Főoldal Hírek Csőposta Csillag Richárd képviseli hazánkat az ifjúsági szakács világbajnokságon

Csillag Richárd képviseli hazánkat az ifjúsági szakács világbajnokságon

7 perc átlagos olvasási idő
0
59
 ehaccp_topbanner3.jpg

Csillag Richárd, a Lokal47 (Kéthely, Kristinus Borbirtok) fiatal séfje képviselheti hazánkat október 7-én a Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2022 Mexikóban, Mexikóvárosban megrendezésre kerülő ifjúsági szakács világbajnokságon. A nemzetközi megmérettetés nemzeti döntőjét 2022. május 3-án rendezte meg 27. alkalommal a magyar Chaine Egyesület a METRO Gasztroakadémián.

A versenyzőknek nem egy előre kitalált és jól begyakorolt menüsort, hanem nehezítésképpen a verseny kezdetén ismertetett meglepetéskosár – black box – alapanyagaiból kellett 3 óra alatt, 3 főre, egy 3 fogásból álló menüsort (előétel, főétel, desszert) elkészíteniük.

A versenyhez a helyszínen kapott friss alapanyagokat a horeca szektor megbízható partnereként az eseményt hosszú évek óta támogató METRO biztosította. A hozzávalók közül az idei évben a meglepetéskosárból fácánt, vöröstonhal filét, avokádót, jalapeno paprikát, koriandert, lime-ot, kukoricát és érett mangót kellett kötelezően használniuk az ifjú séfeknek az általuk eltervezett 3 fogás (előtel, főétel, desszert) elkészítéséhez. A megálmodott ínyencfogásokhoz az egyéb friss alapanyagokat a fiatal séfek a budaörsi METRO zöldség-gyümölcs osztályán helyben, maguk válogatták össze. Az ételek elkészítéséhez a Thermomix készülékeket a Minikonyha Kft. biztosította.

A verseny technikai igazgatója:

 • Kovács Lázár (Lázár Chef), aki kóstoló zsűritagként és a magyar versenyző felkészítőjeként maga is részt fog venni a mexikói világbajnokságon.

A konyhai zsűri tagjai:

 • Barka Áron,
 • Sándor Dénes

A kóstoló zsűri tagjai:

 • Pintér Katalin (Chaine Egyesület elnöke),
 • Ádám Csaba,
 • Bicsár Attila,
 • Pesti István,
 • Segal Viktor

A konyhai zsűrizés szempontjai: főzési technika, alapanyagok gazdaságos felhasználása, tisztaság, időtakarékosság. A kóstoló zsűrizés szempontjai: ízhatás, megjelenés-tálalás, eredetiség. A zsűri azt is értékelte, hogy az adott termékek mennyiségével hogyan gazdálkodtak a versenyzők.

Jeunes Chefs Rôtisseurs Szakácsverseny 2022. évi dobogósai:

1. helyezett: Csillag Richárd, a Lokal47 ifjú szakácsa, aki képviseli Magyarországot a 2022. október 7-én Mexikóban megrendezésre kerülő világbajnokságon.

A győztes menüsor:
 • Előétel: Tormás spárga saláta, avokádó pép, tonhal
 • Főétel: Sült fácán, hagymakrémmel töltött saláta, chilis kukorica
 • Desszert: Mangó mille-feuille

2. helyezett: Huang Baoshan, Kert Bisztro

3. helyezett: Tóth Gergő, Vakvarjú Csónakház Étterem

A versenyzőket az oklevelek mellett a Világszervezet Párizsi Központjából érkezett díszes medálokkal és az Extrametál cég közvetítésével Wüsthof késkészlettel jutalmazták.

A zsűri külön dicséretben részesítette a dobogósokat, tekintettel arra, hogy az elmúlt évek versenyeinek a legszínvonalasabb desszertjeit készítették el, a cukrász pályán is kiemelkedő teljesítményt nyújtva, továbbá a konyhai munkájuk is kiemelkedő volt.

Érdemes követni az ambiciózus fiatal séfek pályafutását, hiszen a Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition nem egyszer bizonyult már a Bocuse d’Or előszobájának.

Gratulálunk a versenyzőknek!

Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

Áprilisban 9,5 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest

Áprilisban 9,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz viszonyítva. L…