Főoldal Hírek Átólzéig Munkaerőhiánnyal küzdenek a horvát tengermelléki vendéglátók és szállodák

Munkaerőhiánnyal küzdenek a horvát tengermelléki vendéglátók és szállodák

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,130
 ehaccp_topbanner3.jpg

    A horvát tengerparton jelenleg 2700, főleg a szezonban dolgozó szakács, felszolgáló és takarító hiányzik a munakerőpiacról, ami annak a következménye, hogy nem megfelelőek a munkakörülmények és egyéb feltételek számukra – közölték a tengermelléki turizmusban dolgozók szakszervezetei pénteken sajtótájékoztatójukon.

 

    Marina Cvitic, a szakszervezeti turisztikai bizottság elnöke úgy véli, a munkaerőpiac problémái főleg az alacsony bérekből adódnak. A turizmusban a fizetések 18 százalékkal alacsonyabbak az országos átlagnál, amely a legfrissebb adatok szerint 5914 kuna volt (244 ezer forint). 


    Cvitic szerint a nem lojális konkurenciát is meg kell állítani. "Ők az alkalmazottjaikat minimálbérre jelentik be, amely 3276 kuna (148 ezer forint), a különbséget pedig feketén kapják kézhez a dolgozók" – mondta. 


    A szakszervezetek megfelelő normák és irányelvek bevezetését is sürgetik, amelyek meghatározzák, hogy egy vendéglátóhelynek hány alkalmazottat kell foglalkoztatnia, hány négyzetméter területet takaríthat egy takarító, és mennyi vendéget szolgálhat ki egy felszolgáló. "Így nem zsákmányolhatják ki a dolgozókat, és az ötven évnél idősebbek is vállalhatnának munkát a turizmusban" – hangsúlyozták. 


    Hozzátették: mindazonáltal a turisztikai szezont meg kell hosszabbítani, a munkaadókat pedig arra kell ösztönözni, hogy a határozott idejű szerződések helyett a tizenkét hónapos munkahelyeket részesítsék előnyben. 


    Szakértők szerint a szezonban dolgozók nem tudnak előre tervezni és nem hitelképesek, ezért sokan külföldön vállalnak munkát, vagy inkább munkanélküliek maradnak az alacsony bérek és a sokszor 12 órás munkaidő és a szabadnap nélküli megterhelő munka helyett. 


    Gari Cappelli turisztikai miniszter a sajtónak arról beszélt, hogy nemcsak a szakmunkások hiányoznak a turizmusból, hanem a menedzserek is. 


    Kiemelte, hogy közel 800 millió eurót fektetnek az idén közel 40 szálloda újjáépítésébe, és ennyit terveznek jövőre is befektetni. Ugyanakkor azzal kellett szembesülniük, hogy kevés a magasan képzett szállodai dolgozó, vagyis menedzser, akik vezetnék ezeket a hoteleket.


    Horvátországban májusban rekordalacsony, 11,7 százalékos munkanélküliséget regisztráltak, az áprilisinál 1,5 százalékponttal kevesebbet. A munkanélküliség tavaly május végén még elérte a 14,3 százalékot. Elemzők szerint a munkanélküliség folyamatos csökkenése Horvátországban csak részben köszönhető az idénymunkák felszívó hatásának. A változást nagyban befolyásolta a fiatal, produktív munkaerő elvándorlása az országból.

 

 

Kriják Krisztina/ MTI/pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Az Év Friss Húsáru Kereskedője lett a SPAR

A SPAR Magyarország két áruháza is rangos elismerést kapott az Év Boltja 2024 szakmai vers…