Főoldal Hírek Átólzéig Laktózintolerancia, avagy a laktóz érzékenység

Laktózintolerancia, avagy a laktóz érzékenység

4 perc átlagos olvasási idő
0
1,145
 ehaccp_topbanner3.jpg

Laktózintolerancia, avagy a laktóz érzékenység

 

A laktózérzékenység a enzim hiányától alakul ki, az egyik leggyakoribb betegség. A lényege, hogy a szervezet nem tudja lebontani a tejben, vagy tejtermékekben lévő tejcukrot.

 

Sajnos a szervezet számára elég kellemetlen tünetekkel jár:

  •  puffadás
  •  gyomorgörcs
  •  hasmenés

 

Ez abból adódik, hogy a laktáz nélkül a laktóz diszacharidja nem bomlik fel, nem kerül a bélfalon keresztül a vérkeringésbe. Gyerekeknél jobban kell ügyelni erre, mivel ha a laktózmentes diéta ellenére is maradnak a tünetek, akkor fennáll a veszély a tejallergiára (tejfehérje).

Primer laktózintoleranciáról akkor beszélünk, ha valakinek vele született laktázenzim hiánya van.

Secunder laktózintolerantiáról pedig akkor beszélünk, ha szerzett ez az állapot, sajnos egyik másik vonzza egymást… a cöliákia (lisztérzékenység pl. sokszor párosul ezzel a betegséggel).

 

A laktózintolerancia vizsgálatát, vagy táplálkozási anamnézisből állítják fel, vagy pedig h2 kilégzési tesztel. Ez utóbbinál a szervezetet megterhelik laktózzal, amennyiben ezt a szervezet nem tudja emészteni, akkor a bélrendszer baktériumai fogják lebontani, amik viszont hidrogént termelnek. Ezt a hidrogénes (melybe metán is társul) levegőt a kifújással ki lehet mutatni.

A laktózintoleranciát lehet tablettával kezelni, de ez csak bizonyos mennyiségű tejtermék felbontásához elég. Tünetmentes eredményt csak a teljes értékű diétával tudunk elérni. A tejcukrot teljesen ki kell iktatni az étrendből.

A tejtermékeket tudjuk pótolni a laktózmentes termékekkel, illetve nagyon ügyelni kell minden termék összetételére, mert sajnos az adalékanyagokba is belekerülhetnek számunkra káros anyagok. Így csak a „laktózmentes” felirattal ellátott termékeket érdemes megvásárolni.

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Újabb étterem kapott Michelin-csillagot Szlovéniában

Zágráb/Ljubljana, 2024. június 18., kedd (MTI) – Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfj…