Főoldal Hírek Utazás Londoni elemzők: a turizmus négyszer annyit veszíthet, mint a 2001-es terrortámadások után

Londoni elemzők: a turizmus négyszer annyit veszíthet, mint a 2001-es terrortámadások után

6 perc átlagos olvasási idő
0
619
 ehaccp_topbanner3.jpg

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

London, 2020. március 13., péntek (MTI) – Az új típusú koronavírus terjedése csaknem négyszer akkora forgalomkiesést okozhat a turizmusnak, mint a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások, így több ezer milliárd dolláros veszteséget okozhat – áll az egyik vezető londoni makrogazdasági elemzőház pénteken ismertetett tanulmányában.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) felidézte, hogy az idegenforgalom globális szinten 7,4 százalékkal esett vissza a 2001-es merényletek utáni két évben.


A ház közölte: modellszámításai azt mutatják, hogy a járvány miatt az idei második negyedévben a globális turistaforgalom valószínűleg 50 százalékkal, a turisztikai főszezon szempontjából kritikus harmadik negyedévben már kisebb mértékben, 30 százalékkal, a negyedik negyedévben 10 százalékkal csökken éves összevetésben.


A CEBR 2021 első negyedére jósolja a helyzet normalizálódását az idegenforgalomban.


A cég számításai szerint mindez azt jelenti, hogy 2020 egészében 28 százalékkal eshet vissza a globális turizmus, és az ebből eredő világgazdasági veszteség megközelítheti a 2500 milliárd dollárt; ez a globális hazai össztermék (GDP) 2,8 százaléka.


A CEBR szerint ez nem jelenti szükségszerűen azt, hogy a globális GDP-érték ennyivel csökken az idén, mivel a turizmusra szánt, de el nem költött pénzeket másra is lehet fordítani, ugyanakkor a járvány a világgazdaság más szektoraiban is károkat okoz.


A globális turisztikai üzletág a világgazdasági szintű éves hazai össztermék 10,8 százalékát állítja elő – ez 8800 milliárd dollár szolgáltatási érték, és a teljes globális alkalmazotti állományon belül is körülbelül ennyi a turizmus részaránya – áll a CEBR pénteki londoni tanulmányában.


A ház adatai szerint az európai repülőterek utasforgalma február végén – vagyis még azelőtt, hogy Donald Trump amerikai elnök 30 napra megtiltotta az EU schengeni övezetéből a beutazást az Egyesült Államokba – hozzávetőleg 40 százalékkal volt alacsonyabb az ilyenkor szokásosnál, és nagyjából hasonló mértékű volt a visszaesés Ázsiában.


A koronavírus okozta járvány eddigi legnagyobb áldozata a brit utazási szektorban a Flybe regionális légitársaság, amely március 5-én csődöt jelentett és azonnali hatállyal beszüntette működését.


A Flybe évek óta pénzügyi nehézségekkel küszködött, utasforgalma azonban a Covid-19 betegség terjedése miatt a csőd előtti hetekben meredeken visszaesett, ami tetézte a cég amúgy is jelentős finanszírozási problémáit. A Flybe 2300 alkalmazottat foglalkoztatott és 119 repülőgépe volt.

MTI/Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Utazás

Cikk ajánló

Együtt ünneplik idén Debrecenben a város és a költészet napját, valamint a Függetlenségi nyilatkozat évfordulóját

Hármas ünnepre készülnek Debrecenben: április közepén első alkalommal együtt ünneplik meg …