Főoldal Hírek Kultúra A világ legnagyobb huszárszobra áll majd Pákozdon

A világ legnagyobb huszárszobra áll majd Pákozdon

12 perc átlagos olvasási idő
0
1,711
 ehaccp_topbanner3.jpg

Miska huszár egy hatalmas méretű, 12 és fél méter magas szobornak a neve. Gyakorlatilag Guinness-rekord, hiszen a világ legnagyobb huszárszobra lesz Pákozdon. Honnan származik a neve? Mit jelképez? Ezekre a kérdésekre adott választ rádiónknak állandó vendégünk, Szeles Péter tanár úr.

 

Már a méretével is kifejezi azt, ami tulajdonképpen a lényege: a huszár mint katonai fegyvernem magyar találmány, és ezt nagyon kevesen tudják a világon. A hungarikumnak számító huszárság tagjai szerte a világban létrehozták a könnyűlovasságnak ezt a sajátos változatát, amely nagyon gyors katonai műveletek végrehajtására volt alkalmas. A pákozdi csatában a huszárok jelentős szerepet töltöttek be, ők szorították vissza a Jellasics seregét, s ezzel hozzájárultak a győzelemhez. Ez az a konkrét történelmi esemény, ahol a magyar katonaság először aratott diadalt. A pákozdi csata Mihály napján volt, s ez a szobor a pákozdi csata emléke lesz, így adott a név. Emellett a huszárságnak, a magyar fegyvernemnek lesz a szimbóluma.

 

A szobor gondolatának megszületésével kapcsolatban Szeles Péter elmesélte, hogy Vlaszák Mihály, a Metalloglobusz Fémöntő Kft. tulajdonosaként elhatározta, hogy kiönteti a világ legnagyobb ólomkatonáját. El is készült az egyméteres ólomkatona, majd Rohonczi István szobrászművésszel együtt mertek nagyot álmodni, és megcélozták egy kanadai tíz méter magas játék katona Guinness-rekordjának a megdöntését. Lelkes csapat állt össze a megvalósításhoz, s közülük mindenképp meg kell említeni a pákozdi polgármestert, Takács Jánost, illetve Görög Istvánt, a Pákozdi Katonai Emlékpart vezetőjét. A Vlaszák–Rohonczi–Takács–Görög-négyesnek köszönhető, hogy a vízióból valóság lett.

 

 
OPH

 

Rohonczi István alkotása kifejező, erőteljes, ugyanakkor nagyon nyugodt erőt sugárzó szobor. Nem szokványos megjelenítése a huszárnak, hiszen általában karddal vagy lóval ábrázolják őket. Miska Pákozd és a huszárság jelképeként egy büszke huszár, aki egy földig érő győzelmi zászlót tart a kezében, a másik kezét a kardján nyugtatja, és készen áll a harcra. A helyszínválasztás is nagyon tudatos, azon a dombon áll, ahol a történetírók szerint Jellasics sátra volt. A megvalósítás érdekében nagyon sok közreműködő pénz nélkül, pusztán lelkesedésből tette a dolgát. A talapzat lépcsőfokaiba lesz beleöntve azoknak a neve, akik segítették a szobor megszületését.

 

Pákozd számára sok lehetőséget rejt az alkotás felállítása. A katonai emlékpark vezetője, Görög István tervbe vette egy Miska-próba megteremtését a gyerekeknek, fiataloknak, de a magukat kipróbálni akaró felnőtteknek is komoly lehetőségeket fog jelenteni ez a kihívás. Évente kétszer reflektorfénybe kerül majd mind a település, mind a szobor. Szeptember 29-én a pákozdi csatára emlékezve, illetve tavasszal a szoboravatás tiszteletére egy-egy nagy rendezvényt terveznek, huszártalálkozóval színesítve, és a huszárvirtust, a csatákat elevenítenék fel. Miska több mint egy szobor. A jövő generáció számára tovább kell adni az ismereteket, hogy büszkék lehessenek arra, hogy a huszárságot a magyarok találták ki. Ennek érdekében a tervezők már javában dolgoznak egy kifestőfüzeten, amely bemutatja majd a gyerekeknek a magyar huszárezredeket. Készül egy mesekönyv is Miska huszárhoz kapcsolódó történetekkel. Aki Miska huszár rézkardját megsimogatja, az örökre bátor lesz, és ezt a legendát ápolni kell.

 

Szeles Péternek többszörös személyes kötődése van ehhez a jó ügyhöz: megérintette Miska huszár és a szobor az eszmeisége, ugyanis édesapja hivatásos katona volt. Tanárként látja a felnövekvő generáció hiányos ismereteit, felfogását, értékrendjét. Ugyanakkor gyűjti a kardokat, s büszke egyik diákjától kapott huszárkardjára, amelybe a neve van gravírozva.

 

OPH Kép: OPH

  • Huszáros hétvége lesz a Skanzenben

    Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepén ismét huszárokkal népesül be a szentendr…
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Kultúra

Cikk ajánló

Magyarország étele 2023 elődöntő, egy titkos összetevővel

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étel…