Főoldal Hírek Színes Együtt ünneplik idén Debrecenben a város és a költészet napját, valamint a Függetlenségi nyilatkozat évfordulóját

Együtt ünneplik idén Debrecenben a város és a költészet napját, valamint a Függetlenségi nyilatkozat évfordulóját

5 perc átlagos olvasási idő
0
74
 ehaccp_topbanner3.jpg

Hármas ünnepre készülnek Debrecenben: április közepén első alkalommal együtt ünneplik meg a város és a költészet napját, valamint a Függetlenségi nyilatkozat évfordulóját – jelezték a szervezők pénteken sajtótájékoztatón.

    Puskás István (Fidesz-KDNP) kultúráért felelős alpolgármester emlékeztetett arra, hogy április 11-én van a város napja és a költészet ünnepe, és április 14-én lesz 175 éve annak, hogy a Habsburg-ház trónfosztását kimondó Függetlenségi nyilatkozatot kihirdették a debreceni Református Nagytemplomban.


    A hármas ünnep a város, a kulturális intézmények és a református egyház példaértékű együttműködésével valósul meg, s azokban a napokban csaknem száz rendezvényre várják az érdeklődőket – tette hozzá az alpolgármester.


    Puskás István reményét fejezte ki, hogy az identitáserősítő együttműködés nem egyszeri alkalom lesz, hanem hagyományt teremtve irányítják rá a figyelmet Debrecennek a magyar irodalomban, a közéletben és a nemzeti történelemben betöltött meghatározó szerepére.


    Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), a hajdú-bihari közgyűlés elnöke jelezte: a vármegye önkormányzata a Református Nagytemplom fényfestésével járul hozzá az ünnep színesebbé tételéhez. A költészet napjához kapcsolódóan pedig Hajdúbagoson Kárpát-medencei vers- és prózamondó versenyt rendeznek kilenc határon túli területről és tizenkét hajdú-bihari iskolából érkező diákoknak.


    Oláh István, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség elnök-lelkipásztora a “nemzeti helytállás épületének”, a hitvallás helyének nevezte a Nagytemplomot. Mint mondta, ezt az üzenetet szeretnék átadni az évfordulókhoz kapcsolódó programokon.


    Szabó Tünde, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatóhelyettese elmondta, hogy a költészet napjához kapcsolódóan egyhetes programsorozattal várják az érdeklődőket, a Nagyerdőbe például verses-biciklis túrát szerveznek.


    Az idén gasztronómiai része is lesz az ünnepnek: a helyi éttermekben debreceni töltöttkáposztát kínálnak, a város napja és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére pedig április 11-én 1849 darab batyuban sült pároskolbászt kóstolhatnak meg az érdeklődők a Nagytemplom előtti Kossuth téren – jelezte Tóth Lajos, a Hajdúsági Gasztronómiai Klub alelnöke.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…