Főoldal Hírek Átólzéig Jövőre megnyílik a vállalatok előtt a csoportos társasági adózás

Jövőre megnyílik a vállalatok előtt a csoportos társasági adózás

8 perc átlagos olvasási idő
0
381
 ehaccp_topbanner3.jpg

Jövőre hazánkban is elérhető lesz a Németországban és Ausztriában oly népszerű adótervezési technika, a csoportos adózás. „Ez az új lehetőség jelentősen növelheti a hazai adórendszer vonzerejét, és javíthatja a magyar vállalatcsoportok versenyképességét.” – emelte ki Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója.

 

Az október 19-én bemutatott adócsomag egy új szabályrendszert vezetne be: a társaságok csoportos adózását, mely a nemzetközi adózásban egyáltalán nem ismeretlen intézmény. A szomszédos Ausztria például határon átnyúló csoportos adózást alkalmaz, míg az itthon nagybefektetőnek számító Németország csak a hazai vállalkozásokra terjeszti ki ezt a kedvezményt. Az intézmény lényege, hogy a csoportba tartozó vállalatok kiegyensúlyozhatják egymás veszteséges vagy éppen nyereséges működését, megoszthatják a tagok által szerzett adókedvezmények kedvező hatásait.

 

A magyar csoportos társasági adózás – a javaslat szerint – minden belföldi illetőségű adózóra kiterjedne. Akár két társaság is összeállhatna, de a résztvevők száma nem korlátozott. Egy adózó azonban egyidejűleg csak egy csoportos társasági adóalanyiság tagja lehet. A csoportos társasági adóalanyiság létrehozásának feltétele, hogy a résztvevő csoporttagok között legalább 75%-os arányú szavazati jogon alapuló kapcsolt vállalkozási viszony legyen. Mérlegforduló napjuknak is egybe kell esnie, és ugyanabban a pénznemben kell könyveiket vezetniük, valamint közösen kell a magyar számviteli törvény vagy az IFRS szerint elkészíteniük beszámolójukat. Az áttérést első ízben 2019. január 1-je és 15-e között kell majd bejelenteni, ezután már nem lesz lehetséges 2019-ben.

 

Az adóhatóság előtt a társasági adócsoportot a csoportképviselő testesíti meg, aki külön csoportazonosító számot kap. A csoportképviselő speciális nyilvántartást köteles majd vezetni, a csoportos adószámítás részleteiről.

 

A csoportos társasági adóalanyiság a NAV engedélyével jön létre a leendő csoporttagok közös írásos kérelmére.

Az adóbevalláshoz a jövőben a csoporttagok elkészítik saját adólevezetésüket, melyet az adóhatóságnak és a csoportképviselőnek is elküldenek, aki ezután elkészíti a csoport adóbevallását. A fizetendő társasági adót a csoporttagok között a pozitív adóalapok arányában megosztják, melyet a csoportképviselő a csoportos társasági adóbevallásban jelent be az adóhatóságnak. A csoportos adóalapot speciális veszteségelhatárolási szabályok szerint lehet majd csökkenteni a csoporttagok adott évi negatív adóalapjával, amely az általános szabályokhoz hasonlóan 5 évig továbbvihető. Az 50%-os veszteség felhasználási korlát itt is érvényes lesz.

 

A csoportos társasági adóalany is 9%-os mértékű társasági adót fizet, az adókedvezményeket közösen érvényesíthetik. A csoportos társasági adóalany az adófelajánlás kapcsán járó jóváírást is alkalmazhatja. A csoporttagság előtti adókedvezmények akkor vehetők figyelembe, ha a kedvezmény feltételeinek a tag csoporttagként is megfelel, új adókedvezményt pedig akkor vehet igénybe a csoport, ha a feltételeknek egy csoporttagja megfelel.

 

Nagy adminisztratív könnyítés, hogy a csoport tagjai az egymás közötti ügyletek transzferár-dokumentációs kötelezettsége alól felmentést kapnak, csak a csoportos társasági adóalany szintjén kell elkészíteni a dokumentációt.

 

A csoport feloszlása esetén, a korábbi csoporttagok új adóévet kezdenek, adóelőleg bevallást tesznek, és ezt követően adóelőlegeiket és adóikat önállóan vallják be, és fizetik meg.

 

 

 

OPH/leitnerleitner.hu Kép: Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
 • Mivel fizessünk, ha külföldre utazunk?

  Készpénzzel vagy bankkártyával? Érdemes átgondolni, mert közel sem biztos, hogy minden hel…
 • Okos árnyékolással a kánikula ellen

  A kora nyári kellemes meleg minden kerttulajdonos kedvét meghozza ahhoz, hogy kialakítsa a…
 • Szünidő, nyár, Diákok, Oldalas magazin

  Nyakunkon a vakáció

  Pénteken véget ér a 2018/19-es tanév és elkezdődik a közel két és fél hónapos nyári vakáci…
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Mivel fizessünk, ha külföldre utazunk?

Készpénzzel vagy bankkártyával? Érdemes átgondolni, mert közel sem biztos, hogy minden hel…