Főoldal Hírek Átólzéig Klasszikus szilvás gombóc

Klasszikus szilvás gombóc

3 perc átlagos olvasási idő
0
1,640
Oldalas magazin
 ehaccp_topbanner3.jpg

Klasszikus szilvás gombóc

 

Oldalas magazin

Hozzávalók (4 személyre):

 

  • 1,4 kg burgonya 
  • 60 dkg szilva magvaváló 
  • 40 dkg liszt 
  • 10 dkg zsír 
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg zsemlemorzsa 
  • só,
  • 1 kiskanál őrölt fahéj 
  • 18 dkg cukor

 

A közepes méretű krumplikat, mossuk meg, és főzzük meg. Közben mossuk meg a szilvát, és magozzuk ki. A megfőtt burgonyát, törjük át és tegyük egy gyúródeszkára. Ha langyosra hűlt, adjunk hozzá 10 dkg zsírt, 35 dkg lisztet, és egy csipet sót. Gyúrjuk alaposan össze.

2 dkg liszttel lisztezett deszkán nyújtsuk ki, kb. 5 mm vastagságúra a tésztát, és vágjuk fel 6×6 cm-es darabokra. Minden darab közepére egy szilvát tegyünk, ezt szórjuk meg egy csipet őrölt fahéjjal elkevert cukorral. Ezután formáljunk belőle gombócot.

Tegyünk fel egy edényben vizet, és ha felforrt tegyük bele a gombócokat. Miután a gombócok felemelkedtek a víz felszínére, még kb 4-5 percig főzzük.

Közben 10 dkg vajat hevítsünk egy edényben, és öntsük rá a zsemlemorzsát, a fahéjat, és a vaníliás cukrot. Pirítsuk világosbarnára a zsemlemorzsát, gyakran kevergessük! Ízlés szerint tehetünk még bele cukrot és fahéjat is. A gombócokat rázzuk össze a morzsával.

Tálaláskor szórjuk meg fahéjas porcukorral a gombócokat.

Így egy hagyományosnak mondható ételt készítettünk, amit tovább fokozhatunk azzal, hogy szilva helyett használhatunk sűrű szilvalekvárt, sárgabarackot, meggyet, de akár szőlőt is.

 

Jó étvágyat kívánunk!

 A recept az étteremben elérhető, megkóstolható. Cím: Nagy Fa-Tál Konyhája, 1052 Budapest Kígyó utca 4.

www.nagyfatal.hu

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Magyarország étele 2025 középdöntő: a gasztronómiánk kulturális örökségünk

A gasztronómia kulturális örökségünk, melyet kötelességünk megőrizni, majd átadni azt a jö…