Főoldal Hírek Átólzéig Olcsóbban kerülhet halhús az asztalra

Olcsóbban kerülhet halhús az asztalra

7 perc átlagos olvasási idő
0
1,459
 ehaccp_topbanner3.jpg

2018 januártól ‒ a sertés, a baromfi, a tej, a tojás után ‒ a halhús áfája is 27 százalékról 5 százalékra csökken. Ugyanilyen mértékben mérséklődik majd a sertésbelsőség forgalmi adója is – közölte Czerván György, agrárgazdaságért felelős államtitkár.

 

A közlemény szerint, 2014-ben történt meg az első lépés ezen a területen, amikor az élő- és a félsertés adója csökkent. A változás nyomán jelentősen fehéredett az ágazat, több lett a regisztrált sertéstartó, nőtt az élősertés felvásárlása, élénkült a tenyészállat-forgalmazás és csökkent az élőállat-export. 2015-ben kedvezményes adókulcsot kapott az élő és a vágott marha is. Mindezek azonban csak úgynevezett köztes termékek voltak, és a bevezetett adómérséklés még nem jelentkezett a kiskereskedelmi árak csökkenésében. Ebben hozott változást a 2016 januárjában bevezetett sertéstőkehús áfacsökkentése, majd 2017-től a baromfihús, tojás és a friss tej adómérséklése ‒ áll a tájékoztatásban.

 

Forrás: pixabay.com

 

2018 elejétől újabb két termékkör, a hal és a sertésbelsőség forgalmi adója csökken. A hal esetében született kormányzati döntésnél fontos szempont volt, hogy egy rendkívül egészséges élelmiszerről van szó, amelynek hazai fogyasztása (6,2kg/fő/év) egyelőre messze elmarad az európai átlagtól (20-22 kg/fő/év). Az általános forgalmi adó mérséklésével remélhetőleg olcsóbb lesz majd a halhús a hűtőpultokban is, így több kerülhet ebből a kedvező élettani hatású élelmiszerből a magyar családok asztalára. Figyelembe véve a forgalmi adatokat, egy négytagú család éves szinten tízezer forintot takaríthat meg a hal áfájának mérséklésével. Ugyanez az érték a sertés belsőség (és fogyasztásra alkalmas vágási melléktermék) esetében újabb 1100-1500 forintot jelent. Számítások szerint a 2014-ben megkezdődött adómérséklési programmal évente egy átlagos magyar család 50-60 ezer forintot takarít meg az élelmiszereken ‒ írják.

 

FM Sajtóiroda/OPH Kép: Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Szekérfesztivál Budapesten – A zene ereje összehoz

Az idén már 28. alkalommal tér vissza Krisna szekere Budapestre a Ratha-játrá Szekérfeszti…