Főoldal Hírek Átólzéig Laktózintolerancia, avagy a laktóz érzékenység

Laktózintolerancia, avagy a laktóz érzékenység

4 perc átlagos olvasási idő
0
991
 ehaccp_topbanner3.jpg

Laktózintolerancia, avagy a laktóz érzékenység

 

A laktózérzékenység a enzim hiányától alakul ki, az egyik leggyakoribb betegség. A lényege, hogy a szervezet nem tudja lebontani a tejben, vagy tejtermékekben lévő tejcukrot.

 

Sajnos a szervezet számára elég kellemetlen tünetekkel jár:

  •  puffadás
  •  gyomorgörcs
  •  hasmenés

 

Ez abból adódik, hogy a laktáz nélkül a laktóz diszacharidja nem bomlik fel, nem kerül a bélfalon keresztül a vérkeringésbe. Gyerekeknél jobban kell ügyelni erre, mivel ha a laktózmentes diéta ellenére is maradnak a tünetek, akkor fennáll a veszély a tejallergiára (tejfehérje).

Primer laktózintoleranciáról akkor beszélünk, ha valakinek vele született laktázenzim hiánya van.

Secunder laktózintolerantiáról pedig akkor beszélünk, ha szerzett ez az állapot, sajnos egyik másik vonzza egymást… a cöliákia (lisztérzékenység pl. sokszor párosul ezzel a betegséggel).

 

A laktózintolerancia vizsgálatát, vagy táplálkozási anamnézisből állítják fel, vagy pedig h2 kilégzési tesztel. Ez utóbbinál a szervezetet megterhelik laktózzal, amennyiben ezt a szervezet nem tudja emészteni, akkor a bélrendszer baktériumai fogják lebontani, amik viszont hidrogént termelnek. Ezt a hidrogénes (melybe metán is társul) levegőt a kifújással ki lehet mutatni.

A laktózintoleranciát lehet tablettával kezelni, de ez csak bizonyos mennyiségű tejtermék felbontásához elég. Tünetmentes eredményt csak a teljes értékű diétával tudunk elérni. A tejcukrot teljesen ki kell iktatni az étrendből.

A tejtermékeket tudjuk pótolni a laktózmentes termékekkel, illetve nagyon ügyelni kell minden termék összetételére, mert sajnos az adalékanyagokba is belekerülhetnek számunkra káros anyagok. Így csak a „laktózmentes” felirattal ellátott termékeket érdemes megvásárolni.

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Szabadka központjában megnyílt az Öt Kenyér Pékség és Blaha Lujza Cukrászda

2021. szeptember 20-án, néhány hétnyi próbaüzem után hivatalosan is megnyílt a valamikori …