Főoldal Hírek Kultúra Magyar Örökség díjat nyert a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert

Magyar Örökség díjat nyert a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,109
 ehaccp_topbanner3.jpg

Magyarország legjelentősebb élőnövény-gyűjteménye az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézet vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertje. A több mint 180 éves, műemlék- és természetvédelem alatt álló létesítmény immár azok közé az intézmények közé tartozik, amelyek együttesen alkotják a magyarság „láthatatlan szellemi múzeumát” – írja közleményében az MTA.

A Magyar Tudományos Akadémia Székházában rendezett ünnepi díjátadón Vida Gábor, az MTA rendes tagja méltatta a Nemzeti Botanikus Kertnek, Magyarország legjelentősebb élőnövény-gyűjteményének jelentőségét, amely a világ, azon belül hazánk flórájának őrzője és bemutatója.

Az akadémikus felidézte Vigyázó Sándor alakját, aki teljes vagyonát a magyar nemzeti kultúra szolgálatába kívánta állítani. Halála után fia, az 1928-ban elhunyt Vigyázó Ferenc is hasonló nemes célokat tűzött ki maga elé. A család roppant értékű vagyonát, teljes könyvtárát, értékes műtárgyakat, kastélyokat, városi palotákat, sok ezer kataszteri hold földet, így a vácrátóti kastélykertet – hazánk fajokban leggazdagabb tudományos élőnövény-gyűjteményét – is a Magyar Tudományos Akadémiára hagyományozta.

A botanikus kertek és tudományos élőnövény-gyűjteményeik szerepe világszerte rendkívüli módon felértékelődött. Ennek elsődleges oka, hogy az emberi beavatkozás közvetlen és közvetett hatásai következtében az élőhelyek példátlan gyorsasággal pusztulnak. Vannak olyan fajok, amelyek mára természetes élőhelyükön már nem, csak bizonyos botanikus kertekben találhatók meg.

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert nemcsak a tudományos kutatás helyszíne, hanem a tudományos ismeretterjesztésé és a természetszerető közönség kikapcsolódásáé is. Egész évben változatos programokkal – egyebek mellett térképes vezetőlapos sétával és gyermekfoglalkozásokkal – várják az érdeklődőket – áll a közleményben.

 

MTA/OPH Kép: Nemzeti Botanikus Kert

Summary
0 %
Felhasználói értékelés : 0 (0 Szavazat)
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Kultúra

Cikk ajánló

Magyarország étele 2023 elődöntő, egy titkos összetevővel

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étel…