Főoldal Hírek Átólzéig Keresőkutyával védik a parlagi sasokat

Keresőkutyával védik a parlagi sasokat

4 perc átlagos olvasási idő
0
1,087
 ehaccp_topbanner3.jpg

Keresőkutyával védik a parlagi sasokat

 
Keresőkutya segítségével próbálja visszaszorítani a parlagisas-mérgezéseket a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Falco feladata a mérgezés és egyéb bűncselekmény áldozatául esett madarak tetemeinek és a mérgezett csalétkek felkutatása – közölte az MME.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és partnerei 2012-2016 között valósítják meg „A parlagi sas védelme Magyarországon” című LIFE pályázatot. A 75%-ban európai uniós támogatású, több mint 600 millió forint összköltségű projekt egyik fő célja a ragadozómadár mérgezési problémájának visszaszorítása. A projekt egyik legkülönlegesebb, Közép-Európában egyedülálló résztvevője Falco. A keresőkutya feladata a mérgezés és egyéb bűncselekmény áldozatául esett madarak tetemeinek és a mérgezett csalétkek felkutatása, illetve a projektben partnerként együttműködő Nemzeti Nyomozó Iroda speciális nyomozócsoportjának segítése.

Falco – miután az Országos Rendőr-főkapitányság Dunakeszi Oktatási Központjában túlesett a négy hónapos speciális kiképzésén – már bő egy éve van szolgálatban, a sajtó képviselőinek pénteken mutatták be Budapesten.

Falco 11 megyében végzett több mint 160 terepi keresést és részt vett egy házkutatásban is. Összességében 843 elpusztult állatot és mérgezett csaléteket fedezett fel, amelyek közül 61 egyértelműen bűncselekményhez kötődik, további 19 esetben pedig felmerült a bűncselekmény gyanúja.

A fellelt tetemek között egyaránt megtalálható volt friss, régebbi, de akár a bűncselekmény bizonyítékainak eltüntetése miatt a föld alá elásott tetem is (így került elő például már az egyik első keresés alkalmával két mérgezett kerecsensólyom).

A kutya segített továbbá a tavaly novemberben, a Bükkben lelőtt farkas esetének felderítésében – sikeresen visszakereste a sérülten menekülő állat pihenőhelyeit, majd a meglövés helyét is.
 

OrientPress Hírügynökség (OPH); Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…