Főoldal Hírek Átólzéig Cukorbetegség és magas vérnyomás – veszélyes kombináció

Cukorbetegség és magas vérnyomás – veszélyes kombináció

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,139
 ehaccp_topbanner3.jpg

Cukorbetegség és magas vérnyomás – veszélyes kombináció

 

Gyakran nem önálló kórkép, hanem más betegségek mellett alakul ki a cukorbetegség. Ilyen többek között a cukorbetegség mellett fellépő hipertónia, amely pluszban megnehezíti az ember életét. Hogy miként kerülhetjük el a velük járó súlyos szövődményeket, azt Kapocsi Judit tanárnőtől, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistájától tudtuk meg.

Hipertónia és a cukorbetegség kapcsolata
A diabétesz egyik gyakori szövődménye a vesekárosodás, ami elősegítheti, provokálhatja a hipertónia kialakulását. A cukorbetegség már önmagában is súlyos problémákat okozó állapot, ám amerikai kutatások szerint ha magas vérnyomással is jár, úgy még nagyobb a kockázat a szív- és érrendszeri betegségek és a veseproblémák kialakulására.

Sajnos a két probléma igen gyakran fordul elő együttesen, ezért akinek cukorbetegsége van, annak különösen fontos, hogy figyeljen a vérnyomás alakulására, hogy időben kiderüljön, ha emelkedettek az értékei. A diabétesz ugyanis fokozza az arterioszklerózis kialakulásának kockázatát, ami a hipertónia kialakulásának egyik fő rizikó tényezője – mondja Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája.

Ráadásul a 2-es típusú cukorbetegség gyakran jár együtt túlsúllyal, ami szintén fokozza a hipertónia kialakulásának kockázatát-így nem csoda, hogy a súlyfelesleggel küzdő diabéteszes betegek csaknem háromnegyede vérnyomás problémákkal is küzd.

Fontos a szigorúbb kontroll
Mivel a két betegség hatványozza a szívinfarktus és a stroke kockázatát, így nagyon fontos a két állapot gyógyszeres karbantartása. Ráadásul több ajánlás szerint a cél a 140/90 Hgmm helyett a 130/80 alatti érték, így fokozottabb kontroll szükséges! Az esetek többségében mindkét betegséget gyógyszeresen kezelni szükséges, akár több fajta készítménnyel. Az alkalmazott készítmények nem befolyásolják egymás hatását, így egyidejű alkalmazásukra is lehetőség van. 

Fontos továbbá az életmód változtatás is, hiszen amennyiben az alábbiakat betartja, úgy mindkét betegségnél jelentős javulás következhet be:
– az előírt diéta alkalmazása
– sófogyasztás csökkentése
– rendszeres, laza testmozgás
– alkohol/cigaretta kerülés
– stressz csökkentése

 

OrientPressHírügynökség/Trombózisközpont

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

MATE oktató-kutató kollégái is részt vettek az V. Tisza-tavi PET Kupán

2023. vége és 2024. márciusa között hét árhullám vonult le a Tiszán, jelentős mennyiségű h…