Főoldal Hírek Átólzéig Klasszikus szilvás gombóc

Klasszikus szilvás gombóc

3 perc átlagos olvasási idő
0
1,202
Oldalas magazin
 ehaccp_topbanner3.jpg

Klasszikus szilvás gombóc

 

Oldalas magazin

Hozzávalók (4 személyre):

 

  • 1,4 kg burgonya 
  • 60 dkg szilva magvaváló 
  • 40 dkg liszt 
  • 10 dkg zsír 
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg zsemlemorzsa 
  • só,
  • 1 kiskanál őrölt fahéj 
  • 18 dkg cukor

 

A közepes méretű krumplikat, mossuk meg, és főzzük meg. Közben mossuk meg a szilvát, és magozzuk ki. A megfőtt burgonyát, törjük át és tegyük egy gyúródeszkára. Ha langyosra hűlt, adjunk hozzá 10 dkg zsírt, 35 dkg lisztet, és egy csipet sót. Gyúrjuk alaposan össze.

2 dkg liszttel lisztezett deszkán nyújtsuk ki, kb. 5 mm vastagságúra a tésztát, és vágjuk fel 6×6 cm-es darabokra. Minden darab közepére egy szilvát tegyünk, ezt szórjuk meg egy csipet őrölt fahéjjal elkevert cukorral. Ezután formáljunk belőle gombócot.

Tegyünk fel egy edényben vizet, és ha felforrt tegyük bele a gombócokat. Miután a gombócok felemelkedtek a víz felszínére, még kb 4-5 percig főzzük.

Közben 10 dkg vajat hevítsünk egy edényben, és öntsük rá a zsemlemorzsát, a fahéjat, és a vaníliás cukrot. Pirítsuk világosbarnára a zsemlemorzsát, gyakran kevergessük! Ízlés szerint tehetünk még bele cukrot és fahéjat is. A gombócokat rázzuk össze a morzsával.

Tálaláskor szórjuk meg fahéjas porcukorral a gombócokat.

Így egy hagyományosnak mondható ételt készítettünk, amit tovább fokozhatunk azzal, hogy szilva helyett használhatunk sűrű szilvalekvárt, sárgabarackot, meggyet, de akár szőlőt is.

 

Jó étvágyat kívánunk!

 A recept az étteremben elérhető, megkóstolható. Cím: Nagy Fa-Tál Konyhája, 1052 Budapest Kígyó utca 4.

www.nagyfatal.hu

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a for…