Főoldal Hírek Átólzéig Mesterséges pajzs keletkezett a Föld körül

Mesterséges pajzs keletkezett a Föld körül

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,380
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az emberiség régóta formálja a Földet, de kutatók arra jöttek rá, hogy a közeli űrt is sikerült átalakítani ‒ olvasható az inforadio.hu-n.

 

A VLF-nek, nagyon alacsony frekvenciájúnak nevezett rádiókommunikáció reakcióba lépett az űrben lévő részecskék némelyikével, kvázi pajzsot alkotva a Föld körül ‒ írta az Index a NASA közleménye alapján.

 

Nem is akármilyen pajzsról van szó. Ezek a részecskék úgy lépnek kölcsönhatásba egymással, hogy közben megvédik a Földet az űrsugárzás bizonyos fajtáitól. Az erről szóló tanulmány a Space Science Reviews szaklapban jelent meg.

 

Nem mindegyik rádióhullámnak van ilyen hatása, csak a nagyon alacsony frekvenciájúaknak, amelyeket leggyakrabban tengeralattjárók közötti kommunikációra használnak ‒ írja a portál. A rádióhullámok erősek ahhoz, hogy áthatoljanak a vízen, néha az olajon, és nagy energiájuk miatt messze az atmoszférán túlra is eljutnak, és mivel elég gyakoriak, hosszabb idő alatt be tudták borítani a Földet.

 

Arra már korábban rájöttek, hogy a VLF kölcsönhatásba léphet a Naptól érkező részecskékkel. Akkor fedezték fel az új burkot, amikor műholdakat bocsátottak fel, hogy jobban megismerjék az úgynevezett Van Allen sugárzási övet. Ez a Föld feletti elektromos részecskéket tartalmazó dupla réteg, ami elnyeli a napszél káros részecskéinek többségét – ennek is köszönhető, hogy a Földön kialakulhatott az élet.

 

A most felfedezett burok külső része illeszkedik a Van Allen öv belső részéhez. A műholdfelvételek szerint távolabb került a belső perem, mint ahol a hatvanas években volt.

 

OPH/inforadio.hu Kép: pixabay.com

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Együtt ünneplik idén Debrecenben a város és a költészet napját, valamint a Függetlenségi nyilatkozat évfordulóját

Hármas ünnepre készülnek Debrecenben: április közepén első alkalommal együtt ünneplik meg …