Főoldal Hírek Életmód MÁV: egyre több a kerékpáros utas

MÁV: egyre több a kerékpáros utas

6 perc átlagos olvasási idő
0
299
 ehaccp_topbanner3.jpg

A kerékpáros utasok számában tavaly ugrásszerű növekedés következett be, a kerékpáros turizmus minden korábbinál népszerűbbé vált. A vonattal biciklit szállítók száma a járványhelyzet és a kedvezőtlen tavaszi időjárás ellenére is 35 százalékkal haladta meg a 2019-es adatokat, május 9-ig több mint 155 ezren vettek kerékpárjegyet.

A legutóbbi hétvégén közel 10 ezer utas vitte magával kerékpárját, ami háromszorosa a 2019-es, azonos hétvégi adatoknak. A kerékpározás sokaknak egyet jelent a gondtalan, szabad és természetközeli sportolással, ebben partnerük kíván lenni a MÁV-START is. A tavasztól őszig tartó szezonban – a lehetőségeihez képest – jelentősen növeli a kerékpárszállítási kapacitásokat a vasútvállalat. Azonban ahhoz a kerékpárosok részéről is szükséges az előzetes tájékozódás, hogy jó hangulatban és környezetbarát módon, vonattal közelítsék meg az úti céljukat.

A vasúttársaság az ütemes fejlesztések, járművásárlások és felújítások ellenére is elérte a kerékpárszállítási kapacitás felső határát, a lehető legtöbb kocsit közlekedteti a tavasztól őszig tartó bringás szezonban. A kerékpárosoknak ugyanúgy érdemes előre átgondolni, tájékozódni arról, hogy mely vonattal közelíthetik meg kényelmesebben a célállomásukat, mint ahogy a biciklizés útvonalát is előre megtervezik. Ugyanis a legtöbb vonaton (például korszerű, alacsonypadlós járműveken) a jellegükből adódóan sem növelhető – 4-8, esetenként 12 helyre korlátozott – a szállítható kerékpárok száma. Ez a mennyiség a bringás szezonban ritkán elegendő az egyszerre, akár tömegével megjelenő kerékpáros utazási igények teljes kiszolgálására. Ám a népszerűbb biciklis túrahelyekre közlekednek olyan nagy befogadóképességű kocsival kiegészített vonatok, amelyeken akár 32-36 kerékpár is elfér. Inkább ez utóbbiakat érdemes választani egyéni vagy csoportos biciklitúrák során is.

Kerékpárral utazás szempontjából érdemes elkerülni a hétvégi, 8-10 óra közötti és a késő délutáni, kora esti csúcsidőszakokat. A döntésben, előzetes tájékozódásban is segítséget nyújt a MÁV-Volán-csoport honlapján a belföldi/szolgáltatások menüpontban található kerékpárszállítási aloldal, ahol sok hasznos tanács mellett a jegyváltásról, az elektromos rásegítéses biciklik szállítási feltételeiről, a kerékpáros túrajegyekről, az alkalmas járműtípusokról és a főbb bringás úticélokról is adnak tájékoztatást.

MÁV-START Kép: Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

Együtt ünneplik idén Debrecenben a város és a költészet napját, valamint a Függetlenségi nyilatkozat évfordulóját

Hármas ünnepre készülnek Debrecenben: április közepén első alkalommal együtt ünneplik meg …