Főoldal Hírek Utazás Londoni elemzők: a turizmus négyszer annyit veszíthet, mint a 2001-es terrortámadások után

Londoni elemzők: a turizmus négyszer annyit veszíthet, mint a 2001-es terrortámadások után

6 perc átlagos olvasási idő
0
555
 ehaccp_topbanner3.jpg

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

London, 2020. március 13., péntek (MTI) – Az új típusú koronavírus terjedése csaknem négyszer akkora forgalomkiesést okozhat a turizmusnak, mint a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások, így több ezer milliárd dolláros veszteséget okozhat – áll az egyik vezető londoni makrogazdasági elemzőház pénteken ismertetett tanulmányában.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) felidézte, hogy az idegenforgalom globális szinten 7,4 százalékkal esett vissza a 2001-es merényletek utáni két évben.


A ház közölte: modellszámításai azt mutatják, hogy a járvány miatt az idei második negyedévben a globális turistaforgalom valószínűleg 50 százalékkal, a turisztikai főszezon szempontjából kritikus harmadik negyedévben már kisebb mértékben, 30 százalékkal, a negyedik negyedévben 10 százalékkal csökken éves összevetésben.


A CEBR 2021 első negyedére jósolja a helyzet normalizálódását az idegenforgalomban.


A cég számításai szerint mindez azt jelenti, hogy 2020 egészében 28 százalékkal eshet vissza a globális turizmus, és az ebből eredő világgazdasági veszteség megközelítheti a 2500 milliárd dollárt; ez a globális hazai össztermék (GDP) 2,8 százaléka.


A CEBR szerint ez nem jelenti szükségszerűen azt, hogy a globális GDP-érték ennyivel csökken az idén, mivel a turizmusra szánt, de el nem költött pénzeket másra is lehet fordítani, ugyanakkor a járvány a világgazdaság más szektoraiban is károkat okoz.


A globális turisztikai üzletág a világgazdasági szintű éves hazai össztermék 10,8 százalékát állítja elő – ez 8800 milliárd dollár szolgáltatási érték, és a teljes globális alkalmazotti állományon belül is körülbelül ennyi a turizmus részaránya – áll a CEBR pénteki londoni tanulmányában.


A ház adatai szerint az európai repülőterek utasforgalma február végén – vagyis még azelőtt, hogy Donald Trump amerikai elnök 30 napra megtiltotta az EU schengeni övezetéből a beutazást az Egyesült Államokba – hozzávetőleg 40 százalékkal volt alacsonyabb az ilyenkor szokásosnál, és nagyjából hasonló mértékű volt a visszaesés Ázsiában.


A koronavírus okozta járvány eddigi legnagyobb áldozata a brit utazási szektorban a Flybe regionális légitársaság, amely március 5-én csődöt jelentett és azonnali hatállyal beszüntette működését.


A Flybe évek óta pénzügyi nehézségekkel küszködött, utasforgalma azonban a Covid-19 betegség terjedése miatt a csőd előtti hetekben meredeken visszaesett, ami tetézte a cég amúgy is jelentős finanszírozási problémáit. A Flybe 2300 alkalmazottat foglalkoztatott és 119 repülőgépe volt.

MTI/Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Utazás

Cikk ajánló

Saját kriptovalutát indított egy osztrák szendvicsező

Tokenekkel lehet fizetni az LAMEA Sandwich Corner éttermeibenA komoly üzleti befektetés me…