Főoldal Hírek Átólzéig Jövőre megnyílik a vállalatok előtt a csoportos társasági adózás

Jövőre megnyílik a vállalatok előtt a csoportos társasági adózás

8 perc átlagos olvasási idő
0
849
 ehaccp_topbanner3.jpg

Jövőre hazánkban is elérhető lesz a Németországban és Ausztriában oly népszerű adótervezési technika, a csoportos adózás. „Ez az új lehetőség jelentősen növelheti a hazai adórendszer vonzerejét, és javíthatja a magyar vállalatcsoportok versenyképességét.” – emelte ki Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója.

 

Az október 19-én bemutatott adócsomag egy új szabályrendszert vezetne be: a társaságok csoportos adózását, mely a nemzetközi adózásban egyáltalán nem ismeretlen intézmény. A szomszédos Ausztria például határon átnyúló csoportos adózást alkalmaz, míg az itthon nagybefektetőnek számító Németország csak a hazai vállalkozásokra terjeszti ki ezt a kedvezményt. Az intézmény lényege, hogy a csoportba tartozó vállalatok kiegyensúlyozhatják egymás veszteséges vagy éppen nyereséges működését, megoszthatják a tagok által szerzett adókedvezmények kedvező hatásait.

 

A magyar csoportos társasági adózás – a javaslat szerint – minden belföldi illetőségű adózóra kiterjedne. Akár két társaság is összeállhatna, de a résztvevők száma nem korlátozott. Egy adózó azonban egyidejűleg csak egy csoportos társasági adóalanyiság tagja lehet. A csoportos társasági adóalanyiság létrehozásának feltétele, hogy a résztvevő csoporttagok között legalább 75%-os arányú szavazati jogon alapuló kapcsolt vállalkozási viszony legyen. Mérlegforduló napjuknak is egybe kell esnie, és ugyanabban a pénznemben kell könyveiket vezetniük, valamint közösen kell a magyar számviteli törvény vagy az IFRS szerint elkészíteniük beszámolójukat. Az áttérést első ízben 2019. január 1-je és 15-e között kell majd bejelenteni, ezután már nem lesz lehetséges 2019-ben.

 

Az adóhatóság előtt a társasági adócsoportot a csoportképviselő testesíti meg, aki külön csoportazonosító számot kap. A csoportképviselő speciális nyilvántartást köteles majd vezetni, a csoportos adószámítás részleteiről.

 

A csoportos társasági adóalanyiság a NAV engedélyével jön létre a leendő csoporttagok közös írásos kérelmére.

Az adóbevalláshoz a jövőben a csoporttagok elkészítik saját adólevezetésüket, melyet az adóhatóságnak és a csoportképviselőnek is elküldenek, aki ezután elkészíti a csoport adóbevallását. A fizetendő társasági adót a csoporttagok között a pozitív adóalapok arányában megosztják, melyet a csoportképviselő a csoportos társasági adóbevallásban jelent be az adóhatóságnak. A csoportos adóalapot speciális veszteségelhatárolási szabályok szerint lehet majd csökkenteni a csoporttagok adott évi negatív adóalapjával, amely az általános szabályokhoz hasonlóan 5 évig továbbvihető. Az 50%-os veszteség felhasználási korlát itt is érvényes lesz.

 

A csoportos társasági adóalany is 9%-os mértékű társasági adót fizet, az adókedvezményeket közösen érvényesíthetik. A csoportos társasági adóalany az adófelajánlás kapcsán járó jóváírást is alkalmazhatja. A csoporttagság előtti adókedvezmények akkor vehetők figyelembe, ha a kedvezmény feltételeinek a tag csoporttagként is megfelel, új adókedvezményt pedig akkor vehet igénybe a csoport, ha a feltételeknek egy csoporttagja megfelel.

 

Nagy adminisztratív könnyítés, hogy a csoport tagjai az egymás közötti ügyletek transzferár-dokumentációs kötelezettsége alól felmentést kapnak, csak a csoportos társasági adóalany szintjén kell elkészíteni a dokumentációt.

 

A csoport feloszlása esetén, a korábbi csoporttagok új adóévet kezdenek, adóelőleg bevallást tesznek, és ezt követően adóelőlegeiket és adóikat önállóan vallják be, és fizetik meg.

 

 

 

OPH/leitnerleitner.hu Kép: Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…