Főoldal Hírek Életmód MÁV: egyre több a kerékpáros utas

MÁV: egyre több a kerékpáros utas

6 perc átlagos olvasási idő
0
245
 ehaccp_topbanner3.jpg

A kerékpáros utasok számában tavaly ugrásszerű növekedés következett be, a kerékpáros turizmus minden korábbinál népszerűbbé vált. A vonattal biciklit szállítók száma a járványhelyzet és a kedvezőtlen tavaszi időjárás ellenére is 35 százalékkal haladta meg a 2019-es adatokat, május 9-ig több mint 155 ezren vettek kerékpárjegyet.

A legutóbbi hétvégén közel 10 ezer utas vitte magával kerékpárját, ami háromszorosa a 2019-es, azonos hétvégi adatoknak. A kerékpározás sokaknak egyet jelent a gondtalan, szabad és természetközeli sportolással, ebben partnerük kíván lenni a MÁV-START is. A tavasztól őszig tartó szezonban – a lehetőségeihez képest – jelentősen növeli a kerékpárszállítási kapacitásokat a vasútvállalat. Azonban ahhoz a kerékpárosok részéről is szükséges az előzetes tájékozódás, hogy jó hangulatban és környezetbarát módon, vonattal közelítsék meg az úti céljukat.

A vasúttársaság az ütemes fejlesztések, járművásárlások és felújítások ellenére is elérte a kerékpárszállítási kapacitás felső határát, a lehető legtöbb kocsit közlekedteti a tavasztól őszig tartó bringás szezonban. A kerékpárosoknak ugyanúgy érdemes előre átgondolni, tájékozódni arról, hogy mely vonattal közelíthetik meg kényelmesebben a célállomásukat, mint ahogy a biciklizés útvonalát is előre megtervezik. Ugyanis a legtöbb vonaton (például korszerű, alacsonypadlós járműveken) a jellegükből adódóan sem növelhető – 4-8, esetenként 12 helyre korlátozott – a szállítható kerékpárok száma. Ez a mennyiség a bringás szezonban ritkán elegendő az egyszerre, akár tömegével megjelenő kerékpáros utazási igények teljes kiszolgálására. Ám a népszerűbb biciklis túrahelyekre közlekednek olyan nagy befogadóképességű kocsival kiegészített vonatok, amelyeken akár 32-36 kerékpár is elfér. Inkább ez utóbbiakat érdemes választani egyéni vagy csoportos biciklitúrák során is.

Kerékpárral utazás szempontjából érdemes elkerülni a hétvégi, 8-10 óra közötti és a késő délutáni, kora esti csúcsidőszakokat. A döntésben, előzetes tájékozódásban is segítséget nyújt a MÁV-Volán-csoport honlapján a belföldi/szolgáltatások menüpontban található kerékpárszállítási aloldal, ahol sok hasznos tanács mellett a jegyváltásról, az elektromos rásegítéses biciklik szállítási feltételeiről, a kerékpáros túrajegyekről, az alkalmas járműtípusokról és a főbb bringás úticélokról is adnak tájékoztatást.

MÁV-START Kép: Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

Négy országból 1763 pálinka és párlat

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatversen…