Főoldal Hírek Átólzéig Lisztérzékenység, avagy a cöliákia

Lisztérzékenység, avagy a cöliákia

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,938
 ehaccp_topbanner3.jpg

Lisztérzékenység, avagy a cöliákia

 

Sajnos a mai észrevételek alapján egyre több a cöliákiában szenvedő (Továbbiakban hívjuk lisztérzékenységnek), pedig ez a betegség elég régóta képviseli magát. Nagyon sok időbe telt, míg kialakult ennek a betegségnek a gyógyítása, míg rájöttek hogyan lehet tünetmentessé tenni a lisztérzékenységet, mert sajnos ezt a betegséget csak tünetmentesíteni lehet. Egy életre szóló diétával.

A lisztérzékenység egész kis gyerekeknél is előjöhet. Örökletes, genetika vagy kialakult betegség is lehet. A lisztérzékeny betegeknél a vékonybél sérül (nekem a patkóbél), így felszívódási zavar lép fel.

A vékonybélnek 3 fő szakasza van:

  • duodenum (nyombél, patkóbél)
  • Jejunum (éhbél)
  • Ileum (csípőbél)

 

A lisztérzékenység autoimmun betegség. Kialakulásánál a vékonybél sérül, tehát felszívódási zavarok lépnek fel. A vékonybélben szívódnak fel például a szénhidrátok!

A lisztérzékenységnek több tünete lehet:

  • puffadás
  • hasmenés
  • étvágytalanság
  • hányás
  • bőrviszketés
  • pszichés tünetek

 

A fő kialakító tényező, a sikér. (benne lévő toxikus peptidek) Sajnos ez az anyag, ami olyan sok bajt okozhat.

A lisztérzékenység vizsgálatát, diagnózisát gasztroenterológián végzik, endoszkóp vizsgálattal illetve vérvétellel (persze azért ezt megelőzően van egy orvosi konzultáció). Erre a betegségre sajnos nincs orvosság, csak a sikér teljes kiiktatása, a gluténmentes életmód betartása egy egész életen át. A diétával lehet javítani a bél állapotán, de sajnos ez a betegség az ember élete végéig elkíséri. A diétával tünetmentessé lehet tenni, de sajnos vannak olyanok, akiknek egy icipici kis glutén is nagy – nagy kárt tud okozni.

Szükségszerűen a teljes elszeparálást kell alkalmazni, külön edények, külön evőeszközök, és egy külön rész az élelmiszerek tárolására.

A gluténmentes diéta betartásával teljes értékű életet lehet élni, nem kell megvonni a szervezettől semmilyen finomságtól, csak meg kell találni a helyes utat.

És ami nagyon fontos, ez a jel amire nagyon figyelni kell, hogy csak bevizsgált termékeket vásároljunk!

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Magyarország étele 2023 elődöntő, egy titkos összetevővel

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étel…