőlő-, bor-, pálinka albizottságának ülésén, szerdán a parlamentben. A helyettes államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2020-ban leszüretelt borszőlő mennyisége a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának előzetes becslése szerint megközelíti a 3,7 millió mázsát, amiből 2,5 millió hektoliter borászati termék készülhet. Hangsúlyozta: az átlagosnak mondható szőlőtermés a szőlőárak érezhető mértékű növekedését is eredményezte. Tarpataki Tamás arra emlékeztetett, hogy a borágazatot is érzékenyen érintették a koronavírus terjedésével összefüggő gazdasági hatások. A kormányzat, a szakmai szervezetek és a borászatok által közösen kidolgozott intézkedések ugyanakkor mérsékelték a borászatok veszteségeit, s a szüret beköszöntével stabilizálták a szőlő- és borpiacot. Az ágazat szereplői a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programnak köszönhetően több mint 2 milliárd forintnyi többletforrásban részesültek. Hozzátette: a vártnál kedvezőbb piaci helyzet hatására az arra korábban előzetesen regisztrált szőlőtermelők mintegy 30 százaléka visszalépett a zöldszüreti intézkedéstől, valamint a meghirdettet krízislepárlásra felajánlott bormennyiség is jóval elmaradt az előzetes várakozásokhoz képest. A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy az előzetes magyar exportadatok szintén pozitívak: 2020 első 9 hónapjában a borászati termékek kivitele megközelítette a 900 ezer hektolitert, ami az elmúlt 15 év második legmagasabb értéke. Ezzel szemben a borimport ugyanebben az időszakban tovább csökkent, mennyisége kevesebb mint 60 ezer hektoliterre esett vissza, melynek 95%-a volt palackos bor. Az idei termés- és készletadatokat is figyelembe véve a borpiaci helyzet enyhe áremelkedést is indokolttá tehet. Kifejtette: az Európai Unió bortermelése 2020-ban várhatóan 3-4 százalékkal lesz magasabb a 2019-es termelésnél, azonban ez az érték így is elmarad 2 százalékkal az elmúlt 5 év átlagától. A bortermelés bővüléséhez leginkább a franciaországi (+6 százalék) és a spanyol termelés (+13 százalék) növekedése járult hozzá. Olaszországban a termelés a tavalyihoz képest 1 százalékkal esett vissza. Alaptalan, felelőtlen rémhír, hogy pünkösdig zárva kell tartaniuk a szállodáknak és az éttermeknek ITM: már 90 ezer munkavállaló után igényeltek ágazati bértámogatást Elemzők: a korlátozások megszűnése után gyorsan élénkülhet a turizmus Töredékére esett a Ciprusra látogató turisták száma tavaly Új lehetőségek nyílnak meg a szakképzést választó nyolcadikosok előtt OPH/Pixabay
Íme a receptek, amelyekkel Marton Adri a Mikulást várja Adri azt mondja, hogy Mikuláskor ismét előtör belőle a gyermeki énje, így izgatottan, és …
Íme, a legjobb bor-étel párosítások karácsonyra Közeledik a karácsony, ideje összeállítani a vendégváró étlapot! A klasszikus ünnepi fogásokhoz leginkább illő …
Hal- és borünnepet rendeznek Balatonfüreden Hal- és borünnepet rendeznek Balatonfüreden: a június 7-én kezdődő négynapos rendezvénysorozat halkóstolóval, koncertekkel, családi …
Az éjjeli munka öregíti az agyat Az éjjeli munka öregíti az agyat és károsítja a működését – figyelmeztetett egy friss …