Főoldal Hírek Átólzéig Olcsóbban kerülhet halhús az asztalra

Olcsóbban kerülhet halhús az asztalra

7 perc átlagos olvasási idő
0
852
 ehaccp_topbanner3.jpg

2018 januártól ‒ a sertés, a baromfi, a tej, a tojás után ‒ a halhús áfája is 27 százalékról 5 százalékra csökken. Ugyanilyen mértékben mérséklődik majd a sertésbelsőség forgalmi adója is – közölte Czerván György, agrárgazdaságért felelős államtitkár.

 

A közlemény szerint, 2014-ben történt meg az első lépés ezen a területen, amikor az élő- és a félsertés adója csökkent. A változás nyomán jelentősen fehéredett az ágazat, több lett a regisztrált sertéstartó, nőtt az élősertés felvásárlása, élénkült a tenyészállat-forgalmazás és csökkent az élőállat-export. 2015-ben kedvezményes adókulcsot kapott az élő és a vágott marha is. Mindezek azonban csak úgynevezett köztes termékek voltak, és a bevezetett adómérséklés még nem jelentkezett a kiskereskedelmi árak csökkenésében. Ebben hozott változást a 2016 januárjában bevezetett sertéstőkehús áfacsökkentése, majd 2017-től a baromfihús, tojás és a friss tej adómérséklése ‒ áll a tájékoztatásban.

 

Forrás: pixabay.com

 

2018 elejétől újabb két termékkör, a hal és a sertésbelsőség forgalmi adója csökken. A hal esetében született kormányzati döntésnél fontos szempont volt, hogy egy rendkívül egészséges élelmiszerről van szó, amelynek hazai fogyasztása (6,2kg/fő/év) egyelőre messze elmarad az európai átlagtól (20-22 kg/fő/év). Az általános forgalmi adó mérséklésével remélhetőleg olcsóbb lesz majd a halhús a hűtőpultokban is, így több kerülhet ebből a kedvező élettani hatású élelmiszerből a magyar családok asztalára. Figyelembe véve a forgalmi adatokat, egy négytagú család éves szinten tízezer forintot takaríthat meg a hal áfájának mérséklésével. Ugyanez az érték a sertés belsőség (és fogyasztásra alkalmas vágási melléktermék) esetében újabb 1100-1500 forintot jelent. Számítások szerint a 2014-ben megkezdődött adómérséklési programmal évente egy átlagos magyar család 50-60 ezer forintot takarít meg az élelmiszereken ‒ írják.

 

FM Sajtóiroda/OPH Kép: Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Egyre többen fizetnek akár magasabb árat is hazai termékekért

Az élelmiszeripar kiemelkedő stratégiai ágazat, melynek fejlesztése komoly felelősséget je…