Főoldal Hírek Színes Minden amit a vágódeszkákról tudni kell

Minden amit a vágódeszkákról tudni kell

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,070
 ehaccp_topbanner3.jpg

Minden amit a vágódeszkákról tudni kell

 

A konyha egyik alapeszköze a vágódeszka. Mindig kéznél van, hiszen a főzés minden fázisában szükségünk van rá. Lehet kicsi, nagy, vékony, vastag, szögletes vagy kerek, falra akasztható, faragott vagy egyszerű, aprítunk rajta: húst, zöldségeket, tojást, kenyérféléket, süteményeket, fűszereket. De melyik a jobb? Első próbálkozásként megkérdeztük olvasóinkat a facebook-on.

A közvélemény kutatásnak az ötletét egy felfedezésről szóló hír adta, miszerint a fa vágódeszka természetesebb, higiénikusabb társainál. A Wisconsini Egyetem Ételkutatási Intézetének tudósai bizonyították, hogy a fa vágódeszkáról az ételmérgezést okozó baktériumok 99,9%-át eltűnt, szemben a műanyaggal, amelyen a szalmonella, lisztéria, és E.coli baktériumok nagyszerűen érzik magukat. A kutatók akkor tették ezt a felfedezést, amikor annak módját keresték, hogyan lehet a fa vágódeszkát a műanyaghoz hasonlóan higiénikussá tenni – ám azt találták, hogy míg a mosatlan, éjszakára kint hagyott műanyag deszkán a baktériumszám növekedett, addig a fán gyakorlatilag a nullához közelített. A fertőtlenítő (baktericid) hatás ezáltal nem lett bizonyítva, minden esetre érdekes megfigyelés.

Tehát megkérdeztük olvasóinkat és az eredmény igazolta a későbbiekben leírt élelmiszer-biztonsági ajánlásokat: a fa került ki győztesként (kemény fából készült, jó állapotú deszkát használnak, tehát leggyakrabban a résmentes, nagy deszkák találhatóak az olvasóink konyhájában).

 

Tippek:

  • Minden ételféléhez külön vágódeszkánk legyen, de minimum kettő: egy a nyers húsoknak, egy minden másnak, ezáltal kerüljük el a fertőzést és a húsfélék okozta betegségeket.
  • Tárolásnál ne érjenek egymáshoz a különböző vágódeszkák.
  • A már sérült, repedéses felületű vágódeszkát, vágólapot ne használjuk tovább, cseréljük le sima felületűre.
  • Tisztítás:
  1.  Fa vágódeszkáról mosogatás előtt kaparjuk le a maradékot, alaposan sikáljuk és mossuk el, viszont ne tegyük mosogatógépbe, mert vegyszerekkel telítődik és eldeformálódik. Úgy állítsuk, hogy lefolyjon róla a víz és gyorsan megszáradjon pl. függőlegesen, ne vízszintesen, mert inkább beszívódik a víz, mint elpárolog a felületéről. Természetes megoldás ha sóval és citromlével dörzsöljük át a felületet, lehetséges lecsiszolni és olajjal kezelni a felületet.
  2. Műanyag- és üveg vágódeszkát mosogatógépbe is tisztíthatunk, fertőtlenítő szereket is alkalmazhatunk, de itt is a természetesség legyen az első: használhatunk ecetet, vagy szódabikarbónás vizet, ezen művelet után mosogatni mindenképp szüksége.
  • Érdemes nagyméretű vágódeszkát használni, hogy több aprítandó férjen el rajta, gyorsan és folyamatosan tudjunk dolgozni. Valamint a nagyobb felületű deszkák nem csúszkálnak, így biztonságosabb vágni rajtuk.

 

Forrás: ételtcsakokosan

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…