Átólzéig Magyarország étele 2022: Középdöntőn választották ki a legjobb tizenkettőt Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2022-02-01 15 perc átlagos olvasási idő 0 925 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével, ötödik alkalommal hirdette meg a „Magyarország étele” nevű, élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt, melynek középdöntőjére január 29-én került sor.A versenyre várták a világ minden tájáról (kiemelten a történelmi Magyarország területéről, és a diaszpórából) a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését.A „Talpra magyar!” szlogen lett a Magyarország Étele 2022 szakácsverseny témája <kapcsolódva ezzel is a Petőfi emlékévhez>, melyre november 19-ig lehet nevezni. A nevezési határidő lezárásáig 31 csapat adott le érvényes nevezését.Az ötödik alkalommal megszervezett országos szakácsversenyt, amely az elmúlt években fontos szakmai eseménnyé nőtte ki magát, ma már nemzetegyesítő szerepe is van, ráadásul az idei év nemcsak közelebb hozza a gasztronómiát a költészethez, de kreativitásra is ösztönzi a rutinos séfeket. Nekünk pedig bemutatja, hogy hogyan lehet magyar identitása vagy Petőfis karaktere egy ételnek. Azaz a Nemzeti identitásunk vagy Petőfiről alkotott emlékeink így talán az ételek nyelvére is lefordíthatók.A verseny rendezői olyan, maximum négy elemből (pl. hús, köret, mártás, ragu, stb.) álló innovatív, de populáris új étel(ek) nevezését várták, mely alkalmas lehet arra, hogy a „Magyarország étele 2022” címet elnyerje. Az étel megalkotása során, fontos szempont, hogy a tradícióra, a regionális hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is feleljen meg az új magyar étel. A nevezett ételnek minden esetben főfogásnak kellett lennie, és a készítés során fel kellett használni a kötelezően előírt alapanyagokat, valamint az egyik elemnek kötelezően ragu-, vagy mártás jellegűnek kellett lennie. A verseny során kötelezően használandó alapanyagok:ENÁR számmal rendelkező szürkemarha húsa Naszálytej Zrt. Tarka vaj,valamint egy bármely Magyarországról származó ÖKO és/vagy hazai védjegyes termék,Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnökeelmondta:Ahhoz, hogy a kultúránkat megőrizzük, ahhoz kell, hogy magyar szürkeállományra épülő hazai kezdeményezéseket hívjunk életre, mert, ha más nemzetek konyháit önként a sajátunk elé helyezzük, abban a pillanatban már csak másodikak lehetünk, ezen felül megszűnik az identitásunk, a múltunk, a gyökerünk, végül pedig nem lesz mit átörökíteni az utókor számára. Sokan éppen azt kérdőjelezik meg, hogy milyen most-, illetve, hogy létezik-e egyáltalán-, ezért kezdtünk azzal el foglalkozni, hogy milyen lesz a jövő magyar konyhája?Ferencz Attila, a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének alelnöke elmondta, hogy a verseny egyik előírása alapján a szürkemarhából készültek az ételek. Mert a pörkölt és a gulyás mellett mást is szeretnének látni az asztalon, olyan ételt, amely könnyen elkészíthető és alacsony alapanyag igényű. Ehhez volt hatalmas segítség a Magyarország étele szakácsverseny.Kaltenecker Endre beszédében a szürkemarha hús ENAR számmal történő igazolásáról, és a nyomon követhetőségének jelentőségéről beszélt.Végül az eredményhirdetés következett:Hidegkonyhai verseny:A Magyar Szürke szarvasmarhát tenyésztők egyesülete és az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete közös szervezésében megvalósuló szakácsversenyen, olyan hidegkonyhai készítményt kellett elkészíteniük, melyben felhasználták a szürkemarha húsát. Az eredmény a következő lett:I. A puszta rémeiII. HegylakókIII. SzM EgyletIV. ÍzmesterekV. Most, vagy sohaVI. VincentMagyarország étele 2022. A mostani forduló azért is volt különleges, mert itt került kiválasztásra a döntőbe jutó 12 csapat, melyet további 2 tartalékos csapat követ. A szervezők a kiválasztási folyamatot is rendkívül innovatívra szabták, hiszen a zsűri, a versenyző csapatok által került delegálásra, így a szervezőknek semmiféle beleszólása nem volt a pontszámok kiosztásába. Döntőbe jutott ételek a következők:A Magyar puszta ízeA puszta télenA természet vadvirágaFüstbement marhaságHírös Ér(z)tékHortobágy ízeiKunsági tüzes szürkeKurta kocsma ételeRónára halovány ködök…Rónasági tuloknyak pecsenyeTradíció, generációkra hangolvaZoltán 9 SzürkéjeTartalékosok:Alföld kincseJános vitéz kedvenceA verseny a döntővel folytatódik, ahol már az is eldől majd, hogy mely étel lesz Magyarország étele 2022. cím birtokosa.A részletes versenykiírás a www.magyarorszagetele.hu oldalon olvasható.A verseny fővédnökei: Dr. Semjén Zsolt – Miniszterelnök-helyettesDr. Pásztor István – Vajdasági Magyar Szövetség elnökeDr. Nagy Elek – Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnökeDr. Nagy István – AgrárminiszterBuhajla József, Magyarország korábbi Ungvár főkonzulja, rendkívüli és meghatalmazott nagykövetDr. Rétvári Bence – Emberi Erőforrások Minisztérimának (EMMI) Parlamenti államtitkáraTessely Zoltán, Miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselőHorváth Vilmos – Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alelnök https://youtube.com/watch?v=EL0L1mIkrqU%3Ffeature%3Doembed%26wmode%3Dtransparent Magyarország étele 2022. szakmai zsűritagjai a következők:Varga Károly Zsűrielnök – A 48 étterem és a Kígyósi csárda konyhafőnöke. Többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt birtokosa.Endrédi Zsolt – Mesterszakács. az art’otel Budapest konyhafőnökeJuhász Attila – Executive Chef, Lifestyle Hotel Mátra, MátraházaKovács Sándor – Executive Chef, Bagatell étterem, KecskemétOláh Zoltán – Castellum hotel Hollókő konyhafőnökeNémeth László – Executive Chef, T. Nagy Tamás Kft., BudapestVarga Gergely – Mesterszakács, szakoktató, a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély konyhafőnökeA 2022-es tányér a Róna:A „Magyarország étele 2022” szakácsverseny hivatalos, 32 cm-es tányérja az egyedi logóval ellátott „Róna” névre hallgató termék lett. Ezen Petőfi Sándor arcképe mellett, a versenykiírásban kötelező elemként feltüntetett szürkemarha is szerepel, valamint a Kiskunságra jellemző gyógynövények is megjelennek azon. A verseny döntőjébe jutott csapatoknak az Alföld Porcelán Edénygyár Zrt. által készített, a verseny hivatalos tányérjának számító és egyedi mintával ellátott, sorszámozott „Róna” fantázianevű tányért kell használni.A Magyarország étele projekthez támogatóként csatlakozott:Alföld Porcelán Edénygyár Zrt.Naszálytej Zrt. – Tarka termékcsaládBonduelle Food serviceUpfield ProfessionalMSZTE KftMagyar Szürke Szarvasmarhát tenyésztők egyesületeOldalas magazinFriedmann KftNika CafeNapkin MagyarországCsom2001 Kft.DamSteelPro KecskemétDuniLa Verde gyümölcslevekNők VilágaA Magyarország étele projekthez együttműködő szakmai partnerként csatlakozott:Agrárminisztérium (AM)Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK)Biokontroll Hungária Kft.Biokultúra szövetségEgészséges Táplálkozásért Egyesület (ETE)Liszt Ferenc Általános Iskola
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Növényi italok vendéglátós felhasználásra A tej kiváltására alkalmas saját márkás növényi italokat fejlesztett a METRO. A METRO Chef …
XXI. Séfbál a Hotel Benczúrban 2019. február 9-én szombaton került megrendezésre, a XXI. Séfbál az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete …