Főoldal Hírek Átólzéig Mesterséges pajzs keletkezett a Föld körül

Mesterséges pajzs keletkezett a Föld körül

5 perc átlagos olvasási idő
0
849
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az emberiség régóta formálja a Földet, de kutatók arra jöttek rá, hogy a közeli űrt is sikerült átalakítani ‒ olvasható az inforadio.hu-n.

 

A VLF-nek, nagyon alacsony frekvenciájúnak nevezett rádiókommunikáció reakcióba lépett az űrben lévő részecskék némelyikével, kvázi pajzsot alkotva a Föld körül ‒ írta az Index a NASA közleménye alapján.

 

Nem is akármilyen pajzsról van szó. Ezek a részecskék úgy lépnek kölcsönhatásba egymással, hogy közben megvédik a Földet az űrsugárzás bizonyos fajtáitól. Az erről szóló tanulmány a Space Science Reviews szaklapban jelent meg.

 

Nem mindegyik rádióhullámnak van ilyen hatása, csak a nagyon alacsony frekvenciájúaknak, amelyeket leggyakrabban tengeralattjárók közötti kommunikációra használnak ‒ írja a portál. A rádióhullámok erősek ahhoz, hogy áthatoljanak a vízen, néha az olajon, és nagy energiájuk miatt messze az atmoszférán túlra is eljutnak, és mivel elég gyakoriak, hosszabb idő alatt be tudták borítani a Földet.

 

Arra már korábban rájöttek, hogy a VLF kölcsönhatásba léphet a Naptól érkező részecskékkel. Akkor fedezték fel az új burkot, amikor műholdakat bocsátottak fel, hogy jobban megismerjék az úgynevezett Van Allen sugárzási övet. Ez a Föld feletti elektromos részecskéket tartalmazó dupla réteg, ami elnyeli a napszél káros részecskéinek többségét – ennek is köszönhető, hogy a Földön kialakulhatott az élet.

 

A most felfedezett burok külső része illeszkedik a Van Allen öv belső részéhez. A műholdfelvételek szerint távolabb került a belső perem, mint ahol a hatvanas években volt.

 

OPH/inforadio.hu Kép: pixabay.com

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Egyre többen csatlakoznak az Autómentes Naphoz

Több mint 200 millió forint támogatási igényt nyújtottak be települések az Európai Mobilit…