Főoldal Hírek Átólzéig Lisztérzékenység, avagy a cöliákia

Lisztérzékenység, avagy a cöliákia

5 perc átlagos olvasási idő
0
2,120
 ehaccp_topbanner3.jpg

Lisztérzékenység, avagy a cöliákia

 

Sajnos a mai észrevételek alapján egyre több a cöliákiában szenvedő (Továbbiakban hívjuk lisztérzékenységnek), pedig ez a betegség elég régóta képviseli magát. Nagyon sok időbe telt, míg kialakult ennek a betegségnek a gyógyítása, míg rájöttek hogyan lehet tünetmentessé tenni a lisztérzékenységet, mert sajnos ezt a betegséget csak tünetmentesíteni lehet. Egy életre szóló diétával.

A lisztérzékenység egész kis gyerekeknél is előjöhet. Örökletes, genetika vagy kialakult betegség is lehet. A lisztérzékeny betegeknél a vékonybél sérül (nekem a patkóbél), így felszívódási zavar lép fel.

A vékonybélnek 3 fő szakasza van:

  • duodenum (nyombél, patkóbél)
  • Jejunum (éhbél)
  • Ileum (csípőbél)

 

A lisztérzékenység autoimmun betegség. Kialakulásánál a vékonybél sérül, tehát felszívódási zavarok lépnek fel. A vékonybélben szívódnak fel például a szénhidrátok!

A lisztérzékenységnek több tünete lehet:

  • puffadás
  • hasmenés
  • étvágytalanság
  • hányás
  • bőrviszketés
  • pszichés tünetek

 

A fő kialakító tényező, a sikér. (benne lévő toxikus peptidek) Sajnos ez az anyag, ami olyan sok bajt okozhat.

A lisztérzékenység vizsgálatát, diagnózisát gasztroenterológián végzik, endoszkóp vizsgálattal illetve vérvétellel (persze azért ezt megelőzően van egy orvosi konzultáció). Erre a betegségre sajnos nincs orvosság, csak a sikér teljes kiiktatása, a gluténmentes életmód betartása egy egész életen át. A diétával lehet javítani a bél állapotán, de sajnos ez a betegség az ember élete végéig elkíséri. A diétával tünetmentessé lehet tenni, de sajnos vannak olyanok, akiknek egy icipici kis glutén is nagy – nagy kárt tud okozni.

Szükségszerűen a teljes elszeparálást kell alkalmazni, külön edények, külön evőeszközök, és egy külön rész az élelmiszerek tárolására.

A gluténmentes diéta betartásával teljes értékű életet lehet élni, nem kell megvonni a szervezettől semmilyen finomságtól, csak meg kell találni a helyes utat.

És ami nagyon fontos, ez a jel amire nagyon figyelni kell, hogy csak bevizsgált termékeket vásároljunk!

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…