Átólzéig A biológiai sokféleség nemzetközi napját ünnepli a Pilisi Parkerdő is Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2019-05-23 7 perc átlagos olvasási idő 0 506 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Az idén 50 éves Pilisi Parkerdő Zrt. területén található Erdőanyai-völgyben a Parkerdő alapítója, Madas László több mint 60 éve indított el egy, a maga korában forradalminak számító programot: egy erdőrészlet természetközeli gazdálkodási módszerrel történő kezelését. A Visegrádhoz közeli erdőrészlet ennek köszönhetően mára az őserdőket megközelítő természetességi állapotban van. A biológiai sokféleség nemzetközi napján, május 22-én világszerte a fajok megőrzésének fontossága áll az érdeklődés középpontjában. Miközben szervezetek, szakemberek és társadalmi támogatók sokasága igyekszik felhívni a figyelmet a fajok pusztulására és tesz erőfeszítéseket a biológiai sokféleség megőrzésére, érdemes a jól működő megoldásokat is számba venni. Ilyen jól működő, egy élőhely biodiverzitását megtartó megoldást indított el 1954-ben Madas László erdőmérnök, a Pilisi Állami Parkerdőgazdaság (jelenleg Pilisi Parkerdő Zrt.) későbbi alapítója és emblematikus vezérigazgatója, amikor az Erdőanyai-völgyi erdőrészletet az akkori kor szakmai környezetében forradalminak számító, úgynevezett „szálalóvágásos”, természetközeli gazdálkodással kezdte gondozni. A több mint 60 évvel ezelőtt indult program eredményességét az elmúlt években Némedy Zoltán, a Pilisi Parkerdő Zrt. Visegrádi Erdészetének vezetője mérte fel az Erdőanyai-völgyben található erdőrészlet átfogó természetességi vizsgálatának keretében. Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt. „Az erdők természetessége a gyakorlatban azt jelenti, hogy milyen mértékben képesek sokféle növény és állatfaj számára olyan élő-, illetve termőhelyet nyújtani, amely ellenálló a klímaváltozás negatív hatásaival szemben. Az Erdőanyai-völgyben a több mint 60 éve folyó természetközeli gazdálkodás kifejezetten kedvező természetességi állapotú erdőt eredményez, és ezt háromféle módszerrel készült vizsgálatokkal is sikerült alátámasztani. A Madas László személyes irányításával megkezdődött munka szellemében és korszerűségében messze megelőzte korát. Az itt 61 éve indult gyakorlatot, a mai folyamatos erdőborítást hirdető erdőkezelés, az úgynevezett örökerdőgazdálkodás egyik legfontosabb hazai előfutárának tekinthetjük. Ez a szemlélet később alapja lett eleinte a Pilis-Visegrádi-hegység erdeiben, majd a Parkerdő teljes működési területén folytatott erdőgazdálkodásnak” – foglalta össze Némedy Zoltán erdészetvezető. Az Erdőanyai-völgyben található erdőterület természetességi vizsgálata a biológiai sokféleség megőrzésének szempontjából négy tényre mutatott rá. A folyamatos erdőborítással kezelt erdőkben az erdőgazdálkodás az esetek magas hányadában rendkívül jól harmonizálható a természetvédelemmel, a szálankénti és csoportos szálaláson alapuló erdőhasználat rendkívül kíméletes az élőhelyek védelme tekintetében, a változatos szerkezetű erdőkben a fajok megtalálják a különböző igényeiknek megfelelő élőhelyeiket, továbbá a változatos struktúra egyaránt emeli a növény- és állatfajok számát. Pilisi Parkerdő Zrt. Kép: Pilisi Parkerdő Zrt. Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok Alaptalan, felelőtlen rémhír, hogy pünkösdig zárva kell tartaniuk a szállodáknak és az éttermeknek ITM: már 90 ezer munkavállaló után igényeltek ágazati bértámogatást Elemzők: a korlátozások megszűnése után gyorsan élénkülhet a turizmus Töredékére esett a Ciprusra látogató turisták száma tavaly
Íme a receptek, amelyekkel Marton Adri a Mikulást várja Adri azt mondja, hogy Mikuláskor ismét előtör belőle a gyermeki énje, így izgatottan, és …
Íme, a legjobb bor-étel párosítások karácsonyra Közeledik a karácsony, ideje összeállítani a vendégváró étlapot! A klasszikus ünnepi fogásokhoz leginkább illő …
Tengerentúli alapanyagok a Séfklub gyűlésén Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének őszi ülésszakának első gyűlésére a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum …
8 ok, amitől vérprofi egy konyha és egy étterem Számtalan dolgot fel lehetne sorolni, mitől lesz igazán profi és egyedülálló egy étterem, vagy …