Főoldal Hírek Ajánló Minősítik a közétkeztetőket: immáron tájékoztattak is!

Minősítik a közétkeztetőket: immáron tájékoztattak is!

11 perc átlagos olvasási idő
0
3,244
Oldalas magazin
 ehaccp_topbanner3.jpg

Minősítik a közétkeztetőket: immáron tájékoztattak is!

2015.10.08-án a Nemzeti élelmiszerlánc- Biztonsági Hivatal sajtótájékoztató keretén belül hozta nyilvánosságra stratégiai tervezetét a közétkeztetés szereplőinek minősítésére vonatkozóan, valamint beszámolt céljairól és az ellenőrzések eredményeiről.

Oldalas magazin
Képünkön: Zoltai Anna és Pleva György

A NÉBIH tájékoztatót tartott a szakmai civil szervezetek, valamint a szakmai sajtó képviselőinek részére a Budapest, Tábornok utcai székházukban.

Az eseményt nagy érdeklődés jellemezte, mivel éppen ezen a napon volt megtartva a KÖZSZÖV éves gyűlése is, így a vidékről érkezők mindjárt két, a közétkeztetést közvetlenül érintő rendezvényen is részt vehettek.

A részletes program a következő volt:

  • ·         OKÉS 2015. szakácsverseny; előadó: Némedi József ÉTREND elnöke – Alpári György ÉLBC konzultáns)
  • ·         A NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatóságának tapasztalatai a közétkeztetés és vendéglátás szektorban; előadó Dr. Helik Ferenc a KÜI igazgatója
  • ·         A vendéglátást érintő legutóbbi élelmiszer eredetű megbetegedések tapasztalatai; előadó: Zoltai Anna VÉFO osztályvezető
  • ·         A minőségvezérelt közétkeztetésről és a vendéglátó létesítmények minősítő rendszeréről; előadó: Zoltai Anna osztályvezető- Deák Ferenc főosztályvezető helyettes FM


Képünkön: Dr. Helik Ferenc

A megjelenteket Zoltai Anna, NÉBIH VÉFO osztályvezetője és Dr. Pleva György igazgató főállatorvos köszöntötte.

Az Okés Közétkeztetési szakácsversenyről Némedi József beszélt. Elmondta, hogy jelenleg 26 nevező van regisztrálva, valamint, hogy terveznek egy nyugat-, egy kelet-, és egy budapesti versenyt, hogy megmérettethessék a nevezőket. A versenyzőknek pedig igény szerint szakmai mentorokat biztosítanak majd, hogy segítsék a felkészülésüket a döntőre.

Ezután Dr. Helik Ferenc a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatója számolt be az elmúlt időszak rajtakapásairól, a módszereikről, és az ellenőrzések által begyűjtött tapasztalataikról.

Majd Zoltai Anna ismertette a statisztikai adatokat az ellenőrzéseikről. Kiderült, hogy 2015. szeptemberig bár érintettek számában elmarad, mégis már majdnem annyi esetet regisztráltak, mint az előző év egészében.


Képünkön: Némedi József

Ezután Deák Ferenccel közösen ismertette az Földművelésügyi Minisztérium és a NÉBIH által kidolgozandó Minőségvezérelt közétkeztetést célul kitűző programot, majd éppen ennek egyik elemeként hamarosan életre hívott a közétkeztetőket minősíteni kívánó rendszer felállítását. Elmondta, hogy ennek a rendszernek jelenleg a tesztüzeme zajlik, amit a közétkeztetők eddig először kételyekkel, majd megismerése után örömmel fogadtak. Volt, aki kérte is, hogy a saját üzemeire vonatkozóan mindenütt végezzék azt el.

Ez a minősítés egy 15 témakörből, és 145 kérdésből álló minősítő lap kitöltéséből áll, amit a NÉBIH újonnan alkalmazott, de speciális képzésben részesített 20 fős tagsága fog végezni. Akik a NÉBIH elnökének aláírásával ellátott megbízólevéllel fognak érkezni. Egy év alatt tervezik, hogy az összes közétkeztetőnél megjelennek.

A minősítés célja sem most, sem a későbbiekben nem a büntetés lesz, sokkal inkább a nyilvánosság ereje. Mert szankciókra nem kell ugyan számítani, de a nyilvánosságra hozott eredmények és egyedi esetekben képek miatt, a valódi fejlődés előidézése a cél. A minősítést első időszakban a közétkeztetőkre vonatkozik, de igény szerint már most is, a vendéglátásban is kérhető az. Később ott is tervezik bevezetni.

„Szeretnénk, hogy a közétkeztetők, és a vendéglátósok változtatassanak a hozzáállásukon, mert a vendéglátás állapota kritikussá vált. Nagyon nagy baj van a vendéglátásban!”– mondta Zoltai Anna.

A minősítéssel kapcsolatban elmondták, hogy ez egyelőre tesztüzemben zajlik, valamint, hogy még a jogszabályi háttér az éles bevetés előtt változhat.

A hozzászólások következtek. Azok között számtalan kérdésben szerepelt a kritikus EMMI közétkeztetési rendelete, annak is főként a <mára egyhangúan megállapított> betarthatatlan része. Sokan elmondták, hogy a sótlanság miatt az ételt a gyermekek, valamint az idősek nem eszik meg, így a moslék egyre csak nő. Ezt a NÉBIH munkatársai is aggályosnak találták, hiszen az nem lehet célja senkinek, hogy egyre csak fokozódjon a kidobott étel mennyisége. A hulladék kezelésének veszélyeiről nem is beszélve.

A napot pozitív tapasztalattal zártam, mert számtalan kérdésben megállapítható volt, hogy konszenzus van egy tisztesen működő hatóság, jelen esetben a NÉBIH és annak munkatársai, valamint a szakmában dolgozók között! Ennek pedig így kellene működnie mindenhol!

Köszönöm a meghívást!

AI

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

A MATE növényvédelmi drónpilótái világszínvonalú tudással bírnak

Tizenhat fő végezte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az ABZ Drone Kft…