Átólzéig Laktózintolerancia, avagy a laktóz érzékenység Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2015-04-20 4 perc átlagos olvasási idő 0 1,167 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Laktózintolerancia, avagy a laktóz érzékenység A laktózérzékenység a enzim hiányától alakul ki, az egyik leggyakoribb betegség. A lényege, hogy a szervezet nem tudja lebontani a tejben, vagy tejtermékekben lévő tejcukrot. Sajnos a szervezet számára elég kellemetlen tünetekkel jár: puffadás gyomorgörcs hasmenés Ez abból adódik, hogy a laktáz nélkül a laktóz diszacharidja nem bomlik fel, nem kerül a bélfalon keresztül a vérkeringésbe. Gyerekeknél jobban kell ügyelni erre, mivel ha a laktózmentes diéta ellenére is maradnak a tünetek, akkor fennáll a veszély a tejallergiára (tejfehérje). Primer laktózintoleranciáról akkor beszélünk, ha valakinek vele született laktázenzim hiánya van. Secunder laktózintolerantiáról pedig akkor beszélünk, ha szerzett ez az állapot, sajnos egyik másik vonzza egymást… a cöliákia (lisztérzékenység pl. sokszor párosul ezzel a betegséggel). A laktózintolerancia vizsgálatát, vagy táplálkozási anamnézisből állítják fel, vagy pedig h2 kilégzési tesztel. Ez utóbbinál a szervezetet megterhelik laktózzal, amennyiben ezt a szervezet nem tudja emészteni, akkor a bélrendszer baktériumai fogják lebontani, amik viszont hidrogént termelnek. Ezt a hidrogénes (melybe metán is társul) levegőt a kifújással ki lehet mutatni. A laktózintoleranciát lehet tablettával kezelni, de ez csak bizonyos mennyiségű tejtermék felbontásához elég. Tünetmentes eredményt csak a teljes értékű diétával tudunk elérni. A tejcukrot teljesen ki kell iktatni az étrendből. A tejtermékeket tudjuk pótolni a laktózmentes termékekkel, illetve nagyon ügyelni kell minden termék összetételére, mert sajnos az adalékanyagokba is belekerülhetnek számunkra káros anyagok. Így csak a „laktózmentes” felirattal ellátott termékeket érdemes megvásárolni.
Elindult a munka a házikertekben: több mint 17 millió színes tasakos vetőmag talál gazdára az idei szezonban
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Horváth Péter: a turizmus a magyar gazdaság húzóágazata A turizmust nevezte a magyar gazdaság húzóágazatának a Kisfaludy 2030 Turisztikai Nonprofit Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója …
Culinary World Cup 2014 – Teljes a dicsőségtabló Update: 2014.11.27. 20:12 Az 5. és egyben utolsó nap egyéni eredményeivel teljes a …