Főoldal Hírek Átólzéig Magyarország étele 2022: Középdöntőn választották ki a legjobb tizenkettőt

Magyarország étele 2022: Középdöntőn választották ki a legjobb tizenkettőt

15 perc átlagos olvasási idő
0
874
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével, ötödik alkalommal hirdette meg a „Magyarország étele” nevű, élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt, melynek középdöntőjére január 29-én került sor.

A versenyre várták a világ minden tájáról (kiemelten a történelmi Magyarország területéről, és a diaszpórából) a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését.

A „Talpra magyar!” szlogen lett a Magyarország Étele 2022 szakácsverseny témája <kapcsolódva ezzel is a Petőfi emlékévhez>, melyre november 19-ig lehet nevezni. A nevezési határidő lezárásáig 31 csapat adott le érvényes nevezését.

Az ötödik alkalommal megszervezett országos szakácsversenyt, amely az elmúlt években fontos szakmai eseménnyé nőtte ki magát, ma már nemzetegyesítő szerepe is van, ráadásul az idei év nemcsak közelebb hozza a gasztronómiát a költészethez, de kreativitásra is ösztönzi a rutinos séfeket. Nekünk pedig bemutatja, hogy hogyan lehet magyar identitása vagy Petőfis karaktere egy ételnek. Azaz a Nemzeti identitásunk vagy Petőfiről alkotott emlékeink így talán az ételek nyelvére is lefordíthatók.

A verseny rendezői olyan, maximum négy elemből (pl. hús, köret, mártás, ragu, stb.) álló innovatív, de populáris új étel(ek) nevezését várták, mely alkalmas lehet arra, hogy a „Magyarország étele 2022” címet elnyerje. Az étel megalkotása során, fontos szempont, hogy a tradícióra, a regionális hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is feleljen meg az új magyar étel. A nevezett ételnek minden esetben főfogásnak kellett lennie, és a készítés során fel kellett használni a kötelezően előírt alapanyagokat, valamint az egyik elemnek kötelezően ragu-, vagy mártás jellegűnek kellett lennie.

A verseny során kötelezően használandó alapanyagok:

  • ENÁR számmal rendelkező szürkemarha hús
  • a Naszálytej Zrt. Tarka vaj,
  • valamint egy bármely Magyarországról származó ÖKO és/vagy hazai védjegyes termék,

Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnökeelmondta:

Ahhoz, hogy a kultúránkat megőrizzük, ahhoz kell, hogy magyar szürkeállományra épülő hazai kezdeményezéseket hívjunk életre, mert,

ha más nemzetek konyháit önként a sajátunk elé helyezzük, abban a pillanatban már csak másodikak lehetünk, ezen felül megszűnik az identitásunk, a múltunk, a gyökerünk, végül pedig nem lesz mit átörökíteni az utókor számára.

Sokan éppen azt kérdőjelezik meg, hogy milyen most-, illetve, hogy létezik-e egyáltalán-, ezért kezdtünk azzal el foglalkozni, hogy milyen lesz a jövő magyar konyhája?

Ferencz Attila, a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének alelnöke elmondta, hogy a verseny egyik előírása alapján a szürkemarhából készültek az ételek. Mert

a pörkölt és a gulyás mellett mást is szeretnének látni az asztalon, olyan ételt, amely könnyen elkészíthető és alacsony alapanyag igényű. Ehhez volt hatalmas segítség a Magyarország étele szakácsverseny.

Kaltenecker Endre beszédében a szürkemarha hús ENAR számmal történő igazolásáról, és a nyomon követhetőségének jelentőségéről beszélt.

Végül az eredményhirdetés következett:

Hidegkonyhai verseny:

A Magyar Szürke szarvasmarhát tenyésztők egyesülete és az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete közös szervezésében megvalósuló szakácsversenyen, olyan hidegkonyhai készítményt kellett elkészíteniük, melyben felhasználták a szürkemarha húsát. Az eredmény a következő lett:

  • I. A puszta rémei
  • II. Hegylakók
  • III. SzM Egylet
  • IV. Ízmesterek
  • V. Most, vagy soha
  • VI. Vincent

Magyarország étele 2022.

A mostani forduló azért is volt különleges, mert itt került kiválasztásra a döntőbe jutó 12 csapat, melyet további 2 tartalékos csapat követ. A szervezők a kiválasztási folyamatot is rendkívül innovatívra szabták, hiszen a zsűri, a versenyző csapatok által került delegálásra, így a szervezőknek semmiféle beleszólása nem volt a pontszámok kiosztásába. Döntőbe jutott ételek a következők:

  • A Magyar puszta íze
  • A puszta télen
  • A természet vadvirága
  • Füstbement marhaság
  • Hírös Ér(z)ték
  • Hortobágy ízei
  • Kunsági tüzes szürke
  • Kurta kocsma étele
  • Rónára halovány ködök…
  • Rónasági tuloknyak pecsenye
  • Tradíció, generációkra hangolva
  • Zoltán 9 Szürkéje

Tartalékosok:

  • Alföld kincse
  • János vitéz kedvence

A verseny a döntővel folytatódik, ahol már az is eldől majd, hogy mely étel lesz Magyarország étele 2022. cím birtokosa.

A részletes versenykiírás a www.magyarorszagetele.hu oldalon olvasható.

A verseny fővédnökei:   

  • Dr. Semjén Zsolt – Miniszterelnök-helyettes
  • Dr. Pásztor István – Vajdasági Magyar Szövetség elnöke
  • Dr. Nagy Elek – Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
  • Dr. Nagy István – Agrárminiszter
  • Buhajla József, Magyarország korábbi Ungvár főkonzulja, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet
  • Dr. Rétvári Bence – Emberi Erőforrások Minisztérimának (EMMI) Parlamenti államtitkára
  • Tessely Zoltán, Miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő
  • Horváth Vilmos – Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alelnök
https://youtube.com/watch?v=EL0L1mIkrqU%3Ffeature%3Doembed%26wmode%3Dtransparent

Magyarország étele 2022.  szakmai zsűritagjai a következők:

  • Varga Károly Zsűrielnök – A 48 étterem és a Kígyósi csárda konyhafőnöke. Többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt birtokosa.
  • Endrédi Zsolt – Mesterszakács. az art’otel Budapest konyhafőnöke
  • Juhász Attila – Executive Chef, Lifestyle Hotel Mátra, Mátraháza
  • Kovács Sándor – Executive Chef, Bagatell étterem, Kecskemét
  • Oláh Zoltán – Castellum hotel Hollókő konyhafőnöke
  • Németh László – Executive Chef, T. Nagy Tamás Kft., Budapest
  • Varga Gergely – Mesterszakács, szakoktató, a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély konyhafőnöke

A 2022-es tányér a Róna:

A „Magyarország étele 2022” szakácsverseny hivatalos, 32 cm-es tányérja az egyedi logóval ellátott „Róna” névre hallgató termék lett. Ezen Petőfi Sándor arcképe mellett, a versenykiírásban kötelező elemként feltüntetett szürkemarha is szerepel, valamint a Kiskunságra jellemző gyógynövények is megjelennek azon. A verseny döntőjébe jutott csapatoknak az Alföld Porcelán Edénygyár Zrt. által készített, a verseny hivatalos tányérjának számító és egyedi mintával ellátott, sorszámozott „Róna” fantázianevű tányért kell használni.

A Magyarország étele projekthez támogatóként csatlakozott:

  • Alföld Porcelán Edénygyár Zrt.
  • Naszálytej Zrt. – Tarka termékcsalád
  • Bonduelle Food service
  • Upfield Professional
  • MSZTE Kft
  • Magyar Szürke Szarvasmarhát tenyésztők egyesülete
  • Oldalas magazin
  • Friedmann Kft
  • Nika Cafe
  • Napkin Magyarország
  • Csom2001 Kft.
  • DamSteelPro Kecskemét
  • Duni
  • La Verde gyümölcslevek
  • Nők Világa

A Magyarország étele projekthez együttműködő szakmai partnerként csatlakozott:

  • Agrárminisztérium (AM)
  • Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)
  • Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK)
  • Biokontroll Hungária Kft.
  • Biokultúra szövetség
  • Egészséges Táplálkozásért Egyesület (ETE)
  • Liszt Ferenc Általános Iskola
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Borsmenta – a gyógynövények királynője

Gödöllő, 2024. február 22. – A mentafajokat több mint kétezer éve használja az emberiség. …