Főoldal Hírek Átólzéig Kockázatos a túl sok antibiotikum

Kockázatos a túl sok antibiotikum

4 perc átlagos olvasási idő
0
1,094
 ehaccp_topbanner3.jpg

Kockázatos a túl sok antibiotikum

 

Itthon nem túlzó a fogyasztás, de vannak olyan baktériumok, amelyek 99%-ban rezisztensek. Hatalmas különbségek vannak Európában az antibiotikumok felhasználásában: Franciaországban például csaknem háromszor annyit szednek az emberek, mint Hollandiában.

Magyarországon az európai átlagnál kevesebb antibiotikum fogy a humán gyógyításban – derült ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) és két másik hivatal közös jelentéséből.

Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója szerint nemzetközi összehasonlításban nem túlzó a hazai antibiotikum-fogyasztás, mégis óva int attól, hogy körültekintés nélkül vegyünk be antibiotikumokat.

– Meghűléses, megfázásos betegségeket vírusok okoznak, ilyenkor felesleges, drága, de akár káros is lehet az antibiotikum – mondta a főigazgató. Azt ő is elismerte: ha a beteg nagyon ragaszkodik egy-egy készítményhez, az orvosok egy része felírja a gyógyszert, sokan pedig a korábbról megmaradt antibiotikumokhoz nyúlnak.

A legfontosabb, tanácsolta Balogh Sándor, hogy addig szedjük az antibiotikumot, ameddig az orvos előírta, még ha jobban is érezzük magunkat. Ha hamarabb abbahagyjuk, akkor a megmaradó baktériumok újra felszaporodhatnak, ráadásul jobban ellenállnak a kezelésnek.

Ez az ellenálló képesség, az antibiotikum-rezisztencia szakértők szerint komoly kockázatot jelent az egészségügyi ellátásban.

A rezisztencia igen széles skálán mozog. A legutóbbi adatok szerint Magyarországon van olyan kórokozó, amely egy bizonyos készítménnyel szemben kevesebb mint egyszázalékos arányban rezisztens, de akad olyan baktérium-gyógyszer kombináció is, amelynél 99,5 százalékos a hazai mutató. Igaz, utóbbi esetben egész Európában nagyon rossz a helyzet, a legjobb rezisztenciaérték is 70 százalékos.

40 százalék Európában azoknak az aránya, akik tévesen hiszik, hogy az antibiotikumok segítenek a megfázás és az influenza legyőzésében.

OrientPressHírügynökség/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Magyarország étele 2023 elődöntő, egy titkos összetevővel

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étel…